SAG na ta chwile - przy maksymalnym rozkreceniu sprezyny minus wkrecenie piersciena na ok 5mm - wynosi 31%. No niby ok ale ponownie czegos nie rozumiem. Skoro z tego co czytam do DH zaleca sie SAG 35-40% a u mnie przy prawie maksymalnie rozkreconej sprezynie wynosi max 31% to czy w takim razie sprezyna jest za twarda? Ale skoro tak to dlaczego dobijam damper przy wiekszym zeskoku? /domniemam ze moze to tez przez zla technike gdyz dopiero zaczynam zabawe z FR/DH / A moze powinienem skrecic sprezyne tak jak byla gdy rower kupilem ? / byla wkrecona na ponad 15mm, Tyle tylko ze to nie zgadzalo by sie z informacja ktora znalazlem w instrukcji, tutaj cytat : ''pamiętaj przy regulacji że napięcie sprężyny czyli jej długość nie może być mniejsza niż 3 mm i większa niż 8 mm''
Jak chcialbym jezdzic? Mam zamiar korzystac z tych tras
31% jest jak najbardziej ok do dh. Wartości 35-40% dotyczą raczej starych ram i starych "trendów". Jak latasz jakieś większe hopy to nawet wskazane jest coś bliżej 25%. Co do dobijania, to po prostu wykorzystujesz cały skok zawiechy. Po to ona jest i po to ma tyle skoku by to wykorzystywać, a zwłaszcza osoby ze słabą techniką "zamykają" zawieche na hopach i to raczej normalne. Zauważ, że masz jeszcze pod sprężyną odbojnik, który pracuje na dobrych 3 ostatnich cm skoku ramy. To, że dobijasz damper na czymś większym (nawet większy murek starczy) do odbojnika, to nie znaczy, że jest za miękko.
Podsumowując.. 31% jest jak najbardziej dobrym punktem wyjściowym. To, czy chcesz bardziej miękko czy bardziej twardo w tym momencie zależy już tylko i wyłącznie od preferencji.
Mam pytanie co do sprężyny dampera, a jestem "początkujący" w tym temacie...
Czy mam odpowiednią sprężynę w damerze Fox Van R 267x89mm - sprężyna 300x3,70
Rower - Scott Gambler 2013 18,5kg
moja waga ~82kg
Całość trochę ponad 100kg
Potrzebuje sprężyny do rock shoxa vivida r2c pod rame glory FR 2008 przy wadze 75 kg i na jednej stronie pokazuje mi 450 a na drugiej 400 i nwm ktora bedzie dobra czy moze rozglądać sie za 500???
niema 430. Są 400, 425, 450.
Sprężyna sama w sobie nie ma sagu.
Sag uzyskujesz dopiero po wsadzeniu jej w amor a amora w rower. Ile sagu wyjdzie na danej sprężynie zależy od tego jak ciężka osoba usiądzie na rowerze.
niby k*rwa jak? Po to te sprężyny mają swoje wartości żeby wiedzieć jaką dobrać bo jak by każdą można było ustawić jak się podoba to te cyferki były by bez sensu