Rama Cube Ams 125 do dh/fr opinie ?

stacek
Kontakt:

Rama Cube Ams 125 do dh/fr opinie ?

Post autor: stacek »

Witam mam możliwość tanio kupienia ramy jak w tytule, rama ma uciete mocowanie prawdopodobnie przez ubezpieczeczalnie dampera to przy górnej rurze jednak pospawanie to nie probelm . Ogolem jest w bdb stanie , chcialbym ja stosowac do fr czasami sporadycznie ostrzejsze dh . Dodam iz jeżdżę w Warszawie ale chce sie czasami wybierać w góry . Nie znam dokladnego oznaczenia ale to złota rama o ile mi sie wydake różni sie od zwykłego ams budowa , bardziej przypomina rowery do skakania . Proszę o opinie .
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

ta rama nie nadaje sie do zadnej z dyscyplin grawitacyjnych
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
stacek
Kontakt:

To lipa czyli zywkle xc?
piotrex
Kontakt:

tak
stacek
Kontakt:

zdecydowalem sie ze jednak ja wezme i troche się pobawie :) kąty nie są takie złe , aluminium 7005 t6 , przesune mocowanie amortyzatora , sama rama z reszta też różni sie od typowej 125 tki (kąt między dolną a górną rurą ramy głównej jest mniejszy niż przy innej ramie w tym samym rozmiarze ) musze poszukać jeszcze informacji :) sprawdze czy da rade coś na tym poskakać :P
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Kupuj, na przejażdżki po lesie kabackim będzie idealny
piotrex
Kontakt:

zawsze mnie to zastanawia - skoro pytasz o rade,dostajesz ja, a potem wiesz lepiej to po co marnowales czas (swoj to pol biedy,ale rozmowcow?) na ta pierwsza czynnosc?
pamietaj ze porceralanowe zeby ksoztuja w granicach 900zl/szt.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ja miałem za 150-200szt, po znajomości :p

co do ramy... pojeździć się da, po lasach, łąkach, pagórkach... na jakieś podjazdy w górach też by się nadał, ale na pewno nie na zjazdy, nie mówiąc już o skokach itp.
roberthd79
Kontakt:

Re: Rama Cube Ams 125 do dh/fr opinie ?

Post autor: roberthd79 »

Ams jest do XC i ew.lajtowego AM. Zdrowie więcej jest warte ;)
stacek
Kontakt:

nie nadaje się ze względu na wytrzymałość samej ramy czy innych powodów ? kat główki ramy czy co . piotrex - zyskałem opinie a to co z nią zrobie to moja indywidualna kwestia ? jak napiszecie ze mam skoczyc z mostu bo to dobrze robi na zdrowie to musze skoczyć? Przepraszam ze zmarnowałem Twój czas , ale własciwie widze ze jesteś administratorem wiec napisanie ze rama nie nadaje sie do sportów grawitacyjnych nie zajmuje duzo czasu chyba ze masz slabe łacze. Sprawdzę czy rama nadaje sie do moich celów , chciałem tylko opinii , jesli strace zeby napewno wstawie zdjecie i bedziecie mogli hejtować :)
pasior
Kontakt:

Post autor: pasior »

Nie nadaje się ponieważ:
-Nie do tego została przeznaczona/zaprojektowana, a co za tym idzie nie posiada niezbędnej wytrzymałości.
-Nie do tego została zaprojektowana jej geometria, co przełoży się na fatalne prowadzenie z dużym widelcem( chyba że też chcesz kupić coś co się nie nadaję do jazdy dh/fr), oraz przeciążenia w okolicach główki której wytrzymałość ma sprostać niskiemu amortyzatorowi i delikatnej jeździe xc/am
-Nie posiada odpowiedniego skoku, a wahacz będzie miał trudne życie ze względu na duże przeciążenia i małą sztywność oraz wytrzymałość.
-Średnica łożysk nie wróży im długiego żywota w dh/fr
to tak z grubsza.
stacek
Kontakt:

Dzięki za odp !
ODPOWIEDZ