Zaplatanie koła na obreczy z odwrotnym nawierceniem

bbbiker
Kontakt:

Zaplatanie koła na obreczy z odwrotnym nawierceniem

Post autor: bbbiker »

Cześć ! Zaplotłem już sam kilka standardowych kół, ale ostatnio, gdy wziąłem się za koła do Rometa Sport, natrafiłem na obręcz, która ma otwory wywiercone odwrotnie (tzn tam, gdzie normalnie jest dziura przesunięta w lewo, w tej obręczy jest w prawo). Jeżeli zaplotę koło tak, by wszystkie szprychy były dobrze napięte, tworzy się krzyż nad wentylem (i na odwrót).
Ktoś kiedyś spotkał się z czymś podobnym ? Pewnie trzeba jakoś inaczej zacząć zaplatanie, ale zupełnie nie mam pomysłu, jak...
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ja ostatnio spotkałem się z tym przy obręczach WTB Frequency i25. Po prostu jako szprychę kluczową uznajesz nie szprychę kierującą się do pierwszego otworu od otworu na wentyl a drugą (drugi otwór). Popatrz na zdjęcia w powiększeniu, mi to pomogło:
http://www.pinkbike.com/photo/11668512/?s6
http://www.pinkbike.com/photo/11621060/?s6

A składałem koło wg:
http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html
czyli w tym przypadku "key spoke" to druga dziurka od prawej, nie pierwsza.
bbbiker
Kontakt:

Ok, a jak robię drugą wiązkę to szprychę wkładam w otwór po lewej czy po prawej tej pierwszej wiązki ? Bo jak otwory po lewej stronie piasty wypadają pomiędzy otworami po prawej to 1 szprychę drugiej wiązki wkładam tak, że wypada po lewej stronie 1 szprychy 1 wiązki (patrząc od napędowej). Pytam, bo nie mogę tego jednoznacznie wywnioskować z powyższego poradnika :/
MUSZEL
Kontakt:

kojarzę, że drugą "wiązkę", czyli drugą stronę szprych z łbem do zewnątrz, do otworu po lewej, czyli tuż przy wentylu. Na pewno wyszło mi tak, że wentyl mam między krzyżami :)
http://www.pinkbike.com/photo/11752628/?s6
bbbiker
Kontakt:

Chodzi mi głównie o umiejscowienie tej szprychy w kołnierzu piasty :D Ma wchodzić do otworu, który jest przesunięty na lewo względem otworu z prawej strony piasty ?
MUSZEL
Kontakt:

o ile dobrze zrozumiałem zapytanie - to tak ;) bo najpierw zakładasz "drugą" szprychę (względem otworu na wentyl, patrząc od strony napędu - jak w poradniku), a potem "pierwszą" po stronie tarcz - więc analogicznie w piaście też musisz "iść" w lewo z tą szprychą
bbbiker
Kontakt:

wszystko fajnie, tylko szprychy 1 i 4 (szprychy od napędowej z łbem na zewnątrz i z przeciwnapędowej z łbem do środka) wiązki są zdecydowanie luźniejsze niż te z 2 i 3. Może jednak trzeba było te szprychy z drugiej wiązki po prawej włożyć...
MUSZEL
Kontakt:

niemożliwe. Wszystko jest tak samo napięte. Musisz robić coś nie tak
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

miałem ten sam problem przy moich pierwszych kołach. Poluzuj koło i obróć piastę względem obręczy tak, by wystające szprychy się naciągnęły.
bbbiker
Kontakt:

Nie dam rady tego obrócić, kiedy mam już włożone wszystkie szprychy. Wydaje mi się, że to kwestia umiejscowienia 2 wiązki w kołnierzu piasty. bo luźne są te szprychy. Myślę, że gdybym włożył je do otworu bardziej na prawo, to ta strona koła byłaby naciągnięta...
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

kwestia poluzowania... chyba, że faktycznie nie zaplotłeś tak, jak powinieneś, ale wtedy błąd wyłazi w pewnym momencie jeszcze na etapie zaplatania.
ODPOWIEDZ