Saalbach czy Leogang w sierpniu?

endor
Kontakt:

Saalbach czy Leogang w sierpniu?

Post autor: endor »

Cześć. Wybieram się w ten rejon na wakacje z rodziną na początku sierpnia, na około 2 tygodnie i zastanawiam się gdzie lepiej będzie wynająć miejscówkę, biorąc pod uwagę poniższe kryteria:

- jadę z dziećmi, więc poza bike parkiem musi być basen i jakieś inne atrakcje (np. coś jak mini bike park w Leo, jest w Saalbach?, korty tenisowe, skate park...),
- Gdzie będzie spokojniej, tzn. mniej imprez, tłumów, etc.
- Nie jestem pro, więc nie muszę mieć pięciometrowych dropów.

Trasy obu miejscówek generalnie przejrzałem w necie i na filmach z helmet camów i na razie bardziej skłaniam się jakoś bardziej ku Saalbach Hinterglemm.

Dzięki za wszelkie sugestie.

P.S. zabieram zjazdówkę ze sobą, więc wypożyczalnie nie są konieczne, choć z drugiej strony miło byłoby coś potestować.
Shut up and ride...
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

Jeżeli chodzi o poziom tras to Leo wydaje mi się lepsze.
Natomiast patrząc przez pryzmat miejscowości to chyba Saalbach będzie fajniejsze.
W Leo praktycznie nic się nie dzieje, to jest mała miejscowość, Saalbach wydawało mi się
trochę bardziej "turystyczne" więcej knajpek, jakiś deptak itp.. W okolicach Saalbach jest też fajne jeziorko gdzie można miło spędzić popołudnie po rowerze.
Byliśmy w Leo 2 razy zawsze na jeden dzień jechaliśmy do Saalbach. 2 lata temu
porobili tam kilka nowych opcji i rowerowo też jest ok, ale chyba jednak Leo lepsze ;)
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

W Saalbach nie bylem ale z tego co slyszalem to trasy gorzej przygotowane niz w Leo ale tak jak pisal przedmowca Leo to straszna wiocha i poza dolna stacja wyciagu gdzie jest jakis bar i supermarketem to nic nie ma.
mochu
Kontakt:

Re: Saalbach czy Leogang w sierpniu?

Post autor: mochu »

Jeśli temat aktualny .
Mieszkam w Austrii, jeśli chodzi o Saalbach to jest tam też fajny park linowy nie tylko dla dzieciaków, idzie na prawdę fajnie wypocząć. A co do tras się nie wypowiem bo nadal jeżdżę rowerem rekreacyjnie. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
sithas
Kontakt:

Post autor: sithas »

Możesz rozważyc jeszcze Schladming i bike park Planai. Miejscowka podobna do Saalbach, ale lepszy park. Dzieciaki mają co robić, są baseny, park linowy itp. A do Leogangu masz 90km więc dla odmiany możesz wyskoczyć co któryś dzień. Sam planuje tam wypad w sierpniu z rodziną i ze względu na dodatkowe atrakcje wybór padł na Schladming. Rowerowo to nawet PROsi mówią że lepsze DH niż w Leo... chociaż dzisiejsza poprawiona trasa była mega :)
fatmat
Kontakt:

Post autor: fatmat »

Cenowo fajnie wypada Saalbach - za około 30-35 euro masz kwaterę z karnetem całodniowym na kilka kolejek w całej dolinie. Jest gdzie jeździć, zróżnicowanie jest duże, masz nawet 15-minutowe dość ciężkie trasy, jak X-line, Park Adidas po przeciwnej stronie.
Do Leogangbang jest rzut beretem.
endor
Kontakt:

Post autor: endor »

Dzięki za wszystkie sugestie. Padło ostatecznie na Leo z uwagi na fajny apartament (choć do Saalbach też się wybieram pojeździć). Dam znać po powrocie.
Shut up and ride...
ODPOWIEDZ