Drobne pytania rowerowe

poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

Jezu, chłopie...

Nowy Nieznajomy nam tu rośnie?

Po prostu weź mały garnek, ciapnij łyżkę płynu do garów, nalej wody i ugotuj klocki.
Garnkowi nic się nie stanie. Tylko pilnuj by piany się za dużo nie zrobiło bo napięcie powierzchniowe dzięki płynowi spadnie i będzie się mocno pienić. Więc mieszaj.

A potem wywal klocki na słońce po prostu. Tylko prosto z wrzątku, bez chłodzenia zimniejszą wodą.
Możesz je równie dobrze wylać na nagrzany beton. Byle okładzinami do góry leżały az porządnie wyschną.

Jeśli nie umiesz przekonać mamy do tego by Ci pozwoliła użyć piekarnika, to wnioskuję, ze masz 12 lat. Siła argumentu! Hamulce=bezpieczeństwo i takie tam.

A co do benzyny to mówiłem, że to nic nie da ale miałeś i tak swoją wizję świata.
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
skytex12
Kontakt:

Post autor: skytex12 »

Dużo sie nie pomyliłeś, 15 w lipcu ^^

Ale do rzeczy, benzynę już pieprzę, więcej sie z tym nie bawię. Zagotować wodę w garnku to mi raczej pozwoli :D wiec spróbuję z tym, mam nadzieje że to zadziała.

Jak wykonam wszystkie te zabiegi to zdam relacje. Na razie dzięki wszystkim ;)
http://www.pinkbike.com/u/bizon1807/
Specialized Demo 8 2010 + Rock Shox Boxxer Team 2011
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Stoję przed kupnem kompletu hamulców (do 500zł). Na razie znalazłem takie:
http://allegro.pl/hamulce-formula-the-o ... 51690.html
http://allegro.pl/hamulce-avid-elixir-7 ... 78080.html
http://allegro.pl/nowe-hamulce-avid-eli ... 20598.html
http://allegro.pl/hamulce-avid-elixir-7 ... 05811.html
Moja waga to ok.45 kg. Jakie z nich były by najlepsze do fr i dh? Wiem, że pewnie jest dużo tematów na ich temat, ale mi chodzi o to, który komplet z nich jest najlepszym wyborem. Prosiłbym też o ich opinie i czy części są do nich w miarę łatwo dostępne.

I jeszcze jedno szybkie pytanko- nie mam tej nakrętki/śrubki(czy co tam), która znajduje się w korbie race face diabolus i gdy się ją odkręca to korba sama się zdejmuje. Wiecie czy idzie taką kupić i gdzie? Jeśli nie to jak taką korbę zdjąć?
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
Puncu
Kontakt:

Re: Drobne pytania rowerowe

Post autor: Puncu »

Ta nakretke dostaniesz bez problemu. Kosztuje chyba 5zl. Sklep TWR w Krakowie jest oficjalnym dystrybutorem Race Face w Polsce.

Tapnięte z mojej Nokii 3310
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Nieznajomy1596
Kontakt:

To jest ta? Bo jeśli tak to jest troszkę droższa. :D
http://sklep.twr.com.pl/product-pol-134 ... FR-AM.html
poldeck
Kontakt:

Nieznajomy. Zmierz sobie najpierw jakie długości przewodów potrzebujesz. Bo założę się, zę te Formula One na przykład będą za krótkie.
Puncu
Kontakt:

To jest ta, ale jak uśmiechniesz się do Saszy to zrobi Ci zniżkę ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Nieznajomy1596
Kontakt:

Przód mam 81-85cm, a tył mam ok 185, ale ja mam przewody pociągnięte na około- nie między goleniom amortyzatora, główką ramy więc, chyba starczy, a przód mam trochę za długi więc te 78cm mogło by być. Jutro jeszcze sprawdzę czy by było wszystko ok.
Tylko ta mała cena tych formul mnie zastanawia, bo są tańsze od avidów, a są o wiele lepsze. :?
poldeck
Kontakt:

Bo Avidy ludzie sprzedają prawie nowe, od razu jak się połapią, że szmelc kupili :-P .
SBT
Kontakt:

Post autor: SBT »

Witam
Pytanie do użytkowników posiadających Cody - polecacie jakieś konkretne klocki hamulcowe? Widzę, że jest kilka firm mających w ofercie takowe i może ktoś z was coś konkretnego doradzi/odradzi?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

@Nieznajomy - The One są bardzo dobre, moc kosa i dobra modulacja ale ich prawidłowe odpowietrzenie może być kłopotliwe, szczególnie dla Ciebie. Te które podałeś są do przelania (jest napisane w aukcji) co też zbyt tanie nie będzie.

Elixiry do odpowietrzenia nie są wybitnie trudne ale też nie są wybitnie łatwe (można łatwo uszkodzić taperbore zbyt mocno odciągając powietrze strzykawką, to w sumie tyle).
Akurat Elixiry 7 posiadam (+tarcze HS1 180mm). Trochę 'magiczne' hamulce właśnie z faktu taperbore, w tylnej klamce ta membranka poległa i musiałem wymienić (po 4 latach posiadania, koszt zestawu naprawczego CAŁEJ KLAMKI to 103 złote) ale ogólnie hamulce są jednak na plus. Dźwignia na 2 palce, chociaż idzie obsługiwać jednym. Moc hamowania nie jest wybitnie olbrzymia, ale jest na bardzo przyzwoitym poziomie. Modulacja jest świetna, chociaż może to kwestia przyzwyczajenia do hebla. Waga zdecydowanie na plus. Jakość wykonania - lakier nie schodzi, dość 'scratchproof', klamki ładnie w środku obrobione mechanicznie, tutaj jedyne czego mogę się czepić to ten felerny taperbore - ale szczerze raz na 4 lata wstawić nowy zestaw... można przeżyć.
Avidy mają swój - dla niektórych dziwny - feel, najlepiej jakbyś jakieś Elixiry najpierw obmacał i na nich pojeździł.

@poldeck - nie rozumiem czemu tak najeżdżasz na Avidy ;p Code są bardzo udane, te nowe Guide zbierają ewidentnie same dobre opinie, większość Juicy dalej śmiga i są bardzo popularne na rynku wtórnym albo jako 'backup' gdy wysiądzie hamulec docelowy ;) Owszem, Elixiry są trochę 'udziwnione' ale też dają radę :) Pierwsze Sainty wbrew pozorom nie były takie święte jak się twierdzi ;)

@SBT - od siebie polecam EBC Gold. Z odtłuszczonymi tarczami przy hamowaniu zdzierają twarz z głowy :3
Nieznajomy1596
Kontakt:

A ile kosztuje odpowietrzanie? Poza tym jak czytałem inne fora to pisali, że są łatwe do odpowietrzania. No, a jak z częściami zamiennymi do formul, trzeba specjalny olej (np: jak do slx-ów)?, bo chyba je kupię no, ale wszystko zależy ile dostanę na urodziny :D
Vinrael
Kontakt:

Ile kosztuje odpowietrzanie? A co ja, wróżka jestem gdzie Ty to oddasz? Z faktu że nie mam końcówek do Avida ostatnio oddawałem dwa razy heble do zalewania i odpowietrzania. Raz zapłaciłem 35 złotych za jeden hamulec, a raz zapłaciłem adapterem do tarcz.

Łatwe odpowietrzanie? Inne fora? Cytuję w takim razie z 'innego forum' - w tym wypadku emtb.pl (pisownia oryginalna, przepraszam...) 'Dodam ze wymiana płynu w formulach nie nalezy do tak łatwych jak w shimano czy avid/hayes , musisz miec najlepiej 2 strzykawki ( jedną tez da rade ale wiecej zabawy) Pamietaj że po zalaniu jest w układzie duzo powietrza , aby się go pozbyć musisz cały układ ustawić pionowo ( klamka u góry) i naciskac na strzykawkę(górną) ,( bedą wychodzic babelki) .'

Części zamienne do Formuli? Gregorio dystrybuuje. Szykuj portfel.

The One zalewa się płynem DOT 5.1. Do SLX nie trzeba żadnego specjalnego oleju, zwykły hamulcowy olej mineralny.

Najpierw miej pieniądze, później dopiero zacznij myśleć. Nie sprzedawaj skóry na niedźwiedziu.
poldeck
Kontakt:

Mówi się "nie DZIEL skóry na niedźwiedziu" ;-) .
Puncu
Kontakt:

Bo może się okazać że byłeś niegrzeczny i urodzin nie będzie :lol:
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Vinrael
Kontakt:

@poldeck - Też tak myślałem, i tak jest ;p Ale w różnych częściach polski ludzie inaczej mówią. I później tak wychodzi moja słoma z butów ;'D
Nieznajomy1596
Kontakt:

Zamówiłem teraz te formulki. A na urodziny dostałem znacznie więcej niż myślałem.
A jeśli chodzi o rower to chyba do "polskiego" fr najlepszy będzie ten trzeci.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

nieznajomy powoli zaczynasz mnie zadziwiać...
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
ODPOWIEDZ