Cześć wszystkim!
Długo szukałem informacji na temat ram do DH, oraz amorków, padło na:
Rama Santa Cruz V10 2010/11
Damper Rock Shox VIVID 5.1
Amortyzator Manitou Dorado DH MRD 2005 (wiem że jest stary i wadliwy, był tani i jest w stanie b.dobry+)
Zanim opiszę problem dodam, że poprzedni rower jaki miałem to CMP Super motto z amorkiem bomber junior d.
Od tego roweru w sumie zaczęła się przygoda najpierw z FR potem DH. Niestety rama CMP może i kiedyś, bardzo dawno temu była kozacka, ale jej czas miną. Skarbonka! Bo tak można było ją nazwać w końcu siadła całkiem. Nie wiarygodne luzy, dziwne odgłosy, oraz pęknięcia zadecydowały o kupnie nowszej ramy. Dodam tylko że rowerkiem jeździło się całkiem całkiem aż coś nie strzeliło ;p i serwis.
Złożenie Santy zajęło mi 2,5 miesiąca miałem 3 tys i praktycznie ani grosza więcej. pierwsze moje pytanie :
Czy za 2tys dostał bym lepszą ramę z damperem do DH? (tylko proszę nie piszcie mi że jakiś glory był by lepszy)
Po przewertowaniu forów zdecydowałem się właśnie na Dorado, posiadacze raczej zadowoleni, marzyciele widzieli tylko słabe strony. Całość do kupy składałem na szybkiego bo po prawie 3 mies bez roweru trafiła się możliwość wyjazdu w góry! Po przyjeździe wjazd kolejką na górę, rozeznanie, sprawdzenie, trasa DH i start... pierwsze 100m ok potem tragedia..
faktem jest, że na pewno przerwa od zjazdów zrobiła swoje, ale rower zachowywał się całkiem hm.. dziwnie; amor dosyć twardy nawet przód wybijało do podskakiwania, no ale tył przyklejony, rower "masakrycznie" zwalniał. Bandy, zakręty i nawroty pokonywał jak opętany ale na prostych bardziej poziomych odcinkach po prostu zwalniał. Pod koniec dnia już jechało się lepiej szybkość większa, w miarę "opanowany" ten czołg, ale przed ostatnim wjazdem podszedł jakiś koleś i pytał jak się śmiga ta santą no powiedziałem jak było,
i.. podkręcił mi sprężynę bo stwierdził ze mam z 40% sagu przejechał się kawałek, podsumował stwierdzeniem ze rama pięknie pracuje, amor też, ale wgl. damper i amor nie są zgrane.
Bez tego zgrania ostatni zjazd był o niebo lepszy od całości dnia było szybko, ciasno, i nawet "po latane".
Proszę was o porady jak sobie ta Sante ustawić jaki sag na przodzie, na tyle teraz jest około 25-30%
dodam tylko że w damperze jak i w amorze wszystkie ustawienia działają
nowa rama damper i amor