Wolna Dyskusja Użytkowników

alektopaua
Kontakt:

Post autor: alektopaua »

a za rasizm ? jakieś kary ?
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

Ale o co kaman?
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Takich dętek jakie chcesz (z pełnym gwintem) jest pełno, pierwsza lepsza którą wziąłem do ręki u mnie w sklepie miała pełny gwint
poldeck
Kontakt:

No to widzisz... A u mnie w mieście to rzadkość :-( .
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Miałem podobną sytuacje... W zimie szukałem dętki z długim wentylem... To poszukałem. Nigdzie za cholerę nie mieli :( Kupiłem z krótkim i naciągnąłem na chama i jeździ do dziś :P
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
poldeck
Kontakt:

Ja muszę mieć cały gwint by z dwóch stron korka w Travisie złapać tymi nakrętkami. To ma być wentyl do mojego AirAssista ;-) .

A tak to dzisiaj pracowałem nad naprawą pękniętego haka od mocowania osi. I wygrałem.
Użyłem blachy, wiertła, gwintowników, śrubki, dwóch innych śrubek i dwuskładnikowej żywicy epoksydowej. Jak wszystko wyschnie to pomaluję i pokażę.

A jak puncowa szosa?
I co u reszty z Was?
Puncu
Kontakt:

Re: Wolna Dyskusja Użytkowników

Post autor: Puncu »

Weź pod uwage że takie wentyle są robione masowo i mało precyzyjnie, więc dopasowanie nakrętki lub uszczenienie tego może Ci sprawić problem. Wiem bo obróbka specjalna metalu to moja branża a zwłaszcza "gwintowanie".

Zresztą nawet gdy przerabiasz damper pod wentyl samochodowy to masz identyczny problem pasowania. Kupisz dobry porządny gwintownik/wygniatak a potem ch*ja bo różnica w tolerancji jest ogromna.

A co do mojej szosy to dzisiaj wyjechała na testy :)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
poldeck
Kontakt:

Uszczelnienie mam już dawno przemyślane i dziecinnie proste.

Lukaj:
Korek amora bez regulacji twardości jest pusty w środku. Zatem biorąc wentylek gwintowany po całej długości, wystarczy, że wywiercę otwór w jego środku.
Wentylek na odpowiedniej wysokości zablokuję tymi takimi pierścionkami, którymi się go blokuje w rawce by się nie chciał schować. Jeden od środka, jeden od zewnątrz i wentylek już nie będzie chciał uciec.
A przestrzeń dookoła tego co włazi do środka w korku, zalewam żywicami epoksydowymi, bądź innym budaprenem. I problem szczelności mam z głowy. Bez precyzyjnych gwintowników czy innych drogich narzędzi. W sumie to tylko z jednym wiertłem ;-) .

Dokładnie tak:
Obrazek

A jeszcze z ciekawostek... Jadę sobie parę dni temu rowerkiem do domku, mijam zestaw kontenerów na śmieci i widzę na klapie stoi sobie...
Kask.
Pomyślałem, że skoro ktoś postawił na wierzchu, to jak to między społecznością sąsiedzką, ktoś ma coś dobrego czego już nie użyje to nie pakuje do śmietnika a zostawia innym opcję zabrania.
No to się zainteresowałem, co to za kask.
Biorę w łapkę, patrzę, inmoldowo zrobiony. Czyli już nie badziewiak z Lidla. Regulacja tyłu pokrętłem, wykonanie ładne. Stan... Nieużywany. I to widać. Leżał i leżał, potem leżał w garażu o czym świadczy zaciek z rdzy w tylnej części.
Bell Crossfire.
Jeszcze z nalepkami, jakby dopiero ze sklepu wyszedł. Niespecjalnie wysoka półka ale całkiem znośny kask do XC. I za darmo ;-) .
Już wyprałem bebechy, umyłem całość. Zostało pomalować na jakieś bardziej męskie kolory bo jest w damskiej kolorystyce. Ładny biały w niebieskie kwiatki :-D .
Czekam teraz czy któryś z sąsiadów nie wystawi mi jakiegoś Demo Dh albo innego 888 :-D .
Puncu
Kontakt:

Cześć, cześć. Co tam słychać ciekawego?
U mnie sobota pełną parą. Rowery przewietrzone, nigdzie daleko. Rekreacyjnie pojechałem do "Casto" to barendy do BH i szosy, zmieniłem klamki, kierownice na streetową i dociąłem ją do 490mm. Wywaliłem też przednią przerzutke i blat, zostawiłem jedynie tylną i powiem Wam że linia łańcucha wyszła całkiem spoko na kasecie (wolnobiegu) sześciorzędowej.
Ogólnie rzecz biorąc wyszed taki new-school, mnie się ogólnie podoba.

Na dole macie link dla zainteresowanych, a ja ide montować owijkę :D

http://www.pinkbike.com/photo/12263354/
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Zalas
Kontakt:

No ty Puncu ogólnie wiesz co u mnie też się pochwalę :P
Generalnie mój ostry holender już prawie jeździ... Brakuje mi klinu do mostka ale będzie w poniedziałek :) Z prawie połowy ramy już lakier zdjęty i pozbyłem się luzu na sterach :) Przyciąłem kierownicę ze wzniosem i wykręciłem ją w dół bo mostek też ma wznios i wyszło super chodź myślałem, że będzie dupa :P I oprócz sciągania lakieru i malowania na nowo czeka mnie jeszcze malowanko, smarowanko, wymiana gejuszków, montaż hamulca oraz wolnobiegu :p
skytex12
Kontakt:

Post autor: skytex12 »

http://www.pinkbike.com/u/bizon1807/
Specialized Demo 8 2010 + Rock Shox Boxxer Team 2011
poldeck
Kontakt:

A ja naprawiłem ten pęknięty hak koła, I to tak, że już sie nie boję pęknięcia. A nawet za bardzo nie widać by coś było robione. Dostałem u wulkanizatora wentyl i sobie go na dniach zamontuję.

A potem wrócę z "wywczasów", na których jestem i będę grau w gre. Wiedźmina. Na maksymalnych detalach. Muahahaha!
poldeck
Kontakt:

Co tam Ciekawego u Was, hultaje?

Ja się chwilowo bujam po Częstochowie, czekam aż mi samochód naprawią, bo pod Częstochową jest jeden z dwóch dobrych warsztatów (na południu Polski) specjalizujących się w amerykańskich (zachciało mi się) samochodach i liczę, że w końcu uleczą mojego dziada. Ale to musi potrwać. W tym czasie mieszkam u kolegi z czasów studiów, więc oczywiście wziąłem ze sobą rower ;-) . I z jego pomocą, jadąc sobie przez park pod Jasną Dziurą, poznałem tak niesamowitą kobietę, że czuję się jakbym miał znowu piętnaście lat :-D . Nie będę narzekał z tego powodu ;-) .

No i muszę jaką w miarę ambitną oponkę na tył wymyślić, bo Kenda Kolossal jest już niemal semi slickiem.
Jeździ któryś tubeless? Z chęcią pozbyłbym się półkilowej dętki (ścianka 1,75 czy 2,25 - nie pamiętam) z wnętrza tylnego koła. Tylko boję się, że zaraz flaka złapię. A od DZIEWIĘCIU LAT nie miałem. Mimo, że zdarzało się zadupić o naprawdę ostrokrawędziste schody aż się rawka wygięła :-D .
Puncu
Kontakt:

Nie popadaj ze skrajności w skrajność. Kup normalną dętkę na przykład od Schwalbe, 190g waży zwykła standardowa a kosztuje 18zł. Katuje taką od ponad pół roku i jestem bardzo zadowolony ;)

Mi osobiście zabił entuzjazm jeden "kolarz". Zwrócił mi uwage, że moja rama jest po solidnym dzwonie czego nie dostrzegłem przy kupnie. Jutro spróbuje coś załatwić.
Po przejrzeniu allegro znalazłem taką samą rame z widelcem za 150zł.
Poważnie się nad nią zastanawiam. Drugą opcją jest składanie od podstaw podobnego roweru na singlu ale na porządnych częściach, a tego obecnego potraktować jako potocznie mówiąc szczura.

No a Big Hit i Hornet czekają na przeplatanie kółek. Ale mi się nie chce, a Ruda nie potrafi ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
poldeck
Kontakt:

Dorobiłem wentyl do korka i mam airassista jak się patrzy. Jak wrypałem 3 atmosfery to sie zrobiło twardo. Tak około 1,6 i jest gucio.

A co u Was moje hultaje?

Ja się biorę za Wiedźmina... ;-)
Puncu
Kontakt:

Wypadałoby się pożegnać skoro zabierasz się za Wiedźmina :D

Ja, a raczej my ratujemy nasze biedne stare hołpy. Mi po ostatnim wypadzie w las odwróciło lewą klamkę na prawą stronę ;) Patenty działają najdłużej, dlatego obecnie klamke trzyma gumka do włosów :lol: a naprawa sama w sobie nie jest ani trudna ani droga, Musze wymienić seger trzymający tłoczek.
Za to kumpel musi kupić dosłownie każdą uszczelkę... A no i przywiózł mi od Kaliego część do dampera, która jest w dużo lepszym stanie. Na dniach podjadę mu podziękować ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Zalas
Kontakt:

Poldeck wypad do lasu a nie przed kompem :P A jak za ciemno to na miasto i urbanik xd
A jeśli chodzi o mnie to porzucam ostre i robię singla.
Puncu
Kontakt:

Taką klamkę zastałem przy lądowaniu.
11280186_1003130053061177_1455001846_n.jpg
Wymiana segera na nowy w odpowiednim rozmiarze załatwiła sprawę ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
poldeck
Kontakt:

Coś się tej klamce wyfikło :-P
ODPOWIEDZ