Hamulce Shimano ZEE- opinie.

qbaqm
Kontakt:

Hamulce Shimano ZEE- opinie.

Post autor: qbaqm »

Witam, tak jak w temacie. Zastanawiam się nad ich kupnem. Z góry dziękuję za opinie ;)
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

za wczesnie jeszcze na opinie o tych hamulcach, ale moze ktos opisze swoje pierwsze wrazenie z jazdy.
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

Zapewne będą podobnie hamowały jak saint, bo to przecież jedna klasa niżej.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

damianksiazek9 pisze:Zapewne będą podobnie hamowały jak saint, bo to przecież jedna klasa niżej.
http://www.youtube.com/watch?v=qy03EDdDsBw
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

Po obejrzeniu filmika który podałeś stwierdzam ,że mogę się mylić :twisted:
kycho
Kontakt:

Post autor: kycho »

A ja bym zrobił up up tematu. Poszczególne opinie można znaleźć w różnych wątkach, ale jak już ktoś go założył i dobrze nazwał to fajnie by było, gdyby znalazły się tu konkretne wypowiedzi :) a tych się myślę nazbierało.
Zatem proszę o opinie, w szczególności tych co rzeczywiście mieli kontakt z tymi heblam i są w stanie dużo powiedzieć. Fakt faktem porównując do saintów to chyba nie ma wielkiej różnicy ale jednak jest to inny produkt i warto wiedzieć czy udany :)

PS. Miło by było, jakby znalazł się ktoś, kto ma cięższy rower (20kg+) a przetestował te heble na nim (bądź sainty skoro to prawie to samo) i mógł powiedzieć jak się sprawują, a jeszcze lepiej, gdyby mógł porównać różne heble testowane na tym samym rowerze :D Wszystko przez to, że zmieniłbym swoje Hayesy 9, ale nie mam porównania do niczego na ciężkim rowerze i zastanawiam się na ile będzie wyczuwalna różnica? Jakaś na pewno ale jak ma się okazać, że nijaka to ja hym hym rymhym taki interes :D Kit, reszta wątpliwości, przynajmniej istotnych dla mnie będzie później jak się temat rozwinie :)
Tiaz
Kontakt:

Post autor: Tiaz »

No a więc :wink:
Ważę 76-78kg
Testowane przeze mnie rowery z hamplami to mój własny Specialized Demo z Shimano Zee(18,5kg), KTM Aphex z Avid Cr(17,5kg) oraz KTM Caliber 45 z Magura Louise(19 kg); KTM'y są znajomych.
Wszystko testowane na Czarnej Górze także, teren do testów idealny.

Shimano Zee
-klocki organiczne
-tarcze pływające Baradine 203/185

Jestem z nich bardzo zadowolony, nawet na klockach organicznych mają potworną moc, która zatrzymałaby pędzącego byka. Nie udało mi się ich przegrzać, nawet jeżeli są to długie i szybkie trasy na czarnej, gdzie w celach testu specjalnie hamowałem wręcz na okrągło; moc cały czas pozostaje z nami. Jedyne co mnie trochę wkurza to fakt, iż Shimano stosuje olej mineralny przez co klamka może nam trochę spuchnąć( w moich na przodzie zjawisko nie występuje, natomiast zdaża się na tylnym zacisku). Jeśli chodzi o modulacje oceniam na dobrą, aczkolwiek mogłaby być lepsza. Przy obecnej cenie 850zł komplet produkt oceniam bardzo dobrze.

Avid Cr
-klocki półmetaliczne
-tarcze avid (nie pamiętam modelu) 203/203

Pierwsze co zwraca uwagę, podczas przejażdżki to ich moc, spokojnie można powiedzieć "żyleta". Na długim zjeździe radzą sobie dobrze, lecz od zbyt nagminnego hamowania, można je zagrzać i wtedy możemy odczuć nie duży spadek mocy. Co do modulacji to dawkowanie mocy stoi na zadowalającym poziomie, nie można mówić o przeskokach w sile hamowania.

Magura Louise
-klocki organiczne
-tarcze Magura

Link do tarczy (https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... BSTJj3_cyA)

Wkurzające jest ich piszczenie, nie wiem czy to akurat w jednym testowanych modelu czy może w każdym. Szczerze mówiąc to mnie zaskoczyły, spodziewałem się czegoś gorszego, ale rozczarowałem się i to pozytywnie. Moc nie jest tak duża jak w przypadku Zee i CR, ale naprawdę dają radę. Oryginalne tarcze sprawują się dobrze, aczkolwiek przy częstym i mocnym hamowaniu miałem wrażenie, że momentami ubywa im siły; z tym, że był to przejazd w stylu 60% trasy to hamowanie. Co do ich modulacji to naprawdę robi wrażenie, nie było problemu przy przechodzeniu od delikatnego hamowania do trybu katapulty ;)
Moim zdaniem jeżeli ktoś nie nie zamierza jeździć z cały czas zacisniętymi hamulcami to mogę je polecić, ponieważ obecnie kosztują niewiele, a poziom ich pracy jest naprawdę zadowalający.

Miałem jeszcze okazje przejechać się na hamplach saint z 2013r. Przejażdzka krótka przez co nie mogę wyrazić pełnej opini. Co do mocy wydaje się być identyczna jak w modelu Zee, modulacja jest chyba lepsza lecz trudno to ocenić po krótkim użytkowaniu , podobnie jak z kwestią ich grzania; za krótka jazda, lecz podejrzewam, że w tym aspekcie wypada podobnie do Zee.

Podsumowywując, jeżeli masz bardzo mocno ograniczony budżet oraz nie jesteś kimś kto swoich tarcz chce używać jako patelni do smażenia to polecam Magurę Louise. Wydając trochę więcej pieniędzy otrzymamy zwiększoną moc- mowa oczywiście o Avid Cr.
Jeśli uważasz, że hamowanie to twoja pasja albo po prostu dużo ważysz lub jeździsz z taką szybkością, że kamerzysta musi oglądać nagranie w spowolnionym tępie by Cie na nim zobaczyć i przy okazji nie chcesz wydać fortuny na hamulce, bierz Zee.
Jeżeli wytyczne co do jazdy są identyczne, jak w przypadku Zee, z tym, że masz za dużo pieniędzy bo dostałeś podwyżkę w robocie albo rzuciła Cię dziewczyna, z racji czego masz mniej wydatków, bądź potrzebujesz dodać punkty do wyglądu swojej maszynie, bierz Saint.
kycho
Kontakt:

Dzięki za opinię. Solidna i o to chodzi, proszę o więcej :)

Ja ważę 60-70 co zależy oczywiście czy się ubiorę jak prima balerina czy jak saper do rozminowania :P Ale Scream i Monster + reszta to już blisko 25kg i tu jest stała masa dość spora jak na rower, którą trza skutecznie wyhamować. Nine'y nie są złe, potrafił stawić na kole rower ale jak już się nauczyłem jeździć lepiej to jednak czasem mocy już brakowało, wiec czas zmienić.
A jak mam zmienić to raz a dobrze i mieć heble na dłuuugo. ZEE się wydają ciekawe i mocno zbliżone do Saintów a skoro tak to po co przepłacać te ~200 za napis i regulacje klamki bez klucza... Jedna gleba i to urwę :D Z drugiej strony ~850zł to przywoita cena i jeszcze nie dostaje przez nią herzklekotów :)

Też zastanawiam się nad tym faktem, iż Shimano są na mineralnym oleju i jak to wpływa na odczuwalną różnicę podczas hamowania/naciskania klamki podczas konkretniejszej jazdy. Samych Zee itp. nie miałem okazji macać, ale jakieś SLX'y, XT itp tak. Wydawało się fajnie. Chociaż zauważyłem w Shimanowskich hydraulikach czasem taka przypadłość żę hamują jakby od niechcenia - niby odpowietrzone twarda klamka a siła była marna i po dłuższym czasie łapało koło, nie wiem czego to przyczyna była. Heble chyba pozagrupowe były, albo jakiś niższy model... Mam nadzieję, że na wysokiej półce tak nie ma. W innych markach z tym się nie spotkałem.

PS. We wszystkich Shimanowskich heblach tak jak Zee, Slx czy cos, szczególnie gdzie regulacja odległości klamki jest za pomocą imbusa, można regulować tą klamkę w tak sporym zakresie (raz mialem mozliwosc sie bawic tym wlasnie w jakiś X'ach)? Ja jestem niski, 170cm, co za tym idzie krótkie palce mam i ważne żebym mógł klamkę mocno przybliżyć...
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Nie będę porównywał Juicy 5 do Hope bo to nie ma sensu. Ale nie myślałeś o tym producencie?
Osobiście używam Hope Enduro 4 z 2002r. Ale większość modeli cieszy się bardzo dobrą opinią, dużą mocą, bezawaryjnością i łatwym serwisem.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
kycho
Kontakt:

Woli wyjaśnienia (żeby się nie znalazło tu zaraz tysiąc opinii o każdym hamulcu):
Przede wszystkim chciałem, aby ten temat, który ktoś dawno temu założył w końcu zaowocował w konkretnie opinie głównie hamulców Shimano ZEE. Porównanie innych marek miało być dopełnieniem do reszty głównie względem Zee właśnie (bądź Saint'ów ze względu na dużo podobieństwo). Moje indywidualne zapotrzebowanie poprzedzam przez "PS" jako rzecz dodatkową ;)
Bez urazy oczywiście, chciałem po prostu aby każdy mógł wejść coś przeczytać o heblach (w tym ja) a nie żeby w temacie nagle znalazło się o wszystkich hamulcach a nie tych jednych, konkretnych :)

Odpowiadając na Twoje pytanie: przeszedł mi Hope przez myśl, ale dość szybko :D Drogi strasznie i nawet nie zainteresowałem się opiniami. Może i opcja fajna by była, ale chciałbym aby heble były nowe, bo jak brać używane to tylko z pewnego źródła. A skoro już napomniałeś o Hope'ach: umiałbyś coś powiedzieć o nich porównując do Zee/Saint? Mogłaby być ciekawa opinia, bo fakt, Hope'y znane są ze swej mocy również ;)
Tiaz
Kontakt:

Post autor: Tiaz »

"Ja jestem niski, 170cm, co za tym idzie krótkie palce mam i ważne żebym mógł klamkę mocno przybliżyć..."
Akurat to można w bardzo dużym zakresie regulować w Zee, także nie martw się. Mój kumpel chciał się przejechać, a ma 168 i spokojnie dobraliśmy odległość :D
Bierz Zee, będziesz zadowolony
dr_dave
Kontakt:

Post autor: dr_dave »

Koledzy zadam pytanie z innej beczki ale dla mnie i innych pewnie pomocne.

Jak się w zee dokonuje korekty związanej ze zużyciem klocków. Aktualnie mam magury obręczowe i one mają pokrętło w klamce.
Czytałem instrukcje na stronie shimano i nie ma o tym słowa.
Może to się dzieje automatycznie jak w samochodach?

Proszę o opinie, poradę użytkowników.
Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

Teraz to w każdych hydraulicznych hamulcach automatycznie się klocki regulują. Po to są zbiorniczki wyrównawcze w klamkach. Jest to system jak w samochodach, półotwarty.
dr_dave
Kontakt:

Dziękuję o taką odpowiedz mi chodziło. Zastanawiałem się na Saintami bo to to samo co zee. z tą właśnie różnica o której było już pisane o regulacji odległości klamki od kierownicy. Uważam że to bez sensu.
dr_dave
Kontakt:

Zakupiłem ZEE.
Skracanie przewodów to bułka z masłem. A ten olej to jest zwykły olej hydrauliczny do chłodni co kosztuje litr 10zł a nie jak ten shimano oryginalny 70zł :P
Hamulce niezłe jeszcze ich nie dotarłem do końca a już 3 razy na rowerze utrzymała mnie gumka od majtek.
Dziwne to uczucie jak jeden palec wyrywa z siodełka. Mam klocki metaliczne i jak poczują śnieg to piszczą. :(
Zakupiłem tarcze 180mm na front i 160 na tył.
Na razie denerwuje mnie to rośnięcie klamki związane z powrotem tłoczków. Powiedzmy że po dwu krotnym naciśnięciu klamki rośnie ona. Dopiero po kilku sekundach jak zdąża wrócić klocki to wciska się głębiej. Głupie to uczucie bo hample za każdym razem biorą w innym miejscu.
Natomiast modulacja wydaje mi się liniowa do siły nacisku.
Jestem zadowolony mogę śmiało polecić. Zjazdy są pewniejsze.
Adas^^
Kontakt:

Re:

Post autor: Adas^^ »

dr_dave pisze:A ten olej to jest zwykły olej hydrauliczny do chłodni co kosztuje litr 10zł a nie jak ten shimano oryginalny 70zł :P
Na razie denerwuje mnie to rośnięcie klamki związane z powrotem tłoczków. Powiedzmy że po dwu krotnym naciśnięciu klamki rośnie ona. Dopiero po kilku sekundach jak zdąża wrócić klocki to wciska się głębiej. Głupie to uczucie bo hample za każdym razem biorą w innym miejscu.
Ja się wlało byle co to nie dziwne, że takie cuda się dzieją
dr_dave
Kontakt:

Re: Hamulce Shimano ZEE- opinie.

A zeby nie bylo nie wlałem takiego tylko dałem orginalny, kupiłem butelkę bo na gwarancji nie miałem zamiaru się dochodzić jak by co. Wiec jest tak bo jest.
ODPOWIEDZ