Siema kumpel zabiera się za zakup aparatu tyle że nie siedzi w temacie tak samo jak ja i myślę że na pewno ktoś coś tu doradzi dostałem dwa linki i pytanko co wybrać (wydaje mi się że trochę duża rozbierzność ale... )
Kolego troche duża rozbierzność, pokazałes lustrzankę i zwykłego kompakta. Jeżeli chce robić dobre fotki to bez żadnego ale niech bierze Nikona bo to lustrzanka po za tym w kompaktach samsung nie jest dobry. Jeżeli chce dobrego kompakta to Canon lub Sony.
To jeszcze bardzo zależy co chcecie robić tym aparatem? Jeżeli nie znacie się na tym i jeśli aparat ma być, żeby był, to lepszą opcją będzie kompakt ze względu na małe rozmiary i możliwość posiadania go zawsze przy sobie. Chociaż ten co pokazałeś w linku ma mocno odstający obiektyw, co go dyskwalifikuje jako "kieszonkowca". Natomiast jeśli kolega ma zamiar robić coś "fajnego" aparatem i w ogóle się nim bawić, to zdecydowanie lustrzanka, którą można zrobić powiedzmy wszystko i ją rozbudowywać według potrzeb.
Ok dzięki za info a tak patrząc tylko na tego nikona, sam w sobie jest dobry? jak wychodzi na tle innych lustrzanek? i ogólnie czy go polecacie? czy może szukać czegoś innego?
Wszystko zalezy od budżetu jaki kolega ma na lustrzankę. Nikon który pokazałes to jedna z najtańszych więc rewelacji tam nie ma Wszytsko zalezy od ceny jaką kolega ma