Literatura - zawieszenia rowerowe

Sokół
Kontakt:

Literatura - zawieszenia rowerowe

Post autor: Sokół »

Znacie ludzie jakieś książki, artykuły, publikacje poświęcone zawieszeniom rowerowym, oraz ich projektowaniu?
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Jest praca magisterska Keitha z Banshee. Spaced chyba wie, gdzie można ją znaleźć.
pozdro

frango
mars
Kontakt:

Re:

Post autor: mars »

frango pisze:Jest praca magisterska Keitha z Banshee. Spaced chyba wie, gdzie można ją znaleźć.
To ta praca (działa z IE) http://pl.scribd.com/doc/30562631/Desig ... shee-Bikes
Sokół
Kontakt:

Znam tą pracę, niestety od dłuższego już czasu nie ma w niej tekstu
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

jako takich książek o zawieszeniach nie ma. Szukałem tego i jedyne co dorwałem to jakaś radziecka książka z lat 50. Nawet w pracy z Banshee - o ile pamiętam - jako warunki brzegowe przyjmowane były wielkości z książek anatomicznych itp.

Jak chcesz coś o tłumieniu, to poszukaj prasy motocyklowej (zwłaszcza motocrossowej), tam jest całkiem sporo, choć w rzeczywistości projekt tłumika to tylko bardzo wczesny etap rozwoju amora, a całość jest weryfikowana prototypami, testami i pomiarami na maszynach do pomiaru sił tłumienia, przepływów...

Jak chcesz coś o pozostałych sprawach, to wszystko, co krąży w okół tematu zawieszeń - książki/pisma o rowerach i motocyklach.

Generalnie w tej materii cały know how jest albo przenoszony z motocykli, albo rozwijany we własnym zakresie.
Sokół
Kontakt:

Potrzebuję jakiejś podkładki do pracy inżynierskiej bo promotor może krzywo patrzeć na to, że projekt zawieszenia w ramie zrobiłem przesuwając punkty w Linkage aż wyszło mi to co chciałem.
Konstrukcję jednozawiasu robiłem w cadzie i potem tylko szlifowałem w Linkage ale czterozawiasu już tak nie zrobię
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

"kinetostatyka" - poszukaj, poczytaj i masz podkładkę ;] Do tego trochę czasopism branżowych (niby źródła niekontrolowane, ale wiedza zawsze jakaś jest)

mój promotor, po tym jak mu oznajmiłem jak wygląda sprawa z literaturą do mojego tematu, powiedział "sam Pan sobie wybrał taki temat", ale nie protestował, jak wspominałem o gazetach, portalach internetowych i innych mniej oficjalnych źródłach.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Myślę że do pracy inżynierskiej najlepiej to przeliczyć z kapcia a jak konieczny jest podręcznik to użyć pierwszy lepszy z mechaniki.
Jak bawiłem się w projektowanie ramy to wymyśliłem sobie ogólny zarys i założenia jakie chcę uzyskać i normalnie liczyłem z kapcia jak się rozkładają siły itd co pewien skok dampera.
Na pewno ten program jest oparty na takich samych obliczeniach jak cała mechanika i wytrzymałość materiałów.
Ale z kapcia jest lepiej bo jak się to robi samemu to wiadomo co się dzieje i bardzo dobrze widać co na co wpływa.
Po za tym można sporo podciągnąć się w liczeniu i zrozumieć wiele rzeczy.
A do pracy inżynierskiej można wyciągnąć wiele wniosków i mieć dużo obliczeń.
ODPOWIEDZ