Zacznę od początku.
Na chwilę obecną posiadam hamulce Hope Tech V2 Evo z tarczami 2x 203mm. Ich osiągi bardzo mi się podobają, super moc i modulacja, to czucie klamki, po prostu super. Aczkolwiek ostatnimi czasy troche odchudzam sprzęt i w tej chwili te hamulce z tarczami ważą mi tyle co 4 dampery :P generalnie chciałbym zrzucić trochę wagi i przejść na 183 mm na tył - 203 na tyle do dla kogoś kto katuje góry. Pierwsze co pomyślałem, to po prostu zakupić tarczę V2 183mm - brak w PL, na CRC ~300zł plus wysyłki itp... a efekt mało zadowalający. Tarcze Hope Saw (które obniżyły by masę o 0,1 kg w stosunku do oryginalnych tarcz V2 - co by mi już starczyło) nie podejdą do tych zacisków bo nity się nie mieszczą z klockiem (sprawdziłem organoleptycznie), a dawanie podkładek i niewykorzystywanie całej potężnej powierzchni klocka (większej niż w innych hamplach) mija się z celem (próbowałem, kombinowałem, odpuściłem).
Dlatego chodzi mi po głowie zmiana. Ważę 70kg, w górach bywam raz do roku, tak to jeżdżę na środkowopolskich nizinach i lasach rowerem, który ewoluuje coraz bardziej w stronę łączenia wygodnych dłuższych wycieczek z elementami zabawy na niewielkich górkach i hopach (nazwijmy to "enduro") - ale lubię mocne hamulce do wyczucia (nie on/off), nie da się ukryć, czasem jakieś endo itp

Jeżeli miałbym zmieniać hamulce, to chodzą mi po głowie 2 modele ("święte" odpadają, bo ważą tyle co V2, tyle że "łykają" normalne tarcze, i mają wg mnie jakiś dziwny feel gumowy, którego już XT które macałem nie miało):
- Hope E4 Tech 3 (lub Race Evo) - polepszone stare Tech M4
(klamka Tech 3, która jest zbliżona do posiadanego przeze mnie Techa, ale jednostronna i ulepszona)
(klamka Race Evo, która jest 30g lżejsza, nie ma zewnętrznych regulatorów, na imbus jedynie odległość klamki, ale jest jeszcze 5% mocniejsza)

- XTR 988 Trail

Niezależnie od kompletu działałby by na tarczach 203/183 Hope Saw.
Do sedna. Prosiłbym o opinie ludzi, którzy jeździli na w/w hamulcach, ewentualne porównania z innymi jak najbardziej wskazane. W przypadku XTRa przyjmę również opinie o XT 785, bo ponoć pod względem osiągów to to samo, jedynie XTR to monoblok i lżejszy. O Hope troche czytam na mtbr i zbierają dobre opinie, no ale dużo ich nie ma.
Liczę na wasze zdanie i opinie bardziej doświadczonych

3... 2... 1... start!
Pozdrawiam!