Duży problem z pocztą polską - potrzebna pomoc, rada, etc.
Duży problem z pocztą polską - potrzebna pomoc, rada, etc.
Witam.
Otóż mam pewien problem z pocztą polską i może ktoś miał podobnie, doradzi co można zrobić w tej sytuacji, lub coś innego...
Otóż zakupiłem przez allegro w sklepie Hadronsport 2 piasty, które jednak postanowiłem zwrócić (z przyczyn jakichś tam osobistych) w ramach możliwości zwrotu do 10 dni od daty dostawy. Wypełniłem więc formularz, wraz z rachunkiem i nienaruszonymi opakowaniami piast zapakowałem wszystko w pudełko, w którym wszystko do mnie przyszło, i poszedłem na pocztę. Wysyłka priorytetem dnia 1.12.2014, jak to najczęściej bywa 11zł.
Paczka zaadresowana była do sklepu Hadron czyli do Olkuszy (nieopodal Krakowa). Jednocześnie słałem inną paczkę bezpośrednio do Krakowa, również priorytetem.
Kolejnego dnia paczka do Krk doszła bez problemów, zaś paczka zaadresowana do Olkuszy stanęła na WER Kraków - myślę, normalne, sortownia, te sprawy. Niestety stoi tam do dnia dzisiejszego.
Tutaj można podejrzeć tracking:
http://emonitoring.poczta-polska.pl/?nu ... 3269248297
Reklamacji na poczcie zgłosić nie mogę, bo musi upłynąć 14 dni. Reklamację on-line poprzez stronę poczty zgłosiłem dziś. Mój tata poprzez znajomości na poczcie próbował się czegoś dowiedzieć, babki dzwoniły to Olkuszy, do Krk, nie mogą znaleźć paczki. Szukane było ponoć również w tych paczkach, w których została przypadkowo odklejona naklejka i gdzieś sobie leżą (podaliśmy z tatą co ma być w środku), znaleźli jakieś kierownice, rolety do okien, ale piast nie ma.
W Hadronie nic nie wiedzą o paczce, czyli do nich nie doszła.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy to co zrobiłem to wszystko co mogę zrobić, czy są jeszcze jakieś inne środki? Paczki nie ubezpieczałem, a jej wartość to ok 720zł. Potwierdzenie nadania cały czas trzymam.
Proszę o jakąś pomoc lub podzielenie się swoimi doświadczeniami w tej materii.
Pozdrawiam!
Otóż mam pewien problem z pocztą polską i może ktoś miał podobnie, doradzi co można zrobić w tej sytuacji, lub coś innego...
Otóż zakupiłem przez allegro w sklepie Hadronsport 2 piasty, które jednak postanowiłem zwrócić (z przyczyn jakichś tam osobistych) w ramach możliwości zwrotu do 10 dni od daty dostawy. Wypełniłem więc formularz, wraz z rachunkiem i nienaruszonymi opakowaniami piast zapakowałem wszystko w pudełko, w którym wszystko do mnie przyszło, i poszedłem na pocztę. Wysyłka priorytetem dnia 1.12.2014, jak to najczęściej bywa 11zł.
Paczka zaadresowana była do sklepu Hadron czyli do Olkuszy (nieopodal Krakowa). Jednocześnie słałem inną paczkę bezpośrednio do Krakowa, również priorytetem.
Kolejnego dnia paczka do Krk doszła bez problemów, zaś paczka zaadresowana do Olkuszy stanęła na WER Kraków - myślę, normalne, sortownia, te sprawy. Niestety stoi tam do dnia dzisiejszego.
Tutaj można podejrzeć tracking:
http://emonitoring.poczta-polska.pl/?nu ... 3269248297
Reklamacji na poczcie zgłosić nie mogę, bo musi upłynąć 14 dni. Reklamację on-line poprzez stronę poczty zgłosiłem dziś. Mój tata poprzez znajomości na poczcie próbował się czegoś dowiedzieć, babki dzwoniły to Olkuszy, do Krk, nie mogą znaleźć paczki. Szukane było ponoć również w tych paczkach, w których została przypadkowo odklejona naklejka i gdzieś sobie leżą (podaliśmy z tatą co ma być w środku), znaleźli jakieś kierownice, rolety do okien, ale piast nie ma.
W Hadronie nic nie wiedzą o paczce, czyli do nich nie doszła.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy to co zrobiłem to wszystko co mogę zrobić, czy są jeszcze jakieś inne środki? Paczki nie ubezpieczałem, a jej wartość to ok 720zł. Potwierdzenie nadania cały czas trzymam.
Proszę o jakąś pomoc lub podzielenie się swoimi doświadczeniami w tej materii.
Pozdrawiam!
zacznij od dokladnego przeczytania regulaminu PP, bo z tego co pamietam tam bylo okreslone jak oblicza sie odszkodowanie.Tak czy tak obawiam sie ze bedziesz troche do tylu,bo w przypadku przesylek listowych to CHYBA do 50krotnosci kosztu wysylki.
pytanie jaka opcja dokladnie wyslales te piasty? paczka pocztowa? przesylka listowa?
pytanie jaka opcja dokladnie wyslales te piasty? paczka pocztowa? przesylka listowa?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
tak jak Ci to juz napisalem nieco bardziej bezposrednio - niestety jestes na przegranej, bo PP ma swoj regulamin, ktory zaklada ze w przypadku zagubienia paczki z zadeklarowana wartoscia (to zdaje sie nie do konca to samo co paczka ubezpieczeona) maksymalna wysokosc odszkodowania to - jak sam wygrzebales - 10krotnosc kosztow wysylki.
tak naprawde to jedyne co moglbys zrobic - teoretycznie - to sprobowac wykazac,ze paczke ukradl konkretny pracownik poczty polskiej, to moglo by doprowadzic do pokrycia calej straty przez pracodawce ,czyli PP. tyle,ze to bardzo malo realne.
tak naprawde to jedyne co moglbys zrobic - teoretycznie - to sprobowac wykazac,ze paczke ukradl konkretny pracownik poczty polskiej, to moglo by doprowadzic do pokrycia calej straty przez pracodawce ,czyli PP. tyle,ze to bardzo malo realne.
Ogarnij numer na wer w krakowie , zadzwoń co się dzieje z przesyłka ,zadzwoń do hardonsportu czy zwrot przyszedł .
Ja miale podobny problemik z pocztą polską dopiero jak zadzwońiłen na wer poczty to dowiedziałem się że paczka niebyła np nadana pomimo że faktycznie była , więc zadzwoń do pierwszej lepszej poczty kraków i podadzą ci na wer tel i tam dzwoń .
Ja miale podobny problemik z pocztą polską dopiero jak zadzwońiłen na wer poczty to dowiedziałem się że paczka niebyła np nadana pomimo że faktycznie była , więc zadzwoń do pierwszej lepszej poczty kraków i podadzą ci na wer tel i tam dzwoń .
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
dzwonilem. WER Kraków jest placówką zamkniętą i nie idzie się tam dodzwonić, próbowałem nieraz.
Coś się ruszyło, tak jakby. W trackingu nadal wyświetla się WER Kraków, ale już na zielono - tak jakby to był cel przesyłki (?) i został osiągnięty.
Od poniedziałku zacznie być uwzgledniana moja reklamacja, zobaczymy co się okaże. Z jednej strony dobrze że w środku paczki jest formularz zwrotu - są tam wszystkie moje dane jakby coś się stało z naklejką.
Coś się ruszyło, tak jakby. W trackingu nadal wyświetla się WER Kraków, ale już na zielono - tak jakby to był cel przesyłki (?) i został osiągnięty.
Od poniedziałku zacznie być uwzgledniana moja reklamacja, zobaczymy co się okaże. Z jednej strony dobrze że w środku paczki jest formularz zwrotu - są tam wszystkie moje dane jakby coś się stało z naklejką.
-
- Kontakt:
Re:
taak, jasne że tak. Znają sytuację, prosiłem nawet by zajrzeli do siebie na pocztę (kto wie, była możliwość że paczka po prostu czeka na poczcie), wysyłałem im zdjęcie potwierdzenia nadania, numer trackingowy itp. Nawet dziś dzwoniłem powiedzieć o złożonej reklamacji i zapytać, czy w razie czego, jak paczka się odnajdzie i będzie nienaruszona, to czy nadal przyjmą towar.ArthurGreen pisze:Shit, pisałeś do Osego (hadron) o zaistniałej sytuacji ?
Rzecz jasna się zgodzili (pod warunkiem że będzie nienaruszona), co świadczy oczywiście bardzo pozytywnie o sklepie.
Ale teraz mogę chyba już tylko czekać i mieć nadzieje że się znajdzie, bo inaczej będę "trochę" do tyłu - tak w sam raz na święta.
Jak odzyskam paczkę to śle kurierem albo ubezpieczoną na 1000zł...
-
- Kontakt:
Mam podobna sytuacje, od 2 dni paczka lezy w pruszczu gdanskim i czekam , na trckingu wywietla sie zielony napis WER Pr.Gdanski gdzie wczesniejsza przesyłka lezała tam tylko 3 godziny i została wydana, Pruszcz Gd. ma bezposrednie połaczenie z moim miastem wiec nie powinno byc takich sytaucji, w koncu placimy za przesylki.
FORZA JUVE!!!
Re:
w takim razie będe próbował coś więcej wskórać. Czekam na oficjalną odpowiedź od poczty, bo z tego co się orientowałem, powinien mi przyjść list z decyzją w sprawie reklamacji.SegatiV pisze:Odwołać zawsze się trzeba jeśli czujesz, że coś więcej Ci się należy - a wszyscy wiemy, że tak.
Rzecznik praw konsumenta? To, że mają jakiś tam swój śmieszny system "rekompensaty" i regulamin nie usprawiedliwia tego, że zgubili Twoją paczkę...
Chyba, że odszkodowanie dali mi tak czy tak i przyślą list że paczka jest tu i tu i np. mogę ją odebrać - w co wątpie.
Adrian,ale z jakiej racji sie chcesz odwolywac? Co ma sie Piotrkowi nalezec?
Przeciez jest jasno okreslony regulamin swiadczenia uslug, jest opcja przesylki z zadeklarowana wartoscia,ktora jest wyraznie drozsza (1zl za kazde 50zl wartosci) i jesli taka paczka zniknie to Nadawca otrzymuje zwrot zadeklarowanej kwoty. W przypadku skorzystania z najtanszej opcji, tj przesylki listowej poleconej, sa jasno okresolne warunki ewentualnej rekompensaty za zgubione przesylki i nic ponadto sie nie nalezy-kropka.
Muszel, odwolywac sie oczywiscie mozesz,tylko to strata czasu i pieniedzy,tak samo jak wizyty u Rzecznika czy w innych urzedach- korzystajac z tej opcji wysylki zgodziles sie na warunki swiadczenia tej uslugi,a te sa takie a nie inne. Przykra sprawa,kieszen boli,sam to przezylem.
Dlatego wszystkim polecam "przesiadke" na kurierow-nawet jak sie zaplaci kilka zlotych wiecej to przyjdzie po paczke, nie bedzie wydziwial ze pudelko ma zly kolor ,a ubezpieczenie do 5 czy 10tys zlotych bedize kosztowalo 2 albo 3zl a nie 100.
Przeciez jest jasno okreslony regulamin swiadczenia uslug, jest opcja przesylki z zadeklarowana wartoscia,ktora jest wyraznie drozsza (1zl za kazde 50zl wartosci) i jesli taka paczka zniknie to Nadawca otrzymuje zwrot zadeklarowanej kwoty. W przypadku skorzystania z najtanszej opcji, tj przesylki listowej poleconej, sa jasno okresolne warunki ewentualnej rekompensaty za zgubione przesylki i nic ponadto sie nie nalezy-kropka.
Muszel, odwolywac sie oczywiscie mozesz,tylko to strata czasu i pieniedzy,tak samo jak wizyty u Rzecznika czy w innych urzedach- korzystajac z tej opcji wysylki zgodziles sie na warunki swiadczenia tej uslugi,a te sa takie a nie inne. Przykra sprawa,kieszen boli,sam to przezylem.
Dlatego wszystkim polecam "przesiadke" na kurierow-nawet jak sie zaplaci kilka zlotych wiecej to przyjdzie po paczke, nie bedzie wydziwial ze pudelko ma zly kolor ,a ubezpieczenie do 5 czy 10tys zlotych bedize kosztowalo 2 albo 3zl a nie 100.
-
- Kontakt:
Re: Duży problem z pocztą polską - potrzebna pomoc, rada, et
I jak, udalo sie rozwiazac problem? Ja tez dlugo kiedys walczylam z poczta gdy moja przesylka nie dotarla o czasie, pomogło odwolanie.
Re: Duży problem z pocztą polską - potrzebna pomoc, rada, et
paczka się odnalazła po odwołaniu?gwiazdeczka pisze:I jak, udalo sie rozwiazac problem? Ja tez dlugo kiedys walczylam z poczta gdy moja przesylka nie dotarla o czasie, pomogło odwolanie.
Dostałem coś takiego. Poradzicie co napisać w odwołaniu?
obawiam się, że jak paczka nie była ubezpieczona to już nic nie możesz zrobić. Chociaż z drugiej strony jestem zwolennikiem tego żeby katować ich odwołaniami do skutku, tylko nie bardzo mam pomysł co tam napisać, bo chyba na to, że wartość paczki była znacznie większa niż przelew odpiszą Ci, że była nieubezpieczona..
[Edit] Nie doczytałem, byłem przekonany ze poleconym wysłałeś.
Polecam Art 58 Prawa pocztowego http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0031301188 wychodzi ze regulamin swoje a PP swoje, pisz odwołanie i domagaj sie 50 krotnosci kosztu nadania.
Polecam Art 58 Prawa pocztowego http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0031301188 wychodzi ze regulamin swoje a PP swoje, pisz odwołanie i domagaj sie 50 krotnosci kosztu nadania.
jutro wysyłam odwołanie. Mam korespondencje mailową ze sklepem, w której wymieniane są m.in. przedmioty kupione, numery aukcji, wartości przedmiotów i numer paczki. Pisałem z Hadronem w odpowiedzi zachowując poprzednie maile, w odpowiedzi na "kupiłeś przedmiot...", opisywałem im również że zwracam przedmioty, potem sytuację i pokazałem link z trackingiem, wszystko jest w rozmowie. Dorzucam do tego wszystkie inne maile ze sklepem, maile od allegro, screeny kart płatności i pdfy z konta bankowego. W sumie 13 załączników i 2 strony odwołania. Niech ku*** szukają paczki albo oddają resztę kasy, bo wszystkie załączniki łącznie wskazują jednoznacznie na zawartość paczki i jej wartość. Paczka wyparować nie mogła