Witam na forum!:)
Kończę składać swoją kone stinky 2004 (pomarańczowa) z przodu junior t 170mm tył 5-thy element z tym, że nie mam do niego sprężyny i tu jest mój największy ból bo nie mam pojęcia jak odpowiednio dobrać sprężynę. Widziałem już jakieś kalkulatory ale nie mogę ich ogarnąć. Ważę w "pełnej gotowości" 85-90kg. To mój pierwszy full, z przodu 3 blaty, mam zamiar trochę tym zestawem się powspinać..;p Sam damper do gąbeczki ma 4,5cm skoku, liczę na waszą pomoc.
żeby dobrać sprężynę - musisz znać wymagany skok sprężyny..a to definiuje albo dlugość całego dampera,albo długość tłoka,ale nie do gąbeczki tylko cała długość robocza/skok tłoka.
jak już będziesz wiedział jaką masz kupić? to zajmiesz się ustalaniem twardości..kumpel ma coilera, waży 90 i ma sprężynę 500/2.35..dla dampera 200mm
Długość montażowa mojego dampera to 216mm. Czyli mam dobić go na maxa uginając gąbeczkę zmierzyć? Pierwsza wartość przykładowe - 500 odpowiada mojej wadze w funtach a druga to ugięcie sprężyny w calach? Dobrze rozumuje? Średnica sprężyny jest zawsze taka sama..?
drugi parametr określa właśnie skok w calach.. powinien byc identyczny jak długość tłoka.
bez wciskania-zmierz to co wystaje z dampera.. ale już cię informuje że dla dampera 216mm skok sprężyny to 2.5 lub 2.8/2.75 w zależności od producenta...dlugość sprężyny jest przewaznie definiowana przez skok. pewnie będą miały 13-14,5cm -i nie ma tu żadnej różnicy poza tym czy zmieści się do dampera.
Dampr 5th elemen jezeli faktycznie dobrze zmierzyles i ma dl. montazowa 216mm to skok tloka wynosi 64mm. I tam pasuje sprezyna 2,50.
2,75 i 2,80 nie wejda.
Edit. Najczesciej do Foxow mozna dac wieksza sprezyne bo ma na to miejsce. Do 5th elementa i Manitou moze i wciscnie ale nie wyjmie bez problemu.
Tapnięte z mojej Nokii 3310
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.