Ślęża/Sobótka

kurczaq9551
Kontakt:

Ślęża/Sobótka

Post autor: kurczaq9551 »

Witam,
Czy są na Ślęży trasy fr dla amatora, najlepiej od strony Sobótki ??
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

Taką typową FR od strony Sobótki to tylko na Anielce (Gozdnicy) i to jeszcze w budowie :p
zaczyna się na szczycie na tarasie widokowym, na początku jest ponad metrowy dropik, potem kilka band i hopek na przemian, będziemy ją jeszcze ciągnąć dalej w dół, w stronę magnezytu...

Na Raduni Szwedas coś budował, ale sam jeszcze tego nie widziałem.

Ps. w tą niedzielę się wybieram na Ślężę, ale jeszcze nie mam pomysłu gdzie jeździć.
cayennext
Kontakt:

Post autor: cayennext »

Mam rower single speed (na ramie Scott Voltage YZ.02) i chciałbym wjechać na Ślężę. Mam zamiar dojechać z pociągu z Mietkowa. Jeszcze tam nie byłem -- jakie przełożenie byłoby dobre? Mam 14 zębów z tyłu a z przodu mogę mieć zębatki 22, 28 lub 32. Nie jestem Herkulesem :)
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

Jak chcesz wjechać na samą górę bez wprowadzania, to raczej lekkie przełożenie i wjazd od strony Przełęczy Tąpadła żółtym szlakiem. Jeżeli będziesz jechał od strony Sobótki to do Tąpadła możesz się dostać czarnym szlakiem.
Nawierzchnia jest dosyć gładka bez większych kamieni, więc wjazd na górę nie jest jakimś dużym wyczynem.
Jeżeli zdecydujesz się na wjazd na górę od strony Sobótki, czyli czerwonym szlakiem to przygotuj się na ciężką wspinaczkę po kamiorach.

Ogólnie jak chcesz wjechać, to weź lepiej tą najmniejszą zębatkę.
Jak ja ostatnio wjeżdżałem to miałem przełożenie 22 z przodu i 32 z tył
cayennext
Kontakt:

Post autor: cayennext »

Dzięki za szybką odpowiedź! Wezmę tę 22T, może nie połamię kolan. Wjadę żółtym, zjadę czerwonym.
ODPOWIEDZ