jak to sie powinno odmieniać bo mnie to zafsze nurtowało
bo to tak fajnie brzmi jak sie kogos zapytasz z kąd jestes a on ci odpowiada z tych , to odrazu nasoowa sie pytanie z których?? :P
1/ bo nie z tych tylko z tychow
2/ dlaczego - nie wiem
3/ skad wiem - bo przechodzilem z tego powodu pieklo na jakims rejsie, na ktorym tychowiakow bylo wiecej
hehe thx chłopaki ale chciałem własnie żeby sie wypoiwedzieli na ten temat rodowici tychowianie tacy jak ,jeśli sie nie myle, enlol<enjoy> czy inni.
:P jestem ciekaw cih reakcji
Kiedys wypowiadal sie na ten temat prof. Miodek i mowil ze obie wersje sa poprawne ale biorac pod uwage zapedy slaska do odlaczenia sie od maciezy i uzyskania autonomi to moze powinno sie mowic Tichau :)(tak bylo za niemca) choc jak tak mysle to wcale to nie jest zabawne bo ja to wole byc polakiem niz slazakiem
nie no jak slysze że ktoś mówi "z Tych" to mnie kurwica bierze. Dla mnie zawsze było "z Tychów", chociaz wiem że obie wersje są poprawne.
buba nie Tychowiaków tylo Tyszan:P no chyba że to kolejna odmiana o której nic nie wiem.
s-mario za niemca było Tichau ale niemcy poszli sobie juz dawno temu, więc niech pozostanią po prostu Tychy i nasze dobre Tyskie;) bez żadnych udziwnień:P
Jako prawidłową formę dopełniacza uznaje się "Tych" formę zaś "Tychów" dopuszcza się z zastrzeżeniem że jest wariantem regionalnym. Można zatem dwóch form spokojnie używać (najwyżej ktoś pomysli żeś ziom z tychów (hehe).