Pancerna piasta na tył 142x12. Konkretny model.
Pancerna piasta na tył 142x12. Konkretny model.
Siemanko,
Zajeździłem Shimano Zee, Aktualnie na wykończeniu jest Novatec D142SB-X12. Może mój błąd, że chciałem zaoszczędzić i wziąłem tańszy model na 2 łożyskach i teraz mam nauczkę. Piasta jest na gwarancji więc ją wyślę ale szukam czegoś pancernego - nie koniecznie super, ultra drogiego.
Pewnie też Novateca, ale prośba do użytkowników aby polecili mi coś sprawdzonego o takich parametrach:
- 142x12mm
- 32 szprychy
- bębenek na 10 biegów
- mocowanie tarczy bez znaczenia
- waga nie jest priorytetem
- ma być pancerna, nie zniszczalna, nie do zajechania
Cena - 300zł +/-
Zajeździłem Shimano Zee, Aktualnie na wykończeniu jest Novatec D142SB-X12. Może mój błąd, że chciałem zaoszczędzić i wziąłem tańszy model na 2 łożyskach i teraz mam nauczkę. Piasta jest na gwarancji więc ją wyślę ale szukam czegoś pancernego - nie koniecznie super, ultra drogiego.
Pewnie też Novateca, ale prośba do użytkowników aby polecili mi coś sprawdzonego o takich parametrach:
- 142x12mm
- 32 szprychy
- bębenek na 10 biegów
- mocowanie tarczy bez znaczenia
- waga nie jest priorytetem
- ma być pancerna, nie zniszczalna, nie do zajechania
Cena - 300zł +/-
w jakim sensie zajechałeś piastę? Padły zapadki i strzelają, popsułeś bębenek, łożyska, połamałeś korpus, czy jak?
P.S. z tego co widzę, to D142SB-X12 jest na 4 łożyskach, a od lepszej wersji różni się stalowym bębenkiem vs aluminiowy. 3 zapadki to też nie mało. Jeżeli to w nich tkwi problem, kupiłbym najpierw same zapadki.
P.S.2. http://allegro.pl/piasta-dartmoor-revol ... 67695.html
Dartmoor Revolt Cassette ma 6 zapadek, jeżeli już chcesz nową piastę, też 4 łożyska. Zmieniasz endcapy, które są czasem razem w zestawie, czasem oddzielnie i masz 142
P.S. z tego co widzę, to D142SB-X12 jest na 4 łożyskach, a od lepszej wersji różni się stalowym bębenkiem vs aluminiowy. 3 zapadki to też nie mało. Jeżeli to w nich tkwi problem, kupiłbym najpierw same zapadki.
P.S.2. http://allegro.pl/piasta-dartmoor-revol ... 67695.html
Dartmoor Revolt Cassette ma 6 zapadek, jeżeli już chcesz nową piastę, też 4 łożyska. Zmieniasz endcapy, które są czasem razem w zestawie, czasem oddzielnie i masz 142

No właśnie. Jak ją zajechałem???
Podczas jazdy występują nieregularne trzaski. Raz głośniejsze, raz cichsze. Czasem dłuższe i krótsze. Ze dwa, trzy razy zdarzyło się, że zapadka jakby raz puściła i wykonałem 1/4 ruchu bez żadnego oporu. Obciążenie (tj, podczas jazdy - nacisku na koło czy zupełnym luzie - koło w górze) nie ma wpływu na ww. trzaski.
Ciężko w sieci z samymi zapadkami...
Podczas jazdy występują nieregularne trzaski. Raz głośniejsze, raz cichsze. Czasem dłuższe i krótsze. Ze dwa, trzy razy zdarzyło się, że zapadka jakby raz puściła i wykonałem 1/4 ruchu bez żadnego oporu. Obciążenie (tj, podczas jazdy - nacisku na koło czy zupełnym luzie - koło w górze) nie ma wpływu na ww. trzaski.
Ciężko w sieci z samymi zapadkami...
generalnie możesz Darta nie znaleźć w swoim rozstawie (czarno na białym napisane). Wszystkie piasty 142 są tworzone przez wymienienie endcapów na 3,5 mm dłuższe na stronę. Reszta to dokładnie ta sama piasta. Dartmoor (Hope, itd) daje po prostu dodatkowe endcapy do konwersji 135 <--> 142. Wymieniasz 2 elementy i koniec. Kiedyś Dart dodawał do każdej 12x135 dodatkowe endcapy, teraz z tego co czytam na podanej aukcji, trzeba się o nie upomnieć i może sypnąć pare groszy.
"Osobno dostępne wymienne konusy pod standard 142x12 mm."
także oficjalnej aukcji pod 142 możesz nie znaleźć
ale 142 to po prostu 135 + wymiana "końcówek" na dłuższe.
A... tylko podana przeze mnie piasta ma alu bębenek. Jak masz zwykłą kasetę (nie na pająku) to po czasie powstaną na nim "wżery" od zębatek, ale nie ma się czym przejmować - to norma.
"Osobno dostępne wymienne konusy pod standard 142x12 mm."
także oficjalnej aukcji pod 142 możesz nie znaleźć

A... tylko podana przeze mnie piasta ma alu bębenek. Jak masz zwykłą kasetę (nie na pająku) to po czasie powstaną na nim "wżery" od zębatek, ale nie ma się czym przejmować - to norma.