Jak nakręcić dobry film rowerowy

misiekmisiu
Kontakt:

Jak nakręcić dobry film rowerowy

Post autor: misiekmisiu »

Dzień dobry.
Ostatnimi miesiącami próbowałem nakręcić film rowerowy (w sumie ciężko klip 3 min nazwać filmem), tak czy tak wykonać swoją pierwszą małą produkcje.Na moje możliwości, czego mogłem jedynie użyć to była: kamerka go pro hero 3+ black edition i fujifilm exr 30x, chciałem nagrać krótką produkcje o trasach w Katowicach ile jest tras jak są przygotowane itd, oczywiście wszytko miałem rozplanowane jak ma wyglądać ta produkcja (intro,sedno filmu,outro). jak wiadomo sam sobie nie poradzę, więc zazwyczaj prosiłem o pomoc kolegów(z go pro na kasku nie było takich problemów bo sam nagrywałem :)) ale zawsze te krótkie ujęcia źle wychodziły brakowało tego czegoś, min chyba problem jaki robię jest brak: statywu( a to jest raczej podstawa na co zwróciłem swoją uwagę ponieważ wtedy film wychodzi bardzo fajnie kamera się nie rusza co powoduję wyraźny obraz),drugą sprawą jest najprawdopodobniej to że mam źle ustawioną kamerę (ustawienia),a trzecia jest taka że używam złego programu do obróbki filmów (Movie Studio Platinum 12.0).Wiem, że na pewno pierwsza produkcje jak i 20-sta,40-sta itd nie będzie tak doskonała jak produkcje typu: ,,From The Inside Out", bo nie mam nawet lustrzanki za 6k (która w sumie by spokojnie wystarczyła), ale gdzieś tam na polskiej scenie filmów rowerowych się odnajdę (oczywiście nie zmierzam aby być sławnym itd) ale, po prostu chcę nagrać takie coś ponieważ min jest to moja pasja jak również marzenie.A myślę, że temat spodoba się wielu osobą, i pomorze im to w nagrywaniu swoich produkcji ;).
Dziękuje, i zapraszam do przyłączenia się do tematu ;).
Pozdrawiam misiekmisiu :).
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Statywu się używa bardzo rzadko, w takim 3min edicie nie wyobrażam sobie więcej niż 8~ ujęć ze statywu bo film bo był nudny i mało dynamiczny. Pamiętaj że film właśnie musi być dynamiczny, same ujęcia i kręcenie to 1/3 sukcesu, do tego warto używać czegoś jak zjazd na linie przykładowo, coś co niweluje wstrząsy i możesz robić zbliżenia podchodząc z kamerą a nie na zoomie. Najwięcej roboty robi potem montaż i dobranie muzyki, ja np rzygam filmami w których 2/3 filmu jest w slowmo, i co z tego że super ujęcia i jakość jak zmontowane monotonnie.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Do ujęć o których mówi Młyno pomyśl nad czymś takim:

https://www.youtube.com/watch?v=xOVswSEXsYk

Można to taniej itd. zrobić, wystarczy poszukać na YT, w ogóle pooglądaj sobie takie różne pomocne bajery do kręcenia, dobra sprawa z tym jest.
misiekmisiu
Kontakt:

Re:

MLYNoBIKER pisze:Statywu się używa bardzo rzadko, w takim 3min edicie nie wyobrażam sobie więcej niż 8~ ujęć ze statywu bo film bo był nudny i mało dynamiczny. Pamiętaj że film właśnie musi być dynamiczny, same ujęcia i kręcenie to 1/3 sukcesu, do tego warto używać czegoś jak zjazd na linie przykładowo, coś co niweluje wstrząsy i możesz robić zbliżenia podchodząc z kamerą a nie na zoomie. Najwięcej roboty robi potem montaż i dobranie muzyki, ja np rzygam filmami w których 2/3 filmu jest w slowmo, i co z tego że super ujęcia i jakość jak zmontowane monotonnie.
W 100% się z tobą zgadzam, tak samo jak w którymś filmie słyszę ten sam podkład muzyczny, praktycznie podobne sceny itd,to jest naprawdę nudne.Ludzie powinni próbować nowych rzeczy.
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

Ja z kumplem z ekipy rowerowej bawimy się w składanie klipów od 3 sezonów. Moim zdaniem warto. Nawet jeśli Twój pierwszy film nie będzie taki jak sobie to wyobrażasz, ale każdy następny będzie lepszy.
Kilka porad na start:
- najważniejszy wg mnie jest montaż, to jest coś czym możesz zaciekawić widza i nad tym trzeba sie dobrze zastanowić. Nawet jak masz świetny materiał, a słabo to posklejasz to nic ciekawego z tego nie wyjdzie. Filmik najlepiej zaplanować przed kręceniem, wtedy wiesz co i w jaki sposób chcesz pokazać. Co innego, gdy składasz np edit z całego sezonu z gotowego materiału, wtedy liczy się pomysł, jak poskładać to wszystko w ciekawą całość.
- dużo oglądaj i podpatruj jak robią to inni, bo składanie filmików to ciągła nauka, ale dla mnie też dobra zabawa
- przy wyborze muzyki bądź kreatywny. ja osobiście nie trawię jeśli ktoś składa film na zajechanych kawałkach z filmów rowerowych itd, odrobina kreatywności bardzo się opłaca. muzykę musisz dobrać do poziomu jazdy, bo np jak zapuścisz Iron Maiden do średniej jazdy to nie będzie to do siebie pasować i popsuje obraz całości
- masz kamerkę gopro więc kombinuj z różnymi ujęciami. helmetcamy i chestcamy, jeśli nie ma na nich chorych akcji, są po prostu nudne...
- nie unikaj śmiesznych lub lifestylowych ujęć, dodają filmikom czegoś ciekawego.
- statyw jest spoko, ale wg mnie lepszy jest glidecam (niestety drogi) lub steadicam do gopro. Wg mnie jak masz nowe gopro z wieloma uchwytami plus dostęp do fajnego aparatu (1080p /60 fps) to jesteś w stanie zrobić coś naprawdę godnego :) kwestia pomysłu i wyobraźni.

Mam nadzieję, że odrobinę pomogłem, pozdro :)
misiekmisiu
Kontakt:

Re:

polok03 pisze:Ja z kumplem z ekipy rowerowej bawimy się w składanie klipów od 3 sezonów. Moim zdaniem warto. Nawet jeśli Twój pierwszy film nie będzie taki jak sobie to wyobrażasz, ale każdy następny będzie lepszy.
Kilka porad na start:
- najważniejszy wg mnie jest montaż, to jest coś czym możesz zaciekawić widza i nad tym trzeba sie dobrze zastanowić. Nawet jak masz świetny materiał, a słabo to posklejasz to nic ciekawego z tego nie wyjdzie. Filmik najlepiej zaplanować przed kręceniem, wtedy wiesz co i w jaki sposób chcesz pokazać. Co innego, gdy składasz np edit z całego sezonu z gotowego materiału, wtedy liczy się pomysł, jak poskładać to wszystko w ciekawą całość.
- dużo oglądaj i podpatruj jak robią to inni, bo składanie filmików to ciągła nauka, ale dla mnie też dobra zabawa
- przy wyborze muzyki bądź kreatywny. ja osobiście nie trawię jeśli ktoś składa film na zajechanych kawałkach z filmów rowerowych itd, odrobina kreatywności bardzo się opłaca. muzykę musisz dobrać do poziomu jazdy, bo np jak zapuścisz Iron Maiden do średniej jazdy to nie będzie to do siebie pasować i popsuje obraz całości
- masz kamerkę gopro więc kombinuj z różnymi ujęciami. helmetcamy i chestcamy, jeśli nie ma na nich chorych akcji, są po prostu nudne...
- nie unikaj śmiesznych lub lifestylowych ujęć, dodają filmikom czegoś ciekawego.
- statyw jest spoko, ale wg mnie lepszy jest glidecam (niestety drogi) lub steadicam do gopro. Wg mnie jak masz nowe gopro z wieloma uchwytami plus dostęp do fajnego aparatu (1080p /60 fps) to jesteś w stanie zrobić coś naprawdę godnego :) kwestia pomysłu i wyobraźni.

Mam nadzieję, że odrobinę pomogłem, pozdro :)
No bardzo mi pomogłeś ;) i w sumie powiem ci szczerze że bardziej podoba mi się twoja produkcja (http://www.pinkbike.com/video/362915/), niż te większe produkcje bo to jest ciekawie zmontowane (co prawda jakość nie zaskakuje) ale nie mówiąc o tym podoba mi się bo jest bardzo dynamiczny, nie ma muzyki co sprawia specyficzny klimat a jak widzę setny film gdzie 75% to spowolnione tempo, a reszta jest nagrana ze statywu to mam dosyć.Co do muzyki staram się wybierać taką której jeszcze nigdzie nie było w żadnym filmie, raczej będzie to spokojna muzyka (głównie zależy od całego montażu) i od polskich producentów muzycznych o których prawie nic nie wiadomo (na pewno nie hip-hop) co do montażu jak powiedziałeś jest bardzo ważny ale na razie staram skupić się na jakości tego filmu bo jednak też jest bardzo ważna.
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

Tanim sposobem mozesz zrobic cable cam do go pro ok 120 zł a efekt jest dosyc fajny
pare takich ujec mozesz zobaczyc w moich amatorskich klipach for fun

1 https://www.youtube.com/watch?v=AioX11y ... qUZQ6SZntg

2 https://www.youtube.com/watch?v=BKbi0Ia ... qUZQ6SZntg

3 https://www.youtube.com/watch?v=NDF1VPj ... qUZQ6SZntg - tu się coś kontrast zepsuł

3
Sniegson
Kontakt:

Post autor: Sniegson »

Wielki dzięki za rady, akurat się przymierzam to sklejenia czegoś:) jeszcze tylko kupić dobry sprzęt:D
misiekmisiu
Kontakt:

Ja mam w sumie aparat cyfrowy,przy dobrych ustawieniach też dobrze nagrywa teraz tylko kupić statyw i myślę o wyporzyczeniu tych helikopterkow na ktoych montuje się go pro bo dobre ujęcia wychodzą a kupować nie będę bo to 3k+ kosztuje
polok03
Kontakt:

@dexterns

Możesz dać kilka wskazówek jak wykonać własny cable cam do gopro?
Mam zamiar coś takiego zrobić na kolejny sezon, ale np: nie wiem, gdzie kupić takie kółeczka.
Jest dużo tutoriali na youtube, ale przydałoby się kilka rad od kogoś, kto już jest z tym tematem obyty.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Wpisz w google "cable cam gopro" i będziesz miął tego sporo.
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

jutro będe miał chwile więc moge zrobic jakies foty i dokładnie opisać

ja uzyłem wieszaka rowerowego http://olx.pl/oferta/uchwyt-wieszak-row ... 4MSCj.html

w którym kółka przykręciłem na koncach prowadnicy a do niej samej na srubie zamocowałem 10 podkładek 66mm x 3 zeby dociązyc całosc

w wolnym miejscu mozesz przykleic do prowadnicy zaczep gopro lub dac podkladke ze stozkowym otworem i przykrecic srubą z motylkiem co da dodatkowe obracanie

testowałem kilka rodzajów linek
plecione 2 mm miały drgania i rozmazywały obraz

linka stalowa 1 mm jest najlepszą opcją jednak nie wiecej niz 50 m

na ten sezon zaopatrze się w linke alpinistyczną 1,5 mm ok 120 m

do napiecia calosci potrzebny jest mały pas transportowy z marketu

a na koniec liny owijka hydrauliczna na rury dostepna w markecie za 10 zł 3 m
(ok 50 cm jest potrzebne)
polok03
Kontakt:

dzięki! o to właśnie chodziło!

teraz jeszcze parę filmów instruktażowych z yt i można zacząć tworzyć własnego cable'a :D

@dexterns zdjęcia mile widzane :)
misiekmisiu
Kontakt:

Tego ,,cable cam" lepiej zrobić na dwóch rolkach czy czterach ? nwm czy jak zrobie tą konstukcję, czy będzie się to bujać na boki ? i jeszcze nwm jak zrobić żeby to coś zachamowało
Pickupplanter
Kontakt:

Post autor: Pickupplanter »

Dobra kamera jest ważna, ale w dzisiejszych czasach taki krótki metraż nakręcisz telefonem. Muzyka, montaż, ciekawe ujęcia - patrz, co jest w obiektywie, zamontuj sobie kamerę na kasku. :P
Pickupplanter
Kontakt:

Post autor: Pickupplanter »

Dobra kamera jest ważna, ale w dzisiejszych czasach taki krótki metraż nakręcisz telefonem. Muzyka, montaż, ciekawe ujęcia - patrz, co jest w obiektywie, zamontuj sobie kamerę na kasku. :P
Bert Freeride
Kontakt:

Post autor: Bert Freeride »

Tak a propo patentów i patencików to ja ten film nagrałem kamerą przymocowaną do kija od mopa :D. Według mnie niektóre ujęcia wyszły bardzo dobrze jak na mopa.
https://www.youtube.com/watch?v=0APlhqRv8u4

A w tym posłużyłem się pękniętym kijkiem narciarskim. Ale tylko do fragmentów.
https://www.youtube.com/watch?v=90Dfnae_glI
ODPOWIEDZ