Pomoc w doborze geometrii

cayennext
Kontakt:

Pomoc w doborze geometrii

Post autor: cayennext »

Pora na finalny element konstrukcji mojego rowera, czyli ramę! :)

Szukam ramy do enduro i DH po Beskidach. Koła 26''. Rama współpracowałaby z amorem 150 skoku. Mam mostek 40 mm i kierę 710 mm o małym wzniosie (NS Terra). Ośka tył najlepiej 135x12. Posiadam amortyzator z rurą sterową 1+1/8'', ale wiem, że można sterami wszystko dopasować. Zawieszenie najlepiej inne niż jednozawiasowe i czterozawiasowe. Idealnie by było, gdyby się dało zamontować przerzutkę przednią, bo sporo podjeżdżam i muszę mieć 22T.

Mam 182 cm wzrostu, nogę po wewnętrzej 86 cm, rękę od palców 78 cm. Ważę ~59 kg.

Jeżdżę 3 sezony na Leader Fox Dragstar 14''. W dragstarze nie pasuje mi kąt główki, wolałbym ~66 stopni, oraz wysokość (chciałbym większy rozmiar). Długość jest dobra. Link do geometrii: http://static.testbike.hu/images/tbimag ... ia-kep.jpg

Budżet: max 5000 z damperem.

Ramy, które zwróciły moją uwagę (ale nówki za drogie):
- Specialized Demo na FSR
- NS Fuzz (zawieszenie chyba coś w stylu Maestro?)
- Giant Glory (te roczniki z Maestro)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

żadna z nich nie nadaje się do "Enduro". Popatrz predzej na Banshee Rune V2, mocno uniwersalna zabawka FR używana od Enduro po DH
cayennext
Kontakt:

Dzięki wielkie za odpowiedź! Właśnie nie mogłem znaleźć ram innych niż jednozawiasowe/czterozawiasowe dedykowanych do enduro. Jakby ktoś był tak miły i podał mi jeszcze parę przykładów to byłbym wdzięczny.

Rune wygląda świetnie! Znalazłem jeszcze Mondraker Foxy XR i Banshee Spitfire.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Spitfire ma już tylko 140 mm skoku i znacznie dłuższy tył dedykowany możliwościami podjeżdżania (troszke bardziej stromy kąt główki, itp). Rune V2 ma 160 mm skoku. Zależy co oczekujesz. Niestety inne ciekawe ramy są pod 650b :/ a miałem nadzieję po prototypie, że NS Snabb będzie miał wymienne haki, niestety
cayennext
Kontakt:

Jednak nie stać mnie ta fulla, więc kupuję hardtaila. Rama, na którą ostrzę sobie zęby to Dartmoor Hornet. Pytanie brzmi: jaki rozmiar sugerujecie, L czy M? Powtórzę mój rozmiar z pierwszego posta:

Mam 182 cm wzrostu, nogę po wewnętrzej 86 cm, rękę od palców 78 cm. Ważę ~59 kg.

Link do geometrii: http://dartmoor.pl/sites/default/files/ ... moor_8.pdf

Posiadam amortyzator Marzocchi Drop Off 3 o skoku 150mm i mostki: 35mm, 40mm, 60mm.

Na Leader Fox Dragstar 14'' zjeżdżam ze sztycą 350mm, która wchodzi 38 mm podziałki w głąb ramy.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Hornet, tak M jak i L będą większe od Dragstara. M będzie miała rurę górną dłuższą o jakieś 2 centymetry. Ogólnie to zależy od Twoich preferencji, czy wolisz ramy mniejsze czy większe, ale ja osobiście kierowałbym się ku M. Też długość nogi po wewnętrznej czy długość ręki mało daje, bo są ludzie słusznego wzrostu jeżdżący na ramkach 13,5' tak jak np. ja, a są też ludzie którzy mając 1,60m jeżdżą na wielkich kobyłach ;)
Najlepiej jakbyś upatrzył Horneta, siadł na niego, przejechał się i stwierdził czy jest dobrze.
cayennext
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź!

A jak fajna jest stal w rowerach HT przeznaczonych do enduro? Byłem prawie zdecydowany na tego Horneta, ale niewiele droższy jest NS Surge. Minusem jest to, że nie ma haków na sztywną oś, ale za to ma wymienne haki.

EDIT: znalazłem już takie porównania na forum: http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=65891

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=63928
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Sprecyzuj w końcu do czego chcesz rower. Do ęduro Dart a także NS mają inne rowery niż te wyżej wymienione. Jednak geometrią się różnią i to znacznie.
Dartmoor ma Primala, NS ma Eccentrica w dwóch wersjach - alu i cromo. Oczywiście jeśli mówimy o sztywniakach. Spokojnie spasuje przednia przerzutka (chociaż sensu zbytnio nie widzę przy dzisiejszych napędach 1x11 czy zębatkach tylnych 42t...), lepiej podjeżdżają i są wygodniejsze na dłuższe dystanse.
Na Twoim miejscu bym się poważnie zastanowił czy porywać się na HT. Nie lepiej trochę odłożyć i kupić jakąś fajną endurówkę pokroju Snabba czy nawet Wisha Enduro?

Snabb to bardzo fajny rowerek, względnie niski i dość długi. Z Pike RCT3 to w ogóle maszynka niemalże nie do pobicia.
Wish Enduro z nową geometrią gdzie poprawili swoje błędy z roczników poprzednich (przedni trójkąt zaspawany na większej długości - teoretycznie powinny więc tam nie pękać, mniejszy kąt główki, powiększone łożyska etc.) i za te pieniądze jest naprawdę sympatyczny - o ile spasuje malowanie ;P

Nie wychodź też z założenia że jednozawias jest zły. Wiele ram jest jednozawiasami a zgarniają świetne opinie. Scott Gambler, Scott Voltage, Dartmoor Wish, Dartmoor Roots, NS Soda, Evil Revolt, Evil Undead, Commencale Supreme DH (także V4), wszystkie Kony, Trek Session, Trek Slash, Nukeproof Scalp...
Jednozawiasy nie gryzą.
No i Demo które podałeś to czterozawias. Pomimo że ma taką ładną nazwę 'FSR' :) To samo też tyczy się Fuzza.
cayennext
Kontakt:

Dzięki wielkie za bardzo konkretną odpowiedź! Szczególnie za zestawienie ram do enduro, ich ceny są bardzo dobre! Zdecydowanie chcę rower do enduro.

Chciałem kupić fulla, żeby było bezpieczniej, ale przeczytałem, że na jednozawiasach przy hamowaniu szarpie łańcuchem do tyłu, co nie brzmi bezpiecznie. Stąd moje poszukiwania alternatywnych systemów zawieszenia. A później nastąpił szok, bo takie ramy są po prostu bardzo drogie.
ODPOWIEDZ