Dartmoor Phantom 2013 - suport

Bzkhouse
Kontakt:

Dartmoor Phantom 2013 - suport

Post autor: Bzkhouse »

Witam,
nabyłem nową ramę Dartmoor Phantom 2013 do której przerzucam części ze starej Kony Stuff 2005 17.5". Wszystko ładnie weszło oprócz suportu, który jest za krótki. W serwisie zalecili mi żebym poszukał suportu ISIS 180mmx73mm, ale nie znalazłem żadnego w takich wymiarach. Nie mam pojęcia czy jak sam suport wymienię to czy potem korby będą pasować a jeszcze jest kwestia doboru napinacza i prawdopodobnie nowej zębatki. Proszę o rade jakich mam szukać części żeby złożyć to wszystko do kupy.

Poniżej zamieszam parę zdjęć obecnego suportu, korby i napinacza, który nie pasuje do nowej ramy.

Obrazek
how do you print screen

Obrazek
image url upload
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Nie ma suportów 180x73. Jak już, to 118x73. Z tego, co widzę to obecny napinacz masz mocowany pod suport, a nie na iscg, więc musisz kupić suport z oznaczeniem "E". Ostatecznie suport w Twoim przypadku to ISIS 118x73E mm. W tej chwili już raczej mało kto korzysta z tego systemu, zatem wybór suportów jest raczej wąski, a ceny też nie najniższe. Zastanów się nad wymianą korby na coś innego (bo widząc cenę chociażby nowego Truvativa Giga Pipe Team DH, to do nowej korby z suportem -np. Shimano Zee dołożyłbyś gdzieś 150zł, a używaną może kupiłbyś w cenie tego suportu).
Bzkhouse
Kontakt:

Post autor: Bzkhouse »

Dzięki wielkie za odpowiedź, bardzo mi pomogła. Jeszcze tylko zapytam o nowy zestaw Korby Dartmoor ROCK + Napinacz Dartmoor Blade, czy to dobry wybór by był do tej ramy?
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Jeżeli chodzi o napinacz Dartmoor Blade, to korzystam z podobnego i jest okej. On jest pod iscg, więc gdybyś jednak nie zmieniał korby, to suport kupujesz w wymiarze bez indeksu 'E'.
Co do korby, to nie miałem z nią styczności, co prawda dosyć podobna konstrukcja do Shimano Zee, ale to tak na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak u niej z wytrzymałością. Od siebie polecam, tak jak wcześniej pisałem Shimano Zee, ewentualnie Shimano SLX. Obie miałem, z obu byłem bardzo zadowolony, a że dużo osób na nich jeździ, to wielu mogło by powtórzyć moją opinię.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Może się mylę, ale czy support ze zdjęcia nie wejdzie do mufy 73mm? Tyle że bez podkładek i bez napinacza, wystarczyłoby więc kupić napinacz montowany pod ISCG (lub ISCG 05 zależnie od mocowania w ramie), a korby można zostawić (choć pytanie czy warto, takie SLXy są chyba z pół kilo lżejsze).
http://brooce.pinkbike.com
ODPOWIEDZ