Wolna Dyskusja Użytkowników
-
- Kontakt:
Re: Wolna Dyskusja Użytkowników
A co myślisz o pomarańczowych ponieważ chciałem chociaż pedały zmienić bo mostek może być czarny ale właśnie pedały i gripy chciałem inne. A tak też przy okazji nie miał by ktoś właśnie czarnych albo pomarańczowych pedałów do 100 zł może trochę więcej najlepjej gdyby były na maszynach
-
- Kontakt:
A i mostek może ktoś ma tak 40-45mm na 31,8 kiera i 1 1/8 sterówka
Po pierwsze. Giełda znajduje się w innym miejscu.
Po drugie. Nie pisz posta pod postem.
Po trzecie. Na cholerę platformy do roweru do XC?
Nieznajomy... Błagam Cię, tam masz wszystko wytłumaczone w ten sposób. To, że nie rozumiesz oznacza tylko, że nie przerabiałeś tego w szkole więc musisz poczekać, nikt tego inaczej nie wytłumaczy na forum.
Po drugie. Nie pisz posta pod postem.
Po trzecie. Na cholerę platformy do roweru do XC?
Nieznajomy... Błagam Cię, tam masz wszystko wytłumaczone w ten sposób. To, że nie rozumiesz oznacza tylko, że nie przerabiałeś tego w szkole więc musisz poczekać, nikt tego inaczej nie wytłumaczy na forum.
Z gówna bata nie ukręcisz.
-
- Kontakt:
Dobra sorka za spam tutaj poprostu z tela piszę a rower mq być pod DH jak już zresztą na platformach się dobrze jeździ prawie każdym rowerem 

-
- Kontakt:
Wiem że nie mam amora z tyłu spoko, korba też wiem powinien być 1 blat i napinacz. Ale to do takiej jazdy samowolnej a nie DH zawodowe takie xc/dh
. Zresztą nie mam narazie tyle kasy na to a od czegoś trzeba zacząć. A jak to mówią "nie sprzęt a technika czynią z Ciebie zawodnika" dla mnie liczy chęć

nie chodzi o amora z tylu czy 1 blat z przodu... chodzi o wytrzymałość części jakie posiadasz, nie ich kształt. Kiera, korby, pedały, mostek - jak to pójdzie, to możesz sobie zrobić krzywdę. Krzywienie się kół też może być upierdliwe, a w skrajnych przypadkach niebezpieczne. Hamulce, rama... po prostu to nie to. Mam nadzieję że rozumiesz. Jak chcesz się mocniej bawić to można sobie na takim sprzecie tylko zaszkodzić
-
- Kontakt:
Ta rozumiem cie wiadomo że od roweru za 2 kafle nie można oczekiwać nie wiadomo czego mam w planach wymianę właśnie takich rzeczy jak obręcze lub całe koła, mostek to już szukam, kiedyś lepszy amor, a kiera to nie jest zła bo to już 6061 więc nie jest źle jak na mnie to spokojnie starcza a jak już pisałem nie zamierzam skakać na dziesiątki metrów tylko sam dla siebie rekreacyjnie wiadomo chyba o co chodzi. Spokojnie do wszystkiego kiedyś się dojdzie "nie odrazu Kraków zbudowano " 

jasne, rozumiem. W takim razie nie przesadzaj na tym sprzecie 
co do platform, przejrzyj oferty HT, NS i Dartmoor - oferują dobre platformy w cenie ok 100zł. Stosunkowo tanie i dobre krótkie mostki również możesz znaleźć w ofercie NS czy Dartmoor, ewentualnie Octan One - nie można im nic zarzucić, kwestia modelu, wagi, koloru, długości i kształtu - czyli co kto lubi.

co do platform, przejrzyj oferty HT, NS i Dartmoor - oferują dobre platformy w cenie ok 100zł. Stosunkowo tanie i dobre krótkie mostki również możesz znaleźć w ofercie NS czy Dartmoor, ewentualnie Octan One - nie można im nic zarzucić, kwestia modelu, wagi, koloru, długości i kształtu - czyli co kto lubi.
-
- Kontakt:
No właśnie tak na dartmoora patrzyłem bo ma świetne pedały ostatnio kolega miał fever v2 na sell za 90 zeta ale lakier zjechany tylko nie wiem jak z łożyskami
-
- Kontakt:
Jak nazwa wskazuje, to łańcuch samosmarujący. Są dostępne.
Z tego co wyczytałem w necie, jakieś elementy łańcucha są spiekane i impregnowane olejem. Podobnie jak nierówności Kashimy, porowatość tego łańcucha ma jak najlepiej "trzymać" olej. Przykładem takiego rozwiązania jest Oilite, materiał używany w tulejkach łożysk.
Z tego co wyczytałem w necie, jakieś elementy łańcucha są spiekane i impregnowane olejem. Podobnie jak nierówności Kashimy, porowatość tego łańcucha ma jak najlepiej "trzymać" olej. Przykładem takiego rozwiązania jest Oilite, materiał używany w tulejkach łożysk.
Ej ludziska takie pytanko bo coś mnie tu nie pasuje.
Dlaczego wszyscy uparli się, że rower do dh/fr ma mieć tylko jeden blat z przodu?
Jak jeden blat no to oczywiście napinacz no bo to podstawa nie?
A jak napinacz to najlepiej z klatką...
Ja chcę do swojego rowerka wrzucić 2 blaty -> co spotkało się z krytyką bądź złą opinią innych rowerzystów...
I tu moje "o co wszystkim kaman?"
Przecież jak zrobię 2 blatowca to zakładam przerzutkę no nie? Odpowiednio wyregulowana przerzutka spełni rolę klatki...
Od dołu mogę założyć samą rolkę napinającą (tak wiem zakręcę do tyłu to łańcuch spada)...
No ale po jakąś cholerę wymyślili te rolki 2 poziomowe...
Więc tak:
Przerzutka - > klatka
Dolna część napinacza -> rolka 2 poziomowa
I mamy 2 biegi a łańcuch nie spada ani go nie przerzuca, eliminujemy również tarcie łańcucha o klatkę na kresowych biegach z tył bo mamy przerzutkę z przodu którą możemy suwać w te i z powrotem...
Czy się mylę?
Dlaczego wszyscy uparli się, że rower do dh/fr ma mieć tylko jeden blat z przodu?
Jak jeden blat no to oczywiście napinacz no bo to podstawa nie?
A jak napinacz to najlepiej z klatką...
Ja chcę do swojego rowerka wrzucić 2 blaty -> co spotkało się z krytyką bądź złą opinią innych rowerzystów...
I tu moje "o co wszystkim kaman?"
Przecież jak zrobię 2 blatowca to zakładam przerzutkę no nie? Odpowiednio wyregulowana przerzutka spełni rolę klatki...
Od dołu mogę założyć samą rolkę napinającą (tak wiem zakręcę do tyłu to łańcuch spada)...
No ale po jakąś cholerę wymyślili te rolki 2 poziomowe...
Więc tak:
Przerzutka - > klatka
Dolna część napinacza -> rolka 2 poziomowa
I mamy 2 biegi a łańcuch nie spada ani go nie przerzuca, eliminujemy również tarcie łańcucha o klatkę na kresowych biegach z tył bo mamy przerzutkę z przodu którą możemy suwać w te i z powrotem...
Czy się mylę?
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
chodzi o to, że do roweru dh 2 blaty są zbędne. Ba... 4-5 biegów z tylu starszą. Chodzi o max uproszczenie i pozbycie się zbędnych elementów. Jeżeli chcesz mieć 2 blaty z przodu to chcesz po prostu rower freeridowy lub enduro. Kwestia nazewnictwa i tego jak jeździsz i jaką masz resztę sprzętu 
Przykładowo w samochodzie rajdowym nie ma 5 miejsc siedzących bo są zbędne. Jak chcesz więcej, to chcesz samochód bardziej uniwersalny, nie rajdowy.

Przykładowo w samochodzie rajdowym nie ma 5 miejsc siedzących bo są zbędne. Jak chcesz więcej, to chcesz samochód bardziej uniwersalny, nie rajdowy.
Sokół no bez takich :P Może jeszcze przyczepkę dla dziecka xd
Czaje Muszel o co ci chodzi no ale czasem nie chce mi się iść pod górkę tylko wole na spokojnie i na czilloucie wypedałować sobie
Bo pod niektóre górki to dla mnie aż śmiech iść z buta :P Czyli wiesz całość DH oprócz 2 blatów 
Czaje Muszel o co ci chodzi no ale czasem nie chce mi się iść pod górkę tylko wole na spokojnie i na czilloucie wypedałować sobie

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
-
- Kontakt:
Ja tam nie mam problemu po prostu w typowym dh nie jeżdżę więc i nie wymagam tego od roweru czy od ludzi ale fajnie jednak jak ktoś mimo tego uszanuje twoje zdanie a nie, że się nie znam