Spray do sprawdzania pęknięć CRC CRICK
Spray do sprawdzania pęknięć CRC CRICK
Hej!
Od kilku lat mam pod główką pewną mikro-ryskę, która niesamowicie mnie denerwuje. Zawsze tam była, nigdy się nie powiększała, mimo że zdarzyło mi się polecieć jakiegoś dropa 6-8m. Wiele osób mówiło mi, że to lakier, drugie tyle było pewnych że rama pękła. Poniewaz chcę rower sprzedać za niedługo, nie chcę nikogo oszukiwać i być pewnym że rama jest sprawna. Korzystał ktoś już ze sprayu który wymieniłem w temacie? Jak wrażenia?
Pozdrawiam,
Kuba
Od kilku lat mam pod główką pewną mikro-ryskę, która niesamowicie mnie denerwuje. Zawsze tam była, nigdy się nie powiększała, mimo że zdarzyło mi się polecieć jakiegoś dropa 6-8m. Wiele osób mówiło mi, że to lakier, drugie tyle było pewnych że rama pękła. Poniewaz chcę rower sprzedać za niedługo, nie chcę nikogo oszukiwać i być pewnym że rama jest sprawna. Korzystał ktoś już ze sprayu który wymieniłem w temacie? Jak wrażenia?
Pozdrawiam,
Kuba
Z tego konkretnie nie korzystałem, ale takich środków używa się powszechnie do dość odpowiedzialnych konstrukcji, więc sprawdzaj śmiało. Na początku nawet nie zrywaj lakieru, ja też miałem jakąś dziwną "rysę" pod główką, a nic nie wyszło nawet z lakieru (dla porównania - prawdziwe pęknięcia lakieru wyszły mi na amorze i były świetnie widoczne).
Tylko pamiętaj, że musisz łącznie kupić trzy spreje (penetrant + wywabiacz i zmywacz), więc trochę to może kosztować, a zużyjesz ze dwa psiknięcia... może masz znajomych w jakimś zakładzie który mógłby Ci to udostępnić?
Tylko pamiętaj, że musisz łącznie kupić trzy spreje (penetrant + wywabiacz i zmywacz), więc trochę to może kosztować, a zużyjesz ze dwa psiknięcia... może masz znajomych w jakimś zakładzie który mógłby Ci to udostępnić?
http://brooce.pinkbike.com
Jeżeli pęka lakier przy spoinie to na 99% jest pęknięta rama.
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem że pękł lakier a nie pękła rama.
Kiedyś próbowałem się takim preparatem bawić i moim zdaniem one nie działają.
Chociaż takie malutkie pęknięcia cholernie trudno wykryć.
Najlepiej nałoży gruboziarnisty papier ścierny (np150) na jakiegoś klocka i wygładzić załamanie spoiny a później dokładnie wyszlifować je papierem o ziarnistości 1000.
Jak pęknięte miejsce będzie tak wygładzone że będzie sie błyszczeć to wtedy trzeba iść polatać.
W przeciwnym wypadku opiłki będą tkwiły w pęknięciu kompletnie je maskując.
Najlepiej nałoży gruboziarnisty papier ścierny (np150) na jakiegoś klocka i wygładzić załamanie spoiny a później dokładnie wyszlifować je papierem o ziarnistości 1000.
Jak pęknięte miejsce będzie tak wygładzone że będzie sie błyszczeć to wtedy trzeba iść polatać.
W przeciwnym wypadku opiłki będą tkwiły w pęknięciu kompletnie je maskując.
Re:
a ja siwe bawiłem takimi sprayami na laborkach i G prawda, że nie działają. Wykrywają bardzo drobne niewidoczne szczelinyBogumil pisze:Jeżeli pęka lakier przy spoinie to na 99% jest pęknięta rama.