Przerzutka Shimano SLX 10s i manetka Sram X4?

msdulo12
Kontakt:

Przerzutka Shimano SLX 10s i manetka Sram X4?

Post autor: msdulo12 »

Witam, jako że musiałem wymienić swoja tylną przerzutkę, bez namysłu kupiłem 10 rzędowego SLX. Przeczytałem gdzieś że wystarczy zmienić manetkę na 8rz żeby wszystko funkcjonowało. Bardzo się zdziwiłem kiedy jednak tak nie było. Dopiero wtedy doczytałem, że takie rozwiązanie nie działa w technologii Dyna-Sys. Stwierdziłem że wydałem te kilkadziesiąt złotych na manetkę w błoto. Ostatnio jednak dowiedziałem się, że do przerzutek Shimano 10rz, pasują manetki Srama, gdyż jest tylko niewielka różnica w systemie ciągnięcia linki. Z powodu droższego utrzymania napędu 10rz od 8rz, moje pytanie brzmi czy da się połączyć przerzutkę Shimano SLX 10s Dyna-Sys z manetką Sram X4, tak żeby to normalnie działało?

Pozdrawiam i przepraszam jeśli coś źle napisałem.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

da się ;)

co masz na myśli pisząc, że utrzymanie 10tki jest droższe? 8ka to już powoli średniowiecze, niedługo się nic do tego nie kupi ;)
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Jeśli będziesz miał kasetę 8 rzędową oraz łancuch 8 biegowy oraz manetkę srama z ciągiem "1:1" to zadziała.
Lecz licz się z ocieraniem łancucha o wózek przerzutki-jest węższy niż w wersjach 8-9s.
Ja mam przerzutkę sainta m820+ manetka sram x0 9S+kaseta 9 przędowa+ łańcuch 10 rzędowy.
Na kasecie 9 rzędowej działa łańcuch 8,9 i 10 rzędowy:)
Na 8 rzędowej działają 8 i 9 rzędowe(różnica jest malutka w szerokości- 0,3mm różnicy)
Na 10 rzędowej kasecie podobno działa 9 rzędowy ale tego nigdy nie sprawdzałem
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
msdulo12
Kontakt:

Post autor: msdulo12 »

Wiem, że tyle osób uważa 8 za średniowiecze, ale za ok 100zł mogę mieć kasetę i łańcuch, które to wystarcza mi na jeden sezon, a na 10rz to ceny kaset od tych 100 się zaczynają. Ponieważ nie jestem żadnym sportowcem itp, tylko początkującym amatorem dlatego mi się wydaje że tak bedzie lepiej, przynajmniej chwilowo, może coś pomyśle na nowy rok.

W danej chwili jeżdżę z taką konfiguracją: slx i manetka shimano alivio na 8rz, biegi działają tylko co 2. Faktycznie, od wewnętrznej strony wózka przerzutki sa widoczne otarcia.

W takim razie dziękuję wam za szybkie odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ