Spray do sprawdzania pęknięć CRC CRICK

qbus18
Kontakt:

Spray do sprawdzania pęknięć CRC CRICK

Post autor: qbus18 »

Hej!

Od kilku lat mam pod główką pewną mikro-ryskę, która niesamowicie mnie denerwuje. Zawsze tam była, nigdy się nie powiększała, mimo że zdarzyło mi się polecieć jakiegoś dropa 6-8m. Wiele osób mówiło mi, że to lakier, drugie tyle było pewnych że rama pękła. Poniewaz chcę rower sprzedać za niedługo, nie chcę nikogo oszukiwać i być pewnym że rama jest sprawna. Korzystał ktoś już ze sprayu który wymieniłem w temacie? Jak wrażenia?

Pozdrawiam,
Kuba
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Z tego konkretnie nie korzystałem, ale takich środków używa się powszechnie do dość odpowiedzialnych konstrukcji, więc sprawdzaj śmiało. Na początku nawet nie zrywaj lakieru, ja też miałem jakąś dziwną "rysę" pod główką, a nic nie wyszło nawet z lakieru (dla porównania - prawdziwe pęknięcia lakieru wyszły mi na amorze i były świetnie widoczne).

Tylko pamiętaj, że musisz łącznie kupić trzy spreje (penetrant + wywabiacz i zmywacz), więc trochę to może kosztować, a zużyjesz ze dwa psiknięcia... może masz znajomych w jakimś zakładzie który mógłby Ci to udostępnić?
http://brooce.pinkbike.com
qbus18
Kontakt:

Post autor: qbus18 »

Super, wielkie dzięki za pomoc!
Będę szukał po znajomych ;)
macko-126
Kontakt:

Post autor: macko-126 »

witam, ja uzywalem tylko ze innej firmy i super sprawa ten specyfik widac wszystko co i jak . brooce zmywacz to nic innego jak benzyna ekstrakcyjna wiec wystarczy zakupic penetrant i wywabiacz. zestaw 3 szt kosztuje 70zl wiec nie tak drogo
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Właśnie jeśli dobrze pamiętam, to nijak nie mogłem zmyć tego cholerstwa benzyną ;) Zmywaczem bez problemów. No ale głowy nie dam, może czegoś innego niż ekstrakcyjna używałem.
http://brooce.pinkbike.com
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Jeżeli pęka lakier przy spoinie to na 99% jest pęknięta rama.
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem że pękł lakier a nie pękła rama.
Kiedyś próbowałem się takim preparatem bawić i moim zdaniem one nie działają.
Chociaż takie malutkie pęknięcia cholernie trudno wykryć.
Najlepiej nałoży gruboziarnisty papier ścierny (np150) na jakiegoś klocka i wygładzić załamanie spoiny a później dokładnie wyszlifować je papierem o ziarnistości 1000.
Jak pęknięte miejsce będzie tak wygładzone że będzie sie błyszczeć to wtedy trzeba iść polatać.
W przeciwnym wypadku opiłki będą tkwiły w pęknięciu kompletnie je maskując.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Bogumil pisze:Jeżeli pęka lakier przy spoinie to na 99% jest pęknięta rama.
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem że pękł lakier a nie pękła rama.
Kiedyś próbowałem się takim preparatem bawić i moim zdaniem one nie działają.
Chociaż takie malutkie pęknięcia cholernie trudno wykryć.
a ja siwe bawiłem takimi sprayami na laborkach i G prawda, że nie działają. Wykrywają bardzo drobne niewidoczne szczeliny
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Może to kwestia tego jakiego spreja się używa.
Po za tym wolał bym nie wlewać żadnego syfu do pęknięcia jeżeli później ma być zaspawane, dlatego wole zrobić to tak:
Załączniki
2.JPG
ODPOWIEDZ