Luz na przednim kole QR20

neejm
Kontakt:

Luz na przednim kole QR20

Post autor: neejm »

Witam

Niedawno pojawil mi sie maly luz na przednim kole.

W czasie jazdy nic, lecz gdy ruszam na boki kolem czuc lekki luz.
Dodam, ze calosc jest odpowiednio skrecona, oska nie ma najmniejszych wglebien, znieksztalcen, a lozyska nie wydaja nawet najmniejszych niemormalnych dzwiekow .

Piasta NS (nie pamietam dokladnie modelu)
Oska od 66 2007 RC2 ETA

Spotkaliscie sie z podobnymi problemami ? Co moze byc tego przyczyna ?
Jak sprawdzic przyczyne ?

Ewentualnie do jakiego serwisu wyslac kolo, w celu sprawdzenia i naprawy, ale tak zebym nie musial zadnego banku obrabowac ?

zdjecie:Obrazek
Puncu
Kontakt:

Re: Luz na przednim kole QR20

Post autor: Puncu »

Masz łożyska do wymiany i tyle.

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
neejm
Kontakt:

Jak sprawdzic przyczyne bez wymiany niepotrzebnych czesci ?\

Polecacie jakis serwis ?
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Przyczyną jest zmęczenie materiału. Łożysko to jedyny ruchomy element w pieście, więc także jedyny element który z czasem jakoś się zużywa. Niepotrzebnych części tam się nie da wymienić, bo ich po prostu nie ma. Jest korpus, 2 łożyska i 2 tulejki dystansowe po bokach, nic więcej. Serwis pierwszy lepszy jaki masz blisko siebie Ci to zrobi, albo też byle jaka osoba, która nie ma dwóch lewych rąk do pracy. Możesz też zrobić to sam, bo jest dziecinnie proste. Zdejmij tulejki dystansowe po bokach, wybij łożyska, kup dwa o takim samym oznaczeniu i złóż wszystko w odwrotnej kolejności.
neejm
Kontakt:

No i wszystko w temacie. Zajrze samemu i dam znac za jakis czas co i jak.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Jeszcze między łożyskami możesz mieć tuleje która utrudni Ci trochę wybijanie ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Johnyk pisze:Przyczyną jest zmęczenie materiału. Łożysko to jedyny ruchomy element w pieście, więc także jedyny element który z czasem jakoś się zużywa. Niepotrzebnych części tam się nie da wymienić, bo ich po prostu nie ma. Jest korpus, 2 łożyska i 2 tulejki dystansowe po bokach, nic więcej. Serwis pierwszy lepszy jaki masz blisko siebie Ci to zrobi, albo też byle jaka osoba, która nie ma dwóch lewych rąk do pracy. Możesz też zrobić to sam, bo jest dziecinnie proste. Zdejmij tulejki dystansowe po bokach, wybij łożyska, kup dwa o takim samym oznaczeniu i złóż wszystko w odwrotnej kolejności.
nie zmęczenie a zużycie, to 2 różne pojęcia ;)
neejm
Kontakt:

Lozyska wybite. Jutro kupie i zamontuje nowe.
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

@ Muszel, racja. Myślałem o jednym, napiasłem drugie ;)

Jak będziesz nabijał nowe łożyska, to daj na nie troche smaru - łatwiej pójdzie i ewentualnie kiedyś łatwiej będzie wymienić. No i patrz czy łożysko wbija się w miarę równo - tzn, żeby nie było sytuacji, że połowa łożyska jest już prawie całkowicie wbita, a druga połowa jeszcze sporo wystaje, bo rozbijesz gniazdo i piasta będzie do wywalenia.
neejm
Kontakt:

Po 1 dniu od wymiany lozysk wszystko gra. Kupilem jakies chinczyki, po 10 zl za sztuke.

Patrzac na przyszlosc. Oplaca sie ladowac 40 zl na lepsze jakosciowo lozysko, czy lepiej czesciej wymieniac chinczyki?

Dodam iz stare zuzyte lozyska wcale nie byly pierwszej jakosci.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

ja bym raczej władował te 40zł jak bym kupował chinczyki to tylko na chwile jak bym na wypłatę czekał. Bo jak się psuje to masz luzy, a jak są luzy to znaczy że nie dobrze i bał bym się że coś więcej się spieprzy. A im luzy będą częściej występować tym większe prawdopodobieństwo, że coś padnie.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
neejm
Kontakt:

Sprawdzam regularnie luzy na poszczegolnych elementach ruchomych. Jezeli znow wyczuje lekki luz, wymienie lozyska na porzadne.

Ogolnie dziekuje wszystkim ze wszelkie info.
bike2love
Kontakt:

Re: Luz na przednim kole QR20

Post autor: bike2love »

Na bank łóżyska miałem to samo :)

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
cooduaty

Post autor: cooduaty »

a ja na łożyskach nie mam luzu, tylko oś qr20 ma luz w tulei piasty. jest to normalne? czy tuleja wyjechana? dziwi mnie że to sie mogło wytrzeć, skoro koło się ma kręcić na łożyskach a nie ośce.
Nie wiem co z tym zrobić. nowa piasta? :( piasta Mavic crossmax
ODPOWIEDZ