RockShox Domain solo air ?

Kalcio
Kontakt:

RockShox Domain solo air ?

Post autor: Kalcio »

Siemano coraz bardziej mysle nad przsrobieniem mojego domaina RC coil na Domaina RC z solo air czyli ze sprezyna powietrzna. Da rade gdzies ja kupic ? Albo mozna wsadzic z boxxera z roku 2012 ? Wymiar gornych goleni jest taki sam. Myslalem zeby kupic solo aira z lyrika ale przeciez on ma lagi 36 wiec odpada . Macie jakies pomysly ?.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Domainów nie było ze sprężyną powietrzną więc dedykowanego zestawu nie kupisz.
Z Boxxera nie jestem pewien, ale jak średnica zewnętrzna goleni jeszcze jest taka sama, tak wewnętrzna już nie koniecznie (Domain ma golenie stalowe, Boxxer aluminiowe). A to obowiązek przy Solo Air.
Lyrik ma lagi 35mm, nie wiem skąd wziąłeś 36mm. Ale też odpada, z tego samego powodu co przy Boxxerze.

Możesz próbować szukać po firmach jak FAST Suspension, czy Protone (robili air-kity).
Ewentualnie szukać goleni górnych aluminiowych z Lyrika czy tam Boxxera + zestaw Solo Air + tłumik pasujący do nowych goleni górnych... Czyli praktycznie zupełnie nowy amortyzator oprócz goleni dolnych.

[EDIT] Doszukałem. Potwierdziło się - Boxxer i Lyrik mają inną średnicę wewnętrzną goleni niż Domain, nie da się więc przełożyć Solo Aira z Lyrika do Domaina.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jak wyżej, nie da rady bo Domain ma inną grubość ścianek przez zastosowanie stali na golenie górne
Kalcio
Kontakt:

Post autor: Kalcio »

Dobra wielkie dzieki a srednice lag to mi kolega powiedzial :). Myslalem z se zrobie powietrznego domaina ale jak mowicie to sie nie da. A zamieniac lagi to nie ma sensu juz lepiej kupic.jakiegos lyrika albo powietrzne 66 :).
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

starsze Lyriki używki nie są drogie ;) jest to generalnie połączenie Boxxa (bebechy, materiały, wykończenie) i Domaina (zewnętrzna forma), także jak wpadnie kasiorka to serdecznie polecam tego amorka ;)
Canderous
Kontakt:

Post autor: Canderous »

Gdybyś chciał kupić starszego Lyrika, odradzam opcję 2 Step Air, awaryjny, co chwilę trzeba coś przy nim grzebać. W swoim zmieniłem sprężynę 2SA na Dual Position Air, jest lżejsza, mniej awaryjna, ma pompowanie od góry (nie psiknie olejem na tarcze przy pompowaniu) i nie trzeba oleju (wystarcza smar). Solo Air jeszcze mniej skomplikowane, a jak coś to na niemieckich stronach łatwo dstać tanio wszystkie elementy
ODPOWIEDZ