Przedni hamulec sam zaciska się przy skakaniu

klepow
Kontakt:

Przedni hamulec sam zaciska się przy skakaniu

Post autor: klepow »

Witam,
Jak w temacie, zacząłem ostatnio uczyć się skakać no i okazało się, że mniej więcej raz na trzy 'uderzenia' roweru o ziemię zacisk przedniej tarczy hamulca Avid BB5 sam się zaciska. Nie do końca, ale dość mocno i muszę kilkukrotnie zacisnąć hamulec klamką żeby odskoczyło. Da rady coś z tym zrobić? Nawet nie wiem gdzie szukać przyczyny.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

prawdopodobnie w wadliwie działającym zacisku. Rozbierz, wyczyść i zobacz czy pomogło. Zaciski mechaniczne to nie technologia z kosmosu. Zobacz tez, czy nie masz oporów na lince i czy klamka dobrze odbija.
klepow
Kontakt:

Post autor: klepow »

Okson, dzięki, zerknę na to jutro.
Erdr
Kontakt:

Post autor: Erdr »

Być może w trakcie kontaktu z ziemią gwałtownie hamujesz wskutek czego tarcza się wykrzywia, a po łagodniejszym hamowaniu wraca do normy, ja tak przynajmniej miałem i mam nadzieje ze to wina słabej tarczy, a nie nowego slxa :(
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Erdr, tu chyba jest problem samoczynnego zaciskania się tłoczka w zacisku, natomiast Twój problem jest nie mniej interesujący, choć dla mnie nadal niepojęty ;)
ODPOWIEDZ