Ahh te poczatki.

zielonyy
Kontakt:

Ahh te poczatki.

Post autor: zielonyy »

Witam chciałbym prosić was żebyście mi jakoś w skrócie wyjaśnili co to enduro i downhill bardziej czym się różni i czym wyróżnia :D

Druga sprawa to opinie o ramie NS central one jakies wady zalety ? Rama ma służyć na początki do DH/enduro zobaczymy w jaki kierunek pójdzie jak mi w miarę wyjaśnicie xD Ale jakiego HT na początek byście polecali ? Budżet bardzo ograniczony bo do 1500zł :/ Wiem że o ramach jest wiele tematów ale jak już robie nowy, to prosze o rady.

Z góry dziękuję !

Tutaj ta rama: http://olx.pl/oferta/ns-bikes-central-o ... 9OxxR.html
Bejker
Kontakt:

Re: Ahh te poczatki.

Post autor: Bejker »

Za 1500 to kup sobie ns core z allegro ;) taki zielony
Korn_8
Kontakt:

Re: Ahh te poczatki.

Post autor: Korn_8 »

zielonyy pisze:Witam chciałbym prosić was żebyście mi jakoś w skrócie wyjaśnili co to enduro i downhill bardziej czym się różni i czym wyróżnia :D ID9OxxR.html
Definicja dh 1:

Kod: Zaznacz cały

Downhill (DH, po polsku "zjazd") – jedna z ekstremalnych odmian kolarstwa górskiego, polegająca na indywidualnym zjeździe rowerem na czas po stromych, naturalnych stokach. Ścieżki zjazdowe są często bardzo wąskie, kamieniste czy poprzecinane wystającymi korzeniami. Nierzadko są też urozmaicone uskokami o różnej wysokości (dropami), które są najbardziej widowiskowe, lecz są też powodem najbardziej niebezpiecznych wypadków w zjeździe. Startujący zazwyczaj wypuszczani są na trasę z przerwami 30 sekundowymi (od najwolniejszego do najszybszego), jeden przejazd zazwyczaj zabiera od 2 do 5 minut. Czas przejazdu jest mierzony za pomocą "bramek" przez które przejeżdża zawodnik (podobnie jak w zjeździe narciarskim). Miejsca w klasyfikacji są poukładane według najszybszych czasów, wyścigi często wygrywane są ułamkami sekund.
Definicja dh 2:

Zjazd (ang. downhill, DH) – indywidualny zjazd rowerem na czas po stromych, naturalnych stokach. Ścieżki zjazdowe są często bardzo wąskie, kamieniste bądź poprzecinane wystającymi korzeniami. Zawodnicy ścigają się na tej samej trasie, w pewnych odstępach czasu od siebie. Wygrywa najszybszy.
Enduro:

Enduro – jest to dyscyplina znajdująca się między XC a freeridem, polegająca na jeździe po wyznaczonych przez siebie trasach, w każdym terenie. W enduro jeździ się tam, gdzie według ridera jest najlepiej i najciekawiej. Rowery do tej odmiany kolarstwa wykazują różnie dobrane cechy pośrednie między XC a FR, takie jak waga i wytrzymałość, kąty ramy, skok zawieszenia. Odbywają się zawody zaliczane do Enduro, ale w rzeczywistości jest to styl jazdy nie mający na celu wyczynu i rywalizacji.
źródło: http://pl.wikipedia.org

Sztywna rama, bez amortyzacji, moim zdaniem mija się z celem, szczególnie w enduro, gdzie styl jazdy ma być przyjemnością a nie walką o zdrowie kręgosłupa i utrzymanie w zdrowiu prostaty.

Osobiście wolę definicję enduro w stylu: wspólny wypad w góry ze znajomymi, zjazdy, podjazdy, zapierające dech w piersi widoki, ognisko, piwerko...

Pozdrawiam.
Centruję i zaplatam w Krakowie, zapraszam do współpracy.
ToKo
Kontakt:

Post autor: ToKo »

enduro, to full do XC :P, skok amora przód tył to okolice 140mm...

FR 160-180mm
DH 180mm<...

to tak w skrócie...
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Post sprzed półtorej miesiąca, jeśli liczysz że autor przeczyta Twoją wypowiedź...
Mam nadzieję że tego nie zrobi, bo głupie rzeczy wygadujesz :)
Enduro to nie żaden full do XC. Enduro to wbrew pozorom żadne XC (proponuję zobaczyć co robi Cedric Garcia ostatnimi czasy. Istne czary. Pomimo wszystko wysokich pozycji nie zajmuje w EWS). Rowery enduro mają właśnie średnio 150-180mm skoku. Przykłady?
Antidote CarbonJack - 160mm.
YT Ind. Capra - 165-170mm.
Commencal Meta AM V4 - 150-160mm.
Specialized S-Works Enduro - 165mm.
Specialized Enduro Expert Evo - 180mm.

Założę się też że niektórzy Endurowcy by Cię zjedli na trasie DH ;p
Z resztą w tym roku w Kluszkowcach OSy Enduro były na tyle trudne, że podobno znajdowały się osoby sprowadzające rowery w dół ;P

Generalizowanie rowerów to nie jest najlepszy pomysł. To nie jest sport 'w skrócie' ;)
ToKo
Kontakt:

VInrael, przepraszam ! :)

sprecyzuję bo zauważyłem błąd w swojej wypowiedzi. Chodziło mi o to że enduro to takie XC na full susp.

chociaż jak by tak popatrzeć to geo jest inne...

generalnie powoli zaczynam się gubić... wprowadzane sa nowe nazewnictwa w ten sport.. tak naprawdę nie ma sprecyzowanego opisu CO TO JEST ĘDURO...

kiedyś było:
- trial
- dirt
- xc
- dh

a dzisiaj jakieś slope'y, flaty sraty, ęuduro... i inne ch...e móje dzikie węże...

A co do zjadania na trasach DH... rowerami ęduro.. to raczej to kwestia umiejętności ;-) aniżeli samego posiadania sprzętu ;-)
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

kiedyś to był:
-trial
-dirt
-xc
-fr...
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
ToKo
Kontakt: