Przedłużenie osi pedałów

Adas^^
Kontakt:

Przedłużenie osi pedałów

Post autor: Adas^^ »

Jako, że za oknem coraz zimniej, a zmrok zapada bardzo szybko zacząłem myśleć jak rozwiązać pewien problem. Mianowicie odkąd przesiadłem się na pedały HT AE01 moja stopa jest jakoś dziwnie blisko korby. Patrząc np. na Sainty platforma ma znaczny dystans do korby. Jako, że padały kupiłem niedawno nie myślę o ich sprzedaży tylko raczej o jakimś patencie na przedłużenie osi. Chciałbym wytoczyć i nagwintować dwie tulejki, z jednej strony wkręcana będzie do korby a z drugiej będzie mieć otwór z gwintem na pedało.Próbował ktoś takich rzeczy? Ma to racje bytu? Wiem, że waga pedałów wzrośnie, ale nie kupiłem ich dla wagi, a dla wyglądu i teraz trochę żałuje.Problemem pewnie będą gwintowniki i narzynki, bo nie dość, że calowe to jeszcze prawe i lewe.
Załączniki
ht-pedaly-evo-ae01.jpg
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

nie dość, że calowe to jeszcze prawe i lewe.
Ba, żeby tylko.
Nie znajdziesz gwintownika który zrobi Ci 1cm gwintu w otworze głębokim na 1cm bo gwintowniki są lekko stożkowe.

I materiał, z którego będziesz chciał to zrobić musi być bardzo twardy. a wiercenie i gwintowanie
stali o takiej twardości jak robią te ośki będzie... powiedział bym trudne.

Bez powodu nie robią osiek z twardych stopów. A Ty chcesz zrobić przedłużkę w miejscu, gdzie działają największe siły.

Ogólnie gra nie warta świeczki. Zestaw gwintowników o tej średnicy będzie kosztował więcej niż te pedały.

Ostatnio kupowałem 2 gwintowniki 18mm I i II, gwint prawy, na taki zestaw wydałem 180zł.
I zjeździłem za nimi pół Wrocławia. Po czym okazało się że ja potrzebuje 3/4" I tego już w całym Wrocławiu nie znalazłem.

Tam jest chyba 9/16" to życzę powodzenia z szukaniem lewego gwintu.
A jaki skok gwintu to nie mam pojęcia.
Adas^^
Kontakt:

No i zgasiłeś mój zapał. Właśnie najbardziej się bałem tych gwintów. Innej osi na pewno nie dopasuje. No to pewnie będę musiał z tym żyć, ewentualnie zmienić pedały.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Taniej i bezpieczniej będzie kupić pedały Shimano Saint. Porównanie:

Obrazek
Adas^^
Kontakt:

No jestem zniesmaczony bo myślałem, że ht to pedała które będą mi odpowiadać, a tu mają wiele wad. Jak widać różnica jest spora, dodam ze mam suport 73mm co dodatkowo powoduje ze nogi mam jeszcze węziej.
koperr
Kontakt:

Post autor: koperr »

Gwintowniki to w sumie nie największy problem, co lepszy serwis powinien mieć takie gwintowniki, zarówno prawe jak i lewe. Zewnętrzny gwint, którym wkręcałbyś tuleje w korbę - tutaj może być trudno z narzynką, więc pewnie tylko na tokarce coś takiego moznaby zrobić. Gorsza będzie sprawa z materiałem i wytrzymałością tego rozwiązania, jak już wyżej koledzy napisali, to miejsce przenosi znaczne obciążenia, a dodatkowa dźwignia w postaci tej tulejki może się złamać lub nawet wyrwać kawałek korby - oczywiście w jakimś skrajnym przypadku, np niedolota. Tak wiec ja bym odpuścił takie druciarstwo, stracisz czas, kasę a może okazać sie, że efekt nie spełni oczekiwań lub narobi szkód więcej niż pożytku. Lepiej chyba będzie sprzedać te pedały i rozejrzeć się za innymi :)
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Wejdź na stronę problem solvers maja w akcesoriach przedłużenie osi pedałów:)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
Adas^^
Kontakt:

poszperałem troszkę i występuje taki czar i to u specializeda: http://www.specialized.com/ie/gb/ftb/mt ... -extenders
Adas^^
Kontakt:

Akcja zakończona, Rowmix Kraków posiada takie tulejki speca. Jeżeli chodzi o jakieś teorie z złamaniem korby, to taką samą krzywdę mogłyby zrobić pedała saint (podejrzewam, że robią ok 2cm większą dźwignie niż ht), a nie widziałem takich przypadków :D Jak je odbiore to pochwale się efeketm.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

pedały, nie pedała :p gratuluje :)
Adas^^
Kontakt:

Tak więc założyłem to ustrojstwo. Po pierwszych testach jest super, five teny impacty nie zahaczają ani o ramę ani o korbę. Nie jest też zbyt szeroko, osiągnąłem zakładany cel. Tak to wygląda:

Obrazek

Obrazek
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Oby się sprawdziło w sportach grawitacyjnych :)
Włóczykij89
Kontakt:

Post autor: Włóczykij89 »

Jaki koszt tulejek?
Adas^^
Kontakt:

Re:

SegatiV pisze:Oby się sprawdziło w sportach grawitacyjnych :)
Ma ktoś sainty, żeby zmierzyć ile dokładnie odstają od korby dla porównania? Padnie korba to nic się nie stanie, nie zbankrutuje na niej. Też nie ważę 100 kg więc zobaczymy. Teraz moment obrotowy wynikający z mojej masy jest porównywalny z momentem bez tulejek i rowerzyście o masie 95 kg, bez żadnych przeciążeń.
Włóczykij89 pisze:Jaki koszt tulejek?
89PLN
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

Adas^^
Kontakt:

Ale bardziej mnie interesuje od miejsca gdzie o dochodzi do korby do samego końca platformy. Pewnie robisz to z proporcji.
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

do samego końca masz ok 11.8cm
ODPOWIEDZ