Wymiana uszczelek Fox 36 Van r 160mm

milofreeride
Kontakt:

Wymiana uszczelek Fox 36 Van r 160mm

Post autor: milofreeride »

Siema,
Mam z przodu amorka Fox'a wersje OEM z sx traila 2007, konkretnie 36 Van r 160mm. Uszczelki zaczęły puszczać olej więc pora na ich wymianę, nie jestem zielony w tym temacie tylko nigdy nie miałem do czynienia z foxem i związku z tym chciałbym zasięgnąć rady kogoś bardziej doświadczonego :)

Mianowicie czy da się kupić gdzieś taniej uszczelki niż w tym sklepie?: http://twr.iai-shop.com/product-pol-852 ... er-36.html

Kolejna sprawa to olej- fox zaleca wlewanie swojego oleju ale cena jest trochę absurdalna. Wiem, że można go zastąpić dowolnym olejem o gestosci 10W ale tak się składa, że mam w domu motorexa o gestosci 5W. Jezeli go wleje do foxa to mniejsza gestos oleju nadrobie bardziej skreconym tlumieniem. Martwię sie tylko czy amor nie bedzie duzo miększy, orientuje się ktoś w temacie?

http://service.foxracingshox.com/consum ... olumes.htm
na tej stronie foxa poziomy olejów podane są bardzo nie precyzyjnie. Odczytując mój model amorka w tym wypadku fox van 160 2006-2010 dla wersji r oraz rc2 napisane jest aby do każdej lagi wlac po 30ml oleju a do tlumika (eng. damper) 100ml. Ale chwila czy w wersji R nie mamy otwartej kąpieli olejowej? Więc tabelka tego nie uwzględnia? Ma ktoś dostęp do alternatywnej tabelki poziomów oleju?

Przy okazji chciałem spytać czy ktoś wie jak napompować dhx 5.0? W sx-trailu zamiast wentylka mam tylko jakaś plastikową zaślepkę, a chciałem się upewnić czy ciśnienie jest prawidłowe i skręcić bottom-outa.

Z góry dzięki za odpowiedzi! :D
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Na motorexie ewidentnie będziesz miał inny zakres tłumienia. Nie ogarniam Foxów, multum tam różnych olejów, ale tutaj masz super różnych informacji:
http://endurotrophy.pl/forum/showthread.php?tid=426
twardość natomiast się nie zmieni bo olej o tym nie decyduje.

Z uszczelkami Ci nie pomogę, ale w Foxie możesz mieć problem z zamiennikami

A co do dampera - przykro mi, oem. Sam nie sprawdzisz bez odpowiedniej "igły" ;)
milofreeride
Kontakt:

Post autor: milofreeride »

MUSZEL, a wiesz może gdzie kupić albo jak zrobić taka "igłę" do pompowania dhx, pompkę do amortyzatorów mam ;)

Z uszczelkami nie będę się bawił w żadne zamienniki- tylko SKF. I właśnie chodzi mi o to czy ktoś wie gdzie można dostać je w ekstra cenie (zakup za granica jak najbardziej wchodzi w grę).

Puki co największym problemem jest znalezienie albo potwierdzenie informacji co do ilości potrzebnego oleju do 36 Van R 160mm OEM 2007, ktoś ma potwierdzone info? :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

oj niestety JA w pozostałych kwestiach Ci nie pomogę... ale możesz odezwać się do Piotra Kanii (BFG Suspension) na facebooku jeśli posiadasz, lub tu na forum przez prywatną wiadomość (off_road). Może w czymś pomoże. A może jeszcze kto inny się odezwie tutaj ;)
ODPOWIEDZ