Damper - stukanie - film

talaskus
Kontakt:

Damper - stukanie - film

Post autor: talaskus »

Postanowiłem nagrać coś co mi spokoju nie daje, czy owe stuki przy małych i szybkich ugięciach to zapowietrzenie amora ?

https://youtu.be/bEUvv4lo4Gs
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Wg mnie wszystko jest w porządku. Mój Swinger 4-way też stuka i świszczy a jest po serwisie. To stukanie wydaje platforma.

Wszystko działa jak należy, pracuje pełnym skokiem, nie kopie przy końcu powrotu, regulacje działają.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
talaskus
Kontakt:

Ale przed rozkręcaniem tego nie było. Przy mocnym uginaniu tego nie ma i tłumienie też działa prawidłowo w całym zakresie ale jak przejadę sie np po drobnych nierównościach to mam wrażenie że amor się zaraz cały rozsypie.
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

A napompowałeś przynajmniej minimalne ciśnienie zalecane do platformy?
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
talaskus
Kontakt:

tak, nawet powyzej minimalnego cisnienia
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

To napompuj więcej i zobacz co będzie. Napompuj pod swoją wagę i zobacz co będzie.
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
talaskus
Kontakt:

Po wnikliwych obserwacjach, co prawda nie mam 100% pewnosci jeszcz ale duże prawdopodobienstwo że sprawa jest błacha:) jest lekki luz na tulejce montażowej i stad chyba te stuki dochodza a nie z amora, czekam na nową i mam nadzieję ze bedzie to to :)
jajokso
Kontakt:

Post autor: jajokso »

mam coś podobnego ze swoim swingerem, przy lekkich ugięciach stuka, tak jakby sprężyna była luźna, i czasami mam wrażenie że traci tłumienie przy takowym lekkim ugięciu, ale przykładałem palce w okolicach tulei i nic sie tam nie rusza przy tym dźwięku, tzn rusza się ale przy innej czynności.
Puncu pisze:nie kopie przy końcu powrotu
co masz na myśli mówiąc "kopie"? bo chyba coś takiego występuje w moim przypadku
Puncu
Kontakt:

Re: Damper - stukanie - film

Post autor: Puncu »

Gdy damper sie prostuje to w ostatnich milimetrach skoku zachowuje sie jakby nie mial tlumienia. Czuc to przy dokreconym powrocie, wraca powoli i na koncu nagle przyspiesza.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Wszystko zależy od rozmieszczenia podkładek na tym tłoku z otworkami.
Podkładki są po to aby tłumienie nie przeszkadzało podczas wciskania dampera.
Gdy wciskamy damper olej naciska na podkładki i odgina je, dzięki czemu może przepływać nie tylko przez środkowy otwór ale też przez otwory w tłoku.
Gdy damper odbija to olej naciska na podkładki dociskając je do tłoka, zaślepiając otworki.
I właśnie stamtąd bierze się charakterystyczny stukot.
W zależności od tego jak ustawi się podkładki stukot będzie większy lub mniejszy.

Gdy lekko wciśniemy damper i szybko wrócimy możemy przemieścić tłok ale podkładki nie zdążą domknąć się do otworków i cały olej wróci na drugą stronę.
I to jest przyczyna braku tłumienia przy niewielkich ugięciach.
Mówiąc prościej leciutko uginając damper falujemy wyginamy podkładki góra dół a olej nie przelewa się nad nie aby je domknąć.
Dlatego trzeba ogarnąć jak w jakiej kolejności pookładać te podkładki.
ODPOWIEDZ