Siemanko, moj sprzet to fabryczny Giant stance typowe enduro/freeride.
Planuje wymiane przedniego i tylnego zawieszenia jako ze fabryczne 120 przod `ROCKSHOX 30 Gold TK Solo Air 27.5", skok 120mm` uwazam za troszke zamalo. Tyl `Rockshox monarch R` jest spoko ale szukam czegos mocniejszego o wiekszym skoku rzecz jasna.
Wiec zwracam sie do was z zapytaniem jaki najlepszy sprzet dostal bym w granicach 3 tys. Chodzi tu o w szystko przyod minimum 170 skoku. A co do tylu to nie mam koncepcji jestem otwarty na sugestie.
Wymiana zawieszenia przod i tył. Pomoc
-
- Kontakt:
Ta rama ma 120mm skoku, kąt główki 68* i ogólnie jest (nawet w rozmiarze XS) całkiem duża - przykro mi - nie nadaje się do katowania w FR, jej przeznaczenie to typowo Trail/Enduro. I to takie nasze ęduro, a nie 'kanadyjskie' enduro, czyli raczej bez tyrania roweru po rockgardenach...
Od razu mówię - zmiana widelca na wyższy spartaczy geometrię tego roweru (wypłaszczy się kąt główki co będzie dobre, ale podniesie też suport co już będzie złe) a także nadto obciąży główkę (większe ryzyko że główka ramy 'odjedzie' od reszty...)
Jeśli chodzi o zmianę dampera - prawdopodobnie żaden dłuższy nawet nie wejdzie. Jeśli nawet by jakoś wszedł, możliwe że praca tyłu będzie bardzo upośledzona (zmiana przełożenia ramy) plus suport idzie znowu jeszcze bardziej do góry.
Polecam (niestety, przykro mi) zmianę ramy na coś z większym skokiem i zaprojektowanego pod wysokie widelce, bo tej ramie długiego życia (ani przyjemnej jazdy) w DH/FR nie wróżę.
Ogólnie Giant w tym momencie ma Trance SX, Reigna i Glory które się do tego w miarę nadają. Poza tym jest jeszcze multum innych rowerów które bardziej pasują niż to.
Od razu mówię - zmiana widelca na wyższy spartaczy geometrię tego roweru (wypłaszczy się kąt główki co będzie dobre, ale podniesie też suport co już będzie złe) a także nadto obciąży główkę (większe ryzyko że główka ramy 'odjedzie' od reszty...)
Jeśli chodzi o zmianę dampera - prawdopodobnie żaden dłuższy nawet nie wejdzie. Jeśli nawet by jakoś wszedł, możliwe że praca tyłu będzie bardzo upośledzona (zmiana przełożenia ramy) plus suport idzie znowu jeszcze bardziej do góry.
Polecam (niestety, przykro mi) zmianę ramy na coś z większym skokiem i zaprojektowanego pod wysokie widelce, bo tej ramie długiego życia (ani przyjemnej jazdy) w DH/FR nie wróżę.
Ogólnie Giant w tym momencie ma Trance SX, Reigna i Glory które się do tego w miarę nadają. Poza tym jest jeszcze multum innych rowerów które bardziej pasują niż to.