Problem z piastą
-
- Kontakt:
Problem z piastą
Otóż w moim rowerze posiadam tylne koło na podstawowej piaście Novateca - model D042SB. Problem jest taki, że piasty prawie w ogóle nie słychać podczas jazdy. Na początku myślałem, że to może kwestia solidnego jej nasmarowania. Jednak gdy powieszę rower na ścianie i zakręcę kołem to jednak piastę słychać i to dość wyraźnie. Wychodzi na to że pod obciążeniem coś się z nią musi dziać. Wie ktoś jaki jest problem ? Co z tym zrobić ? Nie chcę w niej grzebać jeśli nie wiem co z nią może być. Ktoś ma jakiś pomysł ?
Re: Problem z piastą
Nic sie z nią nie dzieje. Jak działa to nie ruszaj.
Jak Ci to nie daje spokoju to możesz ją przeserwisować. Jest to jedna z najprostrzych piast.
A jeżeli zależy Ci na głośnym cykaniu, możesz zamienić oryginalną sprężynkę zapadek na kółeczko od kluczy w odpowiednim rozmiarze.
Według mnie nie ma sensu. Ta piasta jest pancerna i sama w sobie cicha.
Jak Ci to nie daje spokoju to możesz ją przeserwisować. Jest to jedna z najprostrzych piast.
A jeżeli zależy Ci na głośnym cykaniu, możesz zamienić oryginalną sprężynkę zapadek na kółeczko od kluczy w odpowiednim rozmiarze.
Według mnie nie ma sensu. Ta piasta jest pancerna i sama w sobie cicha.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
-
- Kontakt:
-
- moderator
- Kontakt:
Na zimnie smar się robi bardziej gęsty przez co piasta jest cichsza.
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- Kontakt:
@MLYNoBIKER
W sumie ma to sens chociaż nawet już tuż po powieszeniu na ścianie po 3 godzinnej jeździe na mrozie piasta cyka zupełnie inaczej a wątpię, że w kilka minut smar powrócił do rzadszej gęstości. Ale może faktycznie warto poczekać z rozbieraniem piasty do wiosny i zobaczyć czy coś się zmieni.
@rotharx
Błagam tylko bez takich.... Oczywiste jest to, że na otwartej przestrzeni piastę słabiej słychać. Jednak porównuję ją do kilku poprzednich które miałem. Na podwieszeniu cyka podobnie jak wcześniejsze, a podczas jazdy jest zupełnie cicha kiedy poprzednie było dość mocno słychać.
W sumie ma to sens chociaż nawet już tuż po powieszeniu na ścianie po 3 godzinnej jeździe na mrozie piasta cyka zupełnie inaczej a wątpię, że w kilka minut smar powrócił do rzadszej gęstości. Ale może faktycznie warto poczekać z rozbieraniem piasty do wiosny i zobaczyć czy coś się zmieni.
@rotharx
Błagam tylko bez takich.... Oczywiste jest to, że na otwartej przestrzeni piastę słabiej słychać. Jednak porównuję ją do kilku poprzednich które miałem. Na podwieszeniu cyka podobnie jak wcześniejsze, a podczas jazdy jest zupełnie cicha kiedy poprzednie było dość mocno słychać.
-
- moderator
- Kontakt:
@Szywski Snb
Na podwieszeniu w dodatku rower nie stoi na oponie a gumowa opona mocno tłumi dźwięk.
Na podwieszeniu w dodatku rower nie stoi na oponie a gumowa opona mocno tłumi dźwięk.
Trek Session Park