Hope E4 Tech 3 vs XTR 988 Trail

MUSZEL
Kontakt:

Hope E4 Tech 3 vs XTR 988 Trail

Post autor: MUSZEL »

Hej!

Zacznę od początku.
Na chwilę obecną posiadam hamulce Hope Tech V2 Evo z tarczami 2x 203mm. Ich osiągi bardzo mi się podobają, super moc i modulacja, to czucie klamki, po prostu super. Aczkolwiek ostatnimi czasy troche odchudzam sprzęt i w tej chwili te hamulce z tarczami ważą mi tyle co 4 dampery :P generalnie chciałbym zrzucić trochę wagi i przejść na 183 mm na tył - 203 na tyle do dla kogoś kto katuje góry. Pierwsze co pomyślałem, to po prostu zakupić tarczę V2 183mm - brak w PL, na CRC ~300zł plus wysyłki itp... a efekt mało zadowalający. Tarcze Hope Saw (które obniżyły by masę o 0,1 kg w stosunku do oryginalnych tarcz V2 - co by mi już starczyło) nie podejdą do tych zacisków bo nity się nie mieszczą z klockiem (sprawdziłem organoleptycznie), a dawanie podkładek i niewykorzystywanie całej potężnej powierzchni klocka (większej niż w innych hamplach) mija się z celem (próbowałem, kombinowałem, odpuściłem).

Dlatego chodzi mi po głowie zmiana. Ważę 70kg, w górach bywam raz do roku, tak to jeżdżę na środkowopolskich nizinach i lasach rowerem, który ewoluuje coraz bardziej w stronę łączenia wygodnych dłuższych wycieczek z elementami zabawy na niewielkich górkach i hopach (nazwijmy to "enduro") - ale lubię mocne hamulce do wyczucia (nie on/off), nie da się ukryć, czasem jakieś endo itp :)

Jeżeli miałbym zmieniać hamulce, to chodzą mi po głowie 2 modele ("święte" odpadają, bo ważą tyle co V2, tyle że "łykają" normalne tarcze, i mają wg mnie jakiś dziwny feel gumowy, którego już XT które macałem nie miało):
- Hope E4 Tech 3 (lub Race Evo) - polepszone stare Tech M4

(klamka Tech 3, która jest zbliżona do posiadanego przeze mnie Techa, ale jednostronna i ulepszona)
Obrazek

(klamka Race Evo, która jest 30g lżejsza, nie ma zewnętrznych regulatorów, na imbus jedynie odległość klamki, ale jest jeszcze 5% mocniejsza)
Obrazek

- XTR 988 Trail
Obrazek

Niezależnie od kompletu działałby by na tarczach 203/183 Hope Saw.

Do sedna. Prosiłbym o opinie ludzi, którzy jeździli na w/w hamulcach, ewentualne porównania z innymi jak najbardziej wskazane. W przypadku XTRa przyjmę również opinie o XT 785, bo ponoć pod względem osiągów to to samo, jedynie XTR to monoblok i lżejszy. O Hope troche czytam na mtbr i zbierają dobre opinie, no ale dużo ich nie ma.

Liczę na wasze zdanie i opinie bardziej doświadczonych ;)
3... 2... 1... start!

Pozdrawiam! ;)
Pisiont Tszy Grosze
Kontakt:

Post autor: Pisiont Tszy Grosze »

Wiesz że powierzchnia tarcia nie ma wpływu na siłę hamowania?

Dlatego wg mnie najprościej zmienić tarcze na lżejsze :)
MUSZEL
Kontakt:

chyba nie przeczytaleś dokładnie tego co napisałem... ;) innych tarcz na pająku nie da się tam zamontować bo haczą, klocek ma wymiary 20x20 mm (każdy inny ma wysokość 15mm - pół cm różnicy). Inna tarcza nawet jak wejdzie na chama z podaładkami to będzie powodować nieścieranie pewnego odcinka klocka - V2 są po prostu inne niż wszystkie inne. Specjalnie kupiłem tarcze Saw używane by przymierzyć - no i teraz sobie je sprzedam bo bez zabawy z podkladkami i piłowania klocków nie da rady.

Ale nie to jest meritum tematu ;)
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

Hope E4 Tech 3 ja kupilem taki komplet do enduro dzis/poniedzialek odbieram rower to dam znac jak to sie sprawuje.

Wczesniej jezdzilem na Hope Mono 6 a teraz uzywam go do Street/Dirt :P
MUSZEL
Kontakt:

o, to dawaj jak najszybciej znać co i jak! :)
MUSZEL
Kontakt:

nikt nic więcej? Nikt nie jeździł na E4 lub XTR 788 (a najlepiej na obu)?
Marcin_xc

Dobre hamulsce

Post autor: Marcin_xc »

Też chcę kupić Hope Tech 3 E4 - ponoć jedne z lepszych na rynku, ale trochę drogie. Najbardziej korzystne cenowo są SLXy z radiatorami - 4x tańsze od Hope E4.
ODPOWIEDZ