Chciałbym wziąć na warsztat swojego pike'a. Pierwsze pytanie dotyczy zmiany skoku. Wiem ze lagi pochodza z modelu 140mm pytanie czy reszta bebechów też
Kolejna sprawa to zmiana geo w p.slope. Według kalkulatora bb pójdzie o cm do góry(+26mm) glowka 68' reach z L bardziej bedzie przypominal M. Dla mnie to lepiej Czy taka zmiana wplynie pozytywnie na jazdę w fr? Chciałem zamienic slopestylówkę na fr ale może nie będzie takiej konieczności
Edit: czy fakt posiadania modelu 110mm moze oznaczac obnizenie na podkladkach? Standardowo do kupienia sa 100 i 140mm.
ale jak rower do slope stylu chcesz do fr te ramy typowo do slop sa a fr to juz ciezkie ramy i o zupelnie inne konstrukcji i wytrzymalosci nie twierdze ze na tej ramie nie da sie fr stylu uprawiac ale ja zakatujesz szybko
Nie twierdzę, że będzie to FR stricte z Rampage
Ramy do slopu tez lekkie nie sa. Ta moja waży ze 3 kg, więc jest wytrzymała w Twoim rozumieniu Bardziej interesuje mnie kwesta kątów i przyjemności z jazdy. Do p3 wsadzali dwupółki i to mi na razie wystarczy
wiesz ludzie wsadzaja do roznych ram dwupolki potem sie dziwia ze pekaja ramy widelec dwupolkowy ciezki raz dwa przez sztywnosc tych gornych polek strasznie mocno oddzialywuje na glowke ramy ja bym ci proponowal dobrego jednopolkowca druga co za rame posiadasz
aha waga nie znaczy wytrzymalosc tu chodzi o tak zwane miejsca czule ramy przy projektowaniu ramy czy to do dirtu czy enduro slope fr dh pewne punkty sa bardzie wytrzymale lub mniej w zgledem wykorzystywania w danej dziedzinie maszyny sam mam maszyne do enduro i fr i wiem ze gdybym go katowal w dh to w czesniej czy pozniej by sie rozpitolil bo nie wytrzymal by presji;) na chama pewnie przez jakis czas by polatal ale jak dlugo tylko matrjial i konstukcjia ramy wie
pozatym serwisuje rowery rozne i powiem ci ze nie ma tak ze spec giant kona autor trek i inne ten wytrzymaly lepiej ten gorzej kazde pekaja jak sie je katuje konkretnie rozne marki mialem polamane co bym sadzil ze demo nie walne bo przeciez jest pancerna rama mialem egzemplaz i to nie jeden gdzie chlopaki na zlotach w szklarskiej porebie na zjazdach aktowali i pekaly rozne modele..pocztaj sobie o procesie pelzania aluminium co sie dzieje z materjalelem jak ci sie che oczywiscie gdy pracuje bo rama w roweze wsumie pod rajderem pracuje caly czas..cp dp latow 68 stopni glowka to tak bardziej enduro fr katy ja bym wsadzil max 150mm widla jezeli to sztywniak do fulla 160mm wydaje mi sie ze wystarczajaco do zjadowych maszyna dh widelec 200mm w zwyz w zaleznosci od skoku dampera tylnego
Przemyciłem w poście wyżej, że rama nazywa się P.slope od Speca. Rozumiem, że nie zaszkodzi taka modyfikacja. Myślę na przyszłość, gdyby ktoś zaprosł mnie na bardziej hardkorową traskę
czarnecki nic nie zrozumiałeś z mojego posta :p
Przyjezdzaj latem na zlot do szklarskiej poreby z calej europy i nie tylko ludziska wala na ten festiwal mozna wyzyc sie na rowerku niezle polatac dobra kase zgarnac itd polamac rower tez he tak powaznie jest super zapraszam fajne trasy od dh do fr zawody dirtowe tez sa i niezle dupcie tez pozdro