Bagażnik na hak co polecacie? (propozycje,opinie, odczucia)

marcin.g
Kontakt:

Bagażnik na hak co polecacie? (propozycje,opinie, odczucia)

Post autor: marcin.g »

Witam,
wiem, że było kilka tematów dotyczących bagażników (zdarzyło
mi się też w nich udzielać).
Sam użytkuję od kilku lat bagażnik dachowy (mocowanie za oś),
ale w związku z tym, że dysponuję teraz autem z hakiem mocno zastanawiam
się nad zakupem platformy na rowery. Widzę w tym rozwiązaniu wiele plusów.
Stąd proszę osoby, które użytkują ten typ bagażnika o sprawdzone
propozycje modeli platform oraz uwagi na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

W tamtym roku jeździłem ze znajomym który kupił bagażnik Thule RideOn 9503.
Platforma jest sztywna, dobrze zamocowana, udźwig też ma wystarczający na 3 fulle więc nic tylko brać.
Sam będę go zamawiał w tym miesiącu :)
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Przylaczam sie do tematu odnosnie bagaznika na hak. Min. na 3 rowery ;) Tylko Thüle wchodzi w gre;)
marcin.g
Kontakt:

Ten Thule ciekawy ale ładowność 45kg trochę mało jak na 3 zjazdówki.
Dużo kilometrów z tym bagażnikiem zrobiliście?
Ja natomiast zastanawiam się nad bagażnikiem Peruzzo Parma, miał ktoś z nim do czynienia?
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

też stoje przed wyborem bagażnika na hak, myśle o inter packu
http://allegro.pl/bagaznik-platforma-na ... 16804.html
marcin.g
Kontakt:

No właśnie też mi wpadł w oko ten inter pack, tylko zastanawia mnie czy jest w nim
możliwość regulacji tych podstaw pod koła, bo wygląda jakby to było na stałe.
Szkoda, że nie ma tego modelu na 4 rowery.
Moim faworytem jak na razie jest to
http://allegro.pl/parma-bagaznik-na-4-r ... 57931.html
pdmobil
Kontakt:

Ja znalazłem EUFAB na 4 rowery ale max.70kg... za 222 euro. i widze że wszystkie mają ładowność do 70kg...
Ile mozna jechać z bagażnikiem max. ? 170km/h wytrzyma ?
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

A czy coś się zmieniło odnośnie przepisów? Czy dalej jest tak, że nie można, a wszyscy jeżdżą?

Parę miesięcy temu rejestrowałem auto u znajomego, który jest kierownikiem Wydziału Komunikacji w mieście 60k mieszkańców (wierzę, że ma pojęcie o czym mówi) i powiedział, że dalej nie można legalnie otrzymać trzeciej tablicy rejestracyjnej. Odkręcenie tablicy z tyłu i założenie na bagażnik nie kwalifikuje się jako "powód wystarczający" do usunięcia jej z samochodu...
majkox
Kontakt:

Post autor: majkox »

coś z oferty Thulea
pdmobil
Kontakt:

U mnie padl wybor na g6 929 na 4 rowery
piotrek4x
Kontakt:

Post autor: piotrek4x »

Ja używam tego:
http://www.dopasujbagaznik.pl/uchwyty-r ... ck-quattro

Platforma na 4 rowery, odchylana, solidnie wykonana i cena tez nie zabija.
Rozstawy pomiędzy uchwytami są robione pod zwykłe rowery wiec zjazdówki trzeba przekładać gąbkami w miejscu gdzie amor dotyka ramy lub przerzutki.

Co do ładowności to na pewno przy 4 zjazdówkach będzie ona przekroczona ale nic nie powinno się urwać. Producent musi dać spory margines. To samo z naciskiem na kulę. Parametr ten bardziej określa to jak obciążenie będzie wpływało na sterowność auta. Nie ma bata, żeby przy przekroczeniu ładowności hak się urywał. Przy nacisku na kulę liczymy zawsze bagażnik + rowery ;)
wasall
Kontakt:

Post autor: wasall »

Pracuje w sklepie z bagażnikami samochodowymi, jak chce ktoś budżetowo to polecam interpack chyba trio lub quattro(analogicznie na 3 lub 4 rowery), jak mamy większy budżet do dyspozycji to interpack viking (wersje 2 lub 3 rowery) no i powyżej to tylko thule, mówie tutaj o platformach dość dobrze wykonanych, zamykanych na kluczyk oraz odchylanych. Ja używam bagażnika dachowego, ponieważ nie mam haka.. Jakby ktoś miał jakieś pytania to zapraszam :)
szarik dh
Kontakt:

Re:

Post autor: szarik dh »

wasall pisze:Pracuje w sklepie z bagażnikami samochodowymi, jak chce ktoś budżetowo to polecam interpack chyba trio lub quattro(analogicznie na 3 lub 4 rowery), jak mamy większy budżet do dyspozycji to interpack viking (wersje 2 lub 3 rowery) no i powyżej to tylko thule, mówie tutaj o platformach dość dobrze wykonanych, zamykanych na kluczyk oraz odchylanych. Ja używam bagażnika dachowego, ponieważ nie mam haka.. Jakby ktoś miał jakieś pytania to zapraszam :)
ja kupowałem platformę INTERPACK jakieś 4 lata temu i jestem mega zadowolony. Max obciążenie niby 45kg ale wozimy po 3 fulle i daje radę. Jedyny minus to to że nie jest uchylna co czasami sprawia że jest słaby dostęp do bagażnika.
Veext
Kontakt:

Post autor: Veext »

Jak to jest z szerokością i wielkością opon - kół, długością kierownicy (800mm) dla 3 - 4 ciężkich rowerów?
Jak sobie może poradzić taki interpack quattro?
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Osobiście używam interpack'a viking 3 i nie ma problemów z szerokością opon czy rozstawem kół. Jedyny problem jaki mam to spuszczanie powietrza z opon za każdym razem jak zakładam rower ponieważ paski mocujące są krótkie a nie mogę znaleźć takich oryginalnych tylko dłuższych. Z kierownicami też nie ma problemu bo rowerki są wystarczająco daleko od siebie.
Te interpacki są fajną alternatywą dla droższych thule :D
A no i jeśli chodzi o przekroczenie dopuszczalnej masy bagażnika to też nie masz się co przejmować bo mój jest do 45kg a 3 zjazdówki po 17-18kg nie sprawiają mu żadnych problemów :)
anasti
Kontakt:

Post autor: anasti »

:)
BlackTroll98
Kontakt:

Post autor: BlackTroll98 »

Bagazniki sarisa sa najlepsze! Polecam poniewaz wytrzymuja bardzo duzo i sa bardzo dobrze zaprojektowane :) Niestety drogie :C
ODPOWIEDZ