Piasta i ośka
Piasta i ośka
Witam, kupiłem RS Domain z ośką maxle 20. Kupiłem do niego piastę 20mm i mam pewne wątpliwości co do osi. Jak włożyć ją do piasty? Wchodzi tylko kawałek do środka (początek, gwint), a dalej gdy jest już normalna grubość to nie chce. Po otwarciu i zamknięciu osi za pomocą tego zamykacza nic się nie dzieje. Nie znam się na tym gdyż robię to po raz pierwszy. To piasta:http://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty ... lt-disc-20
https://www.youtube.com/watch?v=goE_1tOiljE
Robisz analogicznie odwrotnie.
Czyli:
1. Wkładasz koło w 'haki' amortyzatora (powinno ładnie wejść od dołu goleni).
2. Wkładasz oś od strony nienagwintowanej amortyzatora.
3. Wkręcasz oś w gwint.
4. Zaciskasz quick-release i voila!
Robisz analogicznie odwrotnie.
Czyli:
1. Wkładasz koło w 'haki' amortyzatora (powinno ładnie wejść od dołu goleni).
2. Wkładasz oś od strony nienagwintowanej amortyzatora.
3. Wkręcasz oś w gwint.
4. Zaciskasz quick-release i voila!
Tak będzie trudno, ponieważ w revolcie są takie 'kołnierze' które ustalają się współosiowo dopiero jak siedzą w widelcu.
(Od razu żeby ktoś znowu się nie napocił i nie nazwał mnie gównianym 'ekspertem' mam koło na piaście Dartmoor Revolt Pro Disc i amortyzator z Maxle Lite 20mm)
Możesz próbować włożyć oś do piasty do oporu, a później delikatnie ruszać na boki tak żeby kołnierze ustawiły się współosiowo, wtedy powinno przejść bez problemu.
Pytanie tylko po co...?
(Od razu żeby ktoś znowu się nie napocił i nie nazwał mnie gównianym 'ekspertem' mam koło na piaście Dartmoor Revolt Pro Disc i amortyzator z Maxle Lite 20mm)
Możesz próbować włożyć oś do piasty do oporu, a później delikatnie ruszać na boki tak żeby kołnierze ustawiły się współosiowo, wtedy powinno przejść bez problemu.
Pytanie tylko po co...?
Rozumiem. Chciałem to po prostu włożyć, aby się upewnić czy wszystko jest ok. Trochę lipa by była gdyby dopiero po złożeniu koła się okazało, że jakieś części ze sobą nie współgrają. Oglądałem masę filmików gdzie ośka wchodziła w piastę gładziutko, a tutaj mi się blokuje gdy zaledwie 1-2 cm ośki włożę do środka i mnie to zaniepokoiło.
Jeden problem to mogą być te kołnierze o których pisze Vinrael, drugi może wynikać z osi jaką masz, jeżeli masz dokładnie coś takiego:

W tej osi cała ta szpilka widoczna wyżej z elementami które są na nią nałożone znajduje się wewnątrz tej grubej osi widocznej niżej. Jeżeli nie ma tam którejś ze sprężynek, może się zdarzyć tak, że drugi element od prawej, to takie zgrubienie, zaklepszczy się wewnątrz osi np przez jej zaciśnięcie kiedy nie jest włożona do piasty. Wtedy oś się rozszerza i dlatego możesz miećproblemy z jej założeniem. Sprawdź, czy ten element, jest w środku w miarę luźno, a najlepiej wyciągnij całą tą szpilkę ze wszystkimi jej elementami i spróbuj wtedy wsadzić samą oś bez jej wnętrzności.
W tej osi cała ta szpilka widoczna wyżej z elementami które są na nią nałożone znajduje się wewnątrz tej grubej osi widocznej niżej. Jeżeli nie ma tam którejś ze sprężynek, może się zdarzyć tak, że drugi element od prawej, to takie zgrubienie, zaklepszczy się wewnątrz osi np przez jej zaciśnięcie kiedy nie jest włożona do piasty. Wtedy oś się rozszerza i dlatego możesz miećproblemy z jej założeniem. Sprawdź, czy ten element, jest w środku w miarę luźno, a najlepiej wyciągnij całą tą szpilkę ze wszystkimi jej elementami i spróbuj wtedy wsadzić samą oś bez jej wnętrzności.