Witam mam mały problem...Posiadam auto Rover 25 z jakimś beznadziejnym plastikowym spojlerem przy tylnej klapie. Nie wiem czy jest mozliwosc zamontowania relingow a zanim oszpece auto hakiem chce sie upewnic czy jest jakis bagaznik na klape ktory mi podpasuje. Zamawialem juz 1 ktory miał pasowac ale jak to bywa niestety nie pasowal. Moze ktos z was mial podobny problem i jest w stanie polecic bagaznik. Na zadnym forum nic nie znalazlem.
Tył auta identyko jak w linku.
http://www.xpowerforums.com/XPOWER/imag ... 04-160.jpg
Bagażnik na nietypowy tył auta.
(Co prawda trochę nie ten dział, ale to już zabawa dla moderatorów niestety aby przenieść)
Nie wiem jaką wersję masz Rovera, ale w każdym razie u nas w 25 pięciodrzwiowej 2001r. jest możliwość zamocowania relingów, demontujesz listwy biegnące wzdłuż dachu i są tam gwinty na mocowanie relingów. Tak samo jest i w Roverze 214 1995r. jakby ktoś już szukał
Sam jednak podłączę się pod post:
Volvo S80 2009r. - nie ma haka ('wady' wersji executive) i haka nie będzie, pytanie czy można spasować jakiś bagażnik rowerowy umieszczany na klapie tak, aby pewnie się trzymał, nie rysował lakieru oraz był w stanie pomieścić co najmniej 2 rowery? Zanim skończę na dachowym który:
- zdecydowanie większy spalanie
- zwiększy hałas
- Będzie znacznie bardziej brudził rowery
- Także skądinąd myślę że będzie mniej bezpieczny przy jeździe autostradowej/szybkim przyśpieszaniu/gwałtownym hamowaniu etc.
Ktoś coś, jakiś patent?
Może być nawet przewóz samych rowerów bez kół, to jeszcze idzie jakoś w bagażniku pomieścić razem z bagażami.
Rowery powiedzmy nie jakieś kobyły, tak po 17 kg spoookojnie się zmieszczą.
Nie wiem jaką wersję masz Rovera, ale w każdym razie u nas w 25 pięciodrzwiowej 2001r. jest możliwość zamocowania relingów, demontujesz listwy biegnące wzdłuż dachu i są tam gwinty na mocowanie relingów. Tak samo jest i w Roverze 214 1995r. jakby ktoś już szukał

Sam jednak podłączę się pod post:
Volvo S80 2009r. - nie ma haka ('wady' wersji executive) i haka nie będzie, pytanie czy można spasować jakiś bagażnik rowerowy umieszczany na klapie tak, aby pewnie się trzymał, nie rysował lakieru oraz był w stanie pomieścić co najmniej 2 rowery? Zanim skończę na dachowym który:
- zdecydowanie większy spalanie
- zwiększy hałas
- Będzie znacznie bardziej brudził rowery
- Także skądinąd myślę że będzie mniej bezpieczny przy jeździe autostradowej/szybkim przyśpieszaniu/gwałtownym hamowaniu etc.
Ktoś coś, jakiś patent?

Rowery powiedzmy nie jakieś kobyły, tak po 17 kg spoookojnie się zmieszczą.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... a%C5%BCnik
Poszukaj Vinrael po forum, bo te tematy już były kilkakrotnie.
Poszukaj Vinrael po forum, bo te tematy już były kilkakrotnie.
Z gówna bata nie ukręcisz.
mam Roverka 45 ,co prawda w sedanie i mam oryginalne relingi dachowe takie jak z tej aukcji :http://allegro.pl/relingi-z-kluczykami- ... 30232.html , przed zakupem warto sprawdzić czy pasują do Twojego dachu .
Nie podpasuje , dopiero po chwili odpaliłem zdjecie
Nie podpasuje , dopiero po chwili odpaliłem zdjecie

KubaLa - nie traktuj mnie jak debila, czytałem te tematy. Wszystko fajnie i świetnie, tylko tył w tym samochodzie wygląda tak:

Co powoduje dość duży problem w doborze bagażników (zderzak wystaje na prawie 15 cm). Na dodatek pic polega na tym, żeby - jak już pisałem - nie było najmniejszej możliwości porysowania lakieru samochodu. A wszystkie bagażniki które próbowałem jakoś dopasować akurat opierały się jakimiś metalowymi fragmentami o wystające części zderzaka.
Więc raz jeszcze - poszukuję osoby która miała podobne doświadczenie z Volvo S80 i znalazła jakieś rozwiązanie.

Co powoduje dość duży problem w doborze bagażników (zderzak wystaje na prawie 15 cm). Na dodatek pic polega na tym, żeby - jak już pisałem - nie było najmniejszej możliwości porysowania lakieru samochodu. A wszystkie bagażniki które próbowałem jakoś dopasować akurat opierały się jakimiś metalowymi fragmentami o wystające części zderzaka.
Więc raz jeszcze - poszukuję osoby która miała podobne doświadczenie z Volvo S80 i znalazła jakieś rozwiązanie.
Samochód ma 1861mm szerokości, zakładając że będę wiózł rowery bez kół (jakieś mocowanie za osie czy coś podobnego było by miłe) rower prawie nie będzie wystawał poza obrys samochodu, wystawać może będzie kierownica co najwyżej - testy AFAIR były robione z kołami które dość mocno wystawały na boki.
Ale nawet jeśli spalanie będzie większe, jestem wygodnicki więc hałas się bardziej liczy. A tutaj już nie uwierzę że hałas z kolumbrynami na dachu będzie mniejszy niż z rowerami na klapie bagażnika. Sam dach bardzo ładnie roznosi dźwięki ;p
Na dodatek trochę się zwyczajnie boję faktu, że miałbym awaryjnie hamować z wysokiej prędkości (a i takie się zdarzają) i urwałyby się zaczepy czy inne tego typu jaja, wtedy ktoś przed kim hamowałem zwyczajnie sobie odjeżdża, a ja mam zbitą szybę (wymiana tania nie jest) i wgniecioną maskę (która jako jedyny element karoserii jest aluminiowa, co bardzo boli po kieszeni przy naprawie czy wymianie).
Ogólnie nie chcę tu zaczynać jakiejś wielkiej dyskusji, po prostu mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto przerabiał ten temat z tym samochodem i odpowie.
A jak nie wyjdzie to trzeba będzie robić jeden samochód z rowerami, a ten jako bus ^_^ Akurat 5 rowerów i 5 osób wyjdzie :p
Ale nawet jeśli spalanie będzie większe, jestem wygodnicki więc hałas się bardziej liczy. A tutaj już nie uwierzę że hałas z kolumbrynami na dachu będzie mniejszy niż z rowerami na klapie bagażnika. Sam dach bardzo ładnie roznosi dźwięki ;p
Na dodatek trochę się zwyczajnie boję faktu, że miałbym awaryjnie hamować z wysokiej prędkości (a i takie się zdarzają) i urwałyby się zaczepy czy inne tego typu jaja, wtedy ktoś przed kim hamowałem zwyczajnie sobie odjeżdża, a ja mam zbitą szybę (wymiana tania nie jest) i wgniecioną maskę (która jako jedyny element karoserii jest aluminiowa, co bardzo boli po kieszeni przy naprawie czy wymianie).
Ogólnie nie chcę tu zaczynać jakiejś wielkiej dyskusji, po prostu mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto przerabiał ten temat z tym samochodem i odpowie.

A jak nie wyjdzie to trzeba będzie robić jeden samochód z rowerami, a ten jako bus ^_^ Akurat 5 rowerów i 5 osób wyjdzie :p