Rower do 3500zł dla amatora

kurczaq9551
Kontakt:

Rower do 3500zł dla amatora

Post autor: kurczaq9551 »

Witam,
Jestem amatorem i mam zamiar kupić rower do dh/fr używany do 3500zł max. Mam kilka propozycji ale potrzbuję oceny profesionalisty i wskazówek na co mam patrzeć przy zakupie. Dodam że rower będę musiał spłacać przez kolejne 2 lata więc chciałbym żeby był w dobrym stanie :)

http://olx.pl/oferta/rower-dh-sprzedam- ... 358e029b32

http://olx.pl/oferta/kona-stinky-dee-lu ... 7681980932

http://olx.pl/oferta/niezniszczalny-iro ... 9945964112

http://olx.pl/oferta/rower-dh-fr-haro-e ... 173733c006 (ten najbardziej mi przypadł do gustu lecz na częsciach się nie znam)

http://olx.pl/oferta/rower-fr-dh-dartmo ... a;promoted

Jeśli ktoś z was ma jakieś lepsze propozycje lub strony to proszę o wklejenie linka.

Pozdrawiam :)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Cane Corso spoko, najlepszy osprzęt, dobre heble, dobry napęd, dobre koła
Kone sobie odpuść - staroć
Iron Horse na słabym osprzęcie
Haro dobre koła, ale padaka rama, hamulce i zawieszenie - odpuść
Wish fajny tylko pamiętaj że on strasznie mały jest

Duncon zdecydowanie najlepszy według mnie
Cane Corso -> Wish -> Iron Horse -> Haro -> Kona
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Ten Wish z Totemem jest bardzo ale to bardzo dobrą ofertą, należy jednak pamiętać że to rower do bikeparków a nie typowego katowania na trasach DH, gdzie Cane Corso będzie lepsze.
Musisz zadecydować którego wolisz. Z tych wszystkich tak naprawdę te dwa są dobrymi ofertami, reszta powiedzmy że są... takie sobie.
kurczaq9551
Kontakt:

A jak oceniacie ich stan techniczny w oparciu o taką cenę i zdjęcia ? Czy nie potrzebują żadnego wkładu finansowego ? Dodam też że mam ok 190cm wzrostu a kolega MLYNoBIKER napisał że wish jest bardzo mały, czy nie będzie to dla mnie dużym problemem ?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Ja mam dość małą zjazdówkę, bo sessiona ale na krótki okres czasu sprawiłem sobie identycznego wisha, poczułem się znów jak na DC Pitbullu 14", aż nie byłem w stanie jeździć na tym wishu po przyzwyczajeniu do sessiona a mam 176cm
Vinrael
Kontakt:

Widzisz, tutaj akurat jest to kwestią przyzwyczajenia ;)
Mam 1,87m wzrostu i szczerze powiedziawszy jeździ mi się na nim bardzo dobrze.
Owszem, Wish jest bardzo mały bo - jak już mówiłem - nie jest to pełnoprawna zjazdówka, bardziej full do bikeparków. Na trasie typowo DH - mówimy o rockgardenach etc - staje się nerwowy. Da się zjechać, owszem, ale nie jest to maszynka do typowego racingu. Bardziej się nadaje na funbike.

Jeśli chodzi o stan techniczny - Wish jest nowszą ramą (2-3 lata). Jeśli nie jest pęknięty na złączeniu rur przedniego trójkąta (a zapewne nie jest jeśli przedni trójkąt jest faktycznie po wymianie gwarancyjnej) to nie ma zbytnio gdzie pęknąć. Z Cane Corso... Musiałbyś dokładnie go pooglądać. Rama swoje lata ma (6 lat konkretnie) i swoje mogła też przeżyć.
Totem jest też nowszym widelcem od tych 888. Nie jestem w stanie stwierdzić po korkach co to za tłumik w tych 888 (zawsze mnie irytował fakt że Marzo zmienia korki w każdym roczniku...), ale ten Totem ma najwyższy tłumik z ich katalogu - RC2L czyli jeden powrót, dwie kompresje i floodgate.

Jak dla mnie Wish jest lepszą ofertą, za Cane Corso stoją jedynie lepsze hamulce (nowe code na dobrych tarczach vs. stary code + juicy 3 na przeciętnych tarczach).

Co i tak nic nie znaczy. Chcesz stabilną zjazdówkę do katowania - lepsze jest Cane Corso. Chcesz zwinnego funbike do polatania - Wish.
kurczaq9551
Kontakt:

Wielkie dzięki za rady i wyjaśnienia :D Mam nadzieję że wybiorę ten właściwy!

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś porady odnośnie tych 2 rowerków, proszę pisać :)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

No rada jest jedna - "pełnowymiarowa" zjazdówka - bierz cane corso, mały zwinny rower do skakania, fr, na którym też dasz rade jakoś zjechać każdą trasę dh - bierz wisha.
Jasne że cane corso czasem pękały - zresztą jak wszystkie ramy, no ale w budżecie 3tyś raczej trzeba wziąć pod uwagę że coś tam kiedyś może pęknie, ja już dawno nie siedzę w temacie używanych rowerów więc co wchodzę na jakąś ofertę to jestem coraz bardziej w szoku, że teraz można za 3tyś kupić w sumie działającą zjazdówkę o której np kiedyś marzyłem :D
Puncu
Kontakt:

Re: Rower do 3500zł dla amatora

Post autor: Puncu »

W Cane Corso siedzi 888rcv 2009r. :)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

a ja mysle ze reszta ot żart przy tym:
http://olx.pl/oferta/sunn-radical-exo-b ... d4a0135655

za 3,5 brałbym od razu ale mam juz rower :)

EDIT

Co do Cane Corso to pytalem goscia i on chce za rower juz tylko 2,7 tys :O
Vinrael
Kontakt:

Kwiat - O jakim żarcie mówimy? Ja wiem, że Sunn Radical jest bardzo ładny i dobrze pracuje, ale to nie jest przypadkiem rama z wadą konstrukcyjną bodajże z łożyskami? Czy coś tam lubiło popękać? Zapewne dlatego wahacz z nowszego rocznika.
Najniższy model Boxxera (RC), podczas gdy w Totemie w tamtym Wishu mamy RC2L czyli praktycznie najwyższy model.
Napęd ot, taki w sam raz przeciętny. Koła złożone na budżetowych obręczach. Hamulce dupy nie urywają.
Okej, rower jest bardzo fajny - tym bardziej patrząc jak ten Radical wygląda, nawet kolorystycznie jest dobrze zgrany - ale żartem jest mówienie że jest to oferta stulecia/nie ma lepszych ofert/inne oferty przy tej to żart.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

no to była okazja do puki gosc od DC CC powiedzial mi ze za 2,7 tys puści. Nawet kupic tanio sprzedać drogo można jak sie nie spodoba coś :) Dla tego mowie Sunn albo DC CC jesli zalezy ci na cenie. " ale żartem jest mówienie że jest to oferta stulecia/nie ma lepszych ofert/inne oferty przy tej to żart." - nadal nie sądzę(w tym pułapie cenowym)...Jedynie DC CC tańszy o 8 stow to konkurencyjna okazja - wiecej nie widze a siedze na aukcjach codziennie praktycznie.
ODPOWIEDZ