Jeszcze nie montowałem (ledwo dzisiaj przyszedł, a dopiero na 11-stego mam termin w serwisie na płukanie chemiczne tłumika), ale z konsultacji z Craigiem z Avalanche wynika, że wszystko będzie pasować normalnie. Boxxer miał być pod 650b... Ale uznałem, że zmienię koła na większe dopiero przy okazji zmiany całego roweru (na razie się nie zapowiada, więc zostaję na 26 )
Z wagą Vivida czy roweru? Sam damper waży jakoś standardowo koło kilograma ze sprężyną stalową, rower 17.8.
Sprawuje się fajnie, lekko stuka pod koniec skoku (znany problem tych damperów), ale nie czuć tego podczas jazdy - jedynie rozciągając zawieszenie rękami na postoju. Regulacja kompresji jest dość wąska i słabo czuć jej działanie, ale działa fajnie, jeśli lubisz zmuloną zawiechę. Ja lubię.
Commencal Meta SX i Pike RCT3 było ciężko mi podjąć tę decyzję, bo bardzo lubię "feel" zjazdówki, ale chcę trochę bardziej uniwersalny rower, który dalej sobie poradzi w górach. Najchętniej kupiłbym Treka Slash, ale to nie na moją kieszeń.
Ten bikecheck już jest nieaktualny. Rower był świetny i wiem, że będę czasem żałować decyzji, ale ile można jeździć na tym samym Niedługo nowy bikecheck.