Stojak serwisowy do domowego użytku.

jbl
Kontakt:

Stojak serwisowy do domowego użytku.

Post autor: jbl »

Witam.
Jakie stojaki serwisowe polecacie a jakie odradzacie i dlaczego?
Proszę o odpowiedź forumowiczów którzy mieli styczność ze sprzętem o którym się wypowiadają a nie teoretyków.
Budżet to max 400zł ale wiadomo jak coś dobrego można kupić za 200 to jeszcze lepiej.

W oko wpadły mi stojaki:
Velomann Bike Trim około 300zł
Obrazek
Pro około 400zł
Obrazek
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-ser ... bbb-blt-63
Jeszcze masz takie cudo w tej cenie.
Z gówna bata nie ukręcisz.
jbl
Kontakt:

Zapomniałem dodać że stojak będzie używany głównie do fula. Aktualnie intens m6.

Dzięki za propozycję ale szukam czegoś podobnego do moich propozycji. Żeby można było zamontować rower w różnych pozycjach np. za sztyce lub sam amortyzator przy serwisie.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Ja kupiłem coś takiego w Lidlu za jakoś lekko ponad stówkę: https://www.youtube.com/watch?v=N9yOq0zm2Gc

Szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony, wykonany całkiem dobrze i fajnie się na nim pracuje, do tego można go złożyć i zajmuje mało miejsca, jest stabilny... jedyny mankament, że unieruchomienie ramienia w zaznaczonym na zdjęciu miejscu mogłoby być lepsze, bo jednak mimo naprawdę mocnego skręcenia rower w zależności od punktu uchwytu, zmienia pozycję w kierunku swojego punktu ciężkości.
stojak.jpg
Jeżeli Ci się nie spieszy, to polecam zapolować, co jakiś czas pojawia się oferta wraz z innymi "gadżetami" rowerowymi, pewnie coś na początku sezonu zaproponują.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

Ja również polecę stojak z Lidla, mam go już ponad 2 lata i sprawdza się b. dobrze.
Czasem tak jak pisze Sert93 rower potrafi się przekręcić ale nie stanowi
to większego problemu.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Polecam tego z Lidla tez go mam i jak za ta cene tylko brac ;) Po za tym jego realna cena w Niemczech to cos ok. 80€
djwiocha
Kontakt:

Re: Stojak serwisowy do domowego użytku.

Post autor: djwiocha »

Mi też wszyscy polecali tego z lidla. Tylko że oczywiście jak zawsze muszę przegapić rzut albo to po prostu we Włocławku i ich nie ma :D
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
sithas
Kontakt:

Post autor: sithas »

Ja od niedawna używam Velomann Bike Trim (ten co wkleiłeś) i najcięższe co na niego wkładam to Canyon'a Torque DHX.
Stojak zajmuje sporo miejsca, ale za to jest bardzo stabilny i pozwala swobodnie ustawić rower pod dowolnym kątem. Łapa trzymająca mogłaby być lepsza, ale daje radę.
Akurat Torque ma górną rurę o przekroju bardziej kwadratowym i czasem potrafi się trochę przesunąć w uchwycie przy np dokręcaniu zacisków hamulca (są na końcu roweru i działa największa dźwignia), ale nigdy nie wypadł. Znowu uchwycenie sztycy też nie jest idealnym sposobem, bo średnica samego uchwytu jest na tyle duża, że jednak ciężar roweru powoduje, że i tak opiera się na siodle, a już bardziej nie mogę ścisnąć. Przy drugim rowerze z rurą o okrągłym przekroju nie ma takiego problemu i trzyma się idealnie.
Dobre jest to, że nawet z jednym kołem odkręconym można zablokować rower w poziomie i nie przeważa go na jedną stronę.
Regulacja też działa bez zarzutów, elementy są solidne i co warto podkreślić w zasadzie nie ma części plastykowych. Nawet łapa jest z odlewu, a jedynie dźwignia zamykająca jest z tworzywa.
I jak kupisz go, to zarezerwuj sobie kilka minut więcej, bo stojak jest w stylu Ikea - każda śrubka oddzielnie :)
Podsumowując, jeżeli szukasz stojaka bardzo stabilnego, solidnego (jak porównywałem z niższymi modelami Park Tool'a to wygląda solidniej) i masz gdzie go trzymać, to jest to dobry wybór za w miarę rozsądne pieniądze. Wcześniej próbowałem utrzymać rower na Lidlowym i jednak jest znaczna różnica :)
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

Siemka propo tego stojaczka z lidla pracuje w lidlu wiec myślę ze koło marca może być rzut tych stojaczków.
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

Tez bede musial sobie sprawic taki wynalazek.
jbl
Kontakt:

wiedzę że stojak z lidla ma spore poparcie na forum :D Warto go kupić czy mając możliwość lepiej dołożyć do vipermanna lub pro? Z drugiej strony stojak z lidla kosztuje około 130zł a moje propozycje około 300 za vipermanna lub 400 za stojak pro. Fajnie jak ktoś miał by porównanie stojaka z lidla do jakiś innych.
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

stojak z lidla używają nawet w niektórych serwisach rowerowych.
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
koperr
Kontakt:

Post autor: koperr »

Mam stojak lidlowy w domu i najczesciej wisi na nim cieżki zjazdowy full - ok. 19 kg. Szczytem stabilności on nie jest, ale regulacje hamulców, przerzutek robi się na nim bardzo przyjemnie. Jedynie jak przedmówcy stwierdzili, mocowanie całej łapy jest troche słabe, nawet przy mocnym jego dokręceniu, kiedy rower jest złapany za górną rure można go przekręcić kiedy z większą siłą nacisniesz np na klucz. Ale do podstawowych czy nawet bardziej zaawansowanych serwisów jak znalazł - oczywiście w domowym zaciszu. Pracuje w serwisie, korzystam też z Parktoola PCS-10. Jakość i stabilnośc jest nieporównywalnie wyższa, w ciągłym ruchu na serwisie nie wyobrażam sobie lidlowego stojaka. Moim zdaniem w domu nie potrzeba czegoś lepszego. Sam zastanawiałem się nad ponad dwukrotnie droższym Biketrimmem, wziąłem lidlowego i nie żałuję. Szukaj na allegro, ja wychaczyłem swój za 130 z wysyłką w cenie, jakiś koles sprzedawał 6 sztuk, zapewne przywiezione zza granicy. W samym lidlu dosyć cieżko je ustrzelić, momentalnie wszystkie schodzą, a najczęsciej są wrzucone 3-4 sztuki na cały sklep, ja czaiłem się na nie od września i nie udało się złapać.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Velomann Bike Trim - miałem, po niecałych 2msc złamała się cała łapa
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

https://www.youtube.com/watch?v=vkFtzjwqn2U

Takie coś, sam wyspawałem, w tamtym roku zrobiłem 40szt (składane na 3 części) i sprzedawałem na innym forum.

Konstrukcja w 100% ze stali, "gniotsa nie łamiotsa" w cenie 200zł
Jak było by więcej osób to można pomyśleć o jakimś spawanku
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja mam w domu ten z lidla, a w pracy ten 1 co wkleiłeś. Lidlowego łatwiej się używa, jest bardziej kompaktowy i do amatorskiego użytku spoko, ale Veloman jest znacznie bardziej stabilny, sztywniejszy, da się odkręcić niezapieczony support. Jednakże, uważam, że nie warto dopłacać, do podstawowych regulacji i sporadycznego użytku lepszy jest lidlowy- lżejszy, łatwiejszy w obsłudze i przechowaniu. Wolałbym jechać w góry za zaoszczędzony hajs.
tomko
Kontakt:

Re:

Post autor: tomko »

pdmobil pisze:Polecam tego z Lidla tez go mam i jak za ta cene tylko brac ;) Po za tym jego realna cena w Niemczech to cos ok. 80€
Nie chce mi się wierzyć, że aż tyle miałyby kosztować, bo w Niemczech mają już gazetkę na 12 marca i stojak ten będzie po 25 euro. Ciekawe czy u nas na nowy sezon też będą taniej. Jak się nie mylę to za swój jakoś 150 złotych płaciłem i nieźle się sprawuje od ponad dwóch lat - polecam.
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Ja go kupilem w Lidlu za 25euro. Ale na Ebay kosztuje ok. 70-80€
jbl
Kontakt:

Zakupiłem stojak Velonamm Bike Trim.

Po otrzymaniu stojaka zacząłem go skręcać i niestety jeden z elementów pękł :/. Wygląda to na wadę fabryczną odlewu ponieważ siła przy skręcaniu nie była duża. W instrukcji nie było podanego momentu dokręcania śrub a dodatkowo nie było instrukcji w języku polskim. Mimo iż jest to wymagane zgodnie z polskim prawem. W załączniku załączam zdjęcie uszkodzonego elementu.

Sprawę pęknięcia przekazałem do sklepu, który chciał wysłać kuriera na swój koszt aby odebrał stojak i odesłać go do reklamacji. Zaproponowałem aby spróbowano skontaktować się z dystrybutorem na podstawie zdjęć aby nie generować nie potrzebie kosztów na wysyłce. Czekam na informację ze sklepu który z kolei czeka na informację od dystrybutora. Celowo nie podaję sklepu ponieważ czekam na rozwiązanie problemu z ich strony.

W następnych postach opiszę co dalej działo się ze stojakiem.

Obrazek
ODPOWIEDZ