Klej do gwintów - jaki wybrać?

Weteran
Kontakt:

Klej do gwintów - jaki wybrać?

Post autor: Weteran »

Jakich klejów do gwintów używacie, jakich producentów, jakie modele, co polecacie, a co odradzacie? Czy wystarczy jeden do wszystkiego czy lepiej używać kilku w zależności do których śrub będzie użyty, np. jeden do śrub tarczy ham., inny do suportu, a jeszcze inny do mostka itd?

Chce jakiś właśnie zakupić ale nie bardzo wiem jaki wybrać :roll:

Zapraszam do dyskusji :D
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Na ogół nie używam klejów, wystarcza mi to co jest fabrycznie na śrubach. Jak mam jakąś bardzo problematyczną śrubę (przede wszystkim zawieszenie w Summumie) to używam Loctite 577. Trzyma mocno i jak się przesadzi to bywa problem z odkręceniem, ale dostałem go za darmo więc okazjonalnie używam i jestem zadowolony.
koperr
Kontakt:

Post autor: koperr »

Czerwony Loctite działa bardzo dobrze, używam przy swoim rowerze jak i w pracy w serwisie. Kiedyś jak nie miałem żadnego kleju stosowałem lakier do paznokci. Działał bardzo podobnie, też trzymał problematyczne śruby na miejscu, mimo to nie kleił tak mocno żeby później nie dało się ich odkręcić ;)
edit: Do suportu chcesz dawać klej? Zazwyczaj daje się smar na gwint misek żeby suport się nie zapiekał, ewentualnie Shimano ma w ofercie specjalny preparat przeciw zapieczeniom (nazywa się po prostu "Anti Seize"). Kleju w życiu bym tam nie dał ;)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja również, support trzeba posmarować przed wkręceniem. Zresztą, tak jak pisze nhp890, nie nakładaj tego kleju w każde miejsce, a jedynie na śruby, które się odkręcają. To okresowa kontrola dokręcenia jest najlepszym rozwiązaniem, a nie klej na kazdym gwincie, bo może się to obrócić przeciw Tobie (obrobisz gniazdo czy będziesz się męczył z odkręcaniem)
Prorider97
Kontakt:

Post autor: Prorider97 »

nhp890 co do zawieszenia w summumie czy też luzuje Ci się śruba od dolnego linku która łączy link z ramą ? ;)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

każdy nowy suport ma klej na gwincie. Jak się go wkręca po raz któryś to oczywiście powinno się użyć kleju, ale znacznie wcześniej żeby sobie wyschnął. No i potem smar :) bywało że jak miałem suport bez kleju to po sezonie mogłem miski odkręcić rękoma, a mam specjalny klucz do sportów z miskami zewnętrznymi i lubie mocno skręcać ;)
Weteran
Kontakt:

Post autor: Weteran »

To może ktoś konkretnie pochwali się jakiego kleju używa, tych Loctite jest tyle, że można zgłupieć.
Osobiście zawsze używałem klejów z momentem zrywania około 25Nm, tylko zastanawiam się czy w rowerach to nie za dużo?

A z tym suportem miałem na myśli dokładnie to co MUSZEL przytoczył 8)
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Loctite 243, czerwona buteleczka z niebieskim płynem, średnia moc trzymania. Samo się nie odkręci ale też bez problemu wykręcisz. Po wyschnięciu nabiera konsystencji plasteliny ;)

Obrazek
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Apropos klejów, czy miał ktoś do czynienia z uszczelniaczami anaerobowymi?

Mam problem z dual-air w Rock Shoxie (ponoć nawet popularny). Połączenie tuleji negatywnej komory powietrznej z wentylem jest nieszczelne - widać, że delikatnie się porusza i przepuszcza powietrze (spadek bardzo delikatny, ale co jakiś czas trzeba dopompować). Chcę to jakoś uczelnić, problem jest taki że tego nie rozbiorę więc potrzebny jest środek który wniknie w taką szczeline - wiecie może czy np. takie uszczelniacze mają własności penetrujące? http://mcpolska.pl/kleje-i-uszczelniacz ... 8-mc-2022w Ewentualnie znalazłem Loctite 290 wnikający w szczeliny, ale nie jestem pewien czy klej nie będzie zbyt sztywny i się np. nie wykruszy.
http://brooce.pinkbike.com
nhp890
Kontakt:

Re:

Prorider97 pisze:nhp890 co do zawieszenia w summumie czy też luzuje Ci się śruba od dolnego linku która łączy link z ramą ? ;)
Najbardziej prawa śruba dolnego linku (ta za napinaczem). Pozostałe też troszkę, ale ta jest najbardziej uporczywa (i akurat najtrudniejsza do dokręcenia bez rozkładania napędu :P)
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Używam Locite do skręcania alufelg i jest bardzo dobry i polecam :)
nhp890
Kontakt:

Loctite ma w ofercie sporo klejów, doprecyzuj którego używasz bo ta informacja nikomu w niczym nie pomaga ;)
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Czerwony jest najlepszy ;)
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Chodzi Ci o butelke czy sam płyn?
Wg mnie nie ma sensu używać w rowerze kleju z rodziny Loctite innych niż 243-248.
Poniżej tej wartości klej jest słabiutki i nadaje się tylko do małych śrubek jak np. kółeczka od przerzutki, a wyższe są już zbyt trudne w demontażu co skutkuje obrobieniem łba śruby. Na stronie producenta wszystko jak byk jest napisane ;)

http://www.loctite.pl/kompletna-lista-p ... e-6520.htm
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
ODPOWIEDZ