Wybór ramy full do 2k

Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Pisz do Iron'a ma forum lub PB. Miał Socoma ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Socom - miałęm intense uzzi vpx, bliźniacza rama, pancerniejsza, nieco zmieniona geo - waga, geo i praca na korzyść socoma pod DH, moje marzenie od zawsze, ale raczej teraz bym się nie zdecydował. Przez niższą wagę lubi pęknąć, linki górne są takie same jak w m6 i uzzi więc pękają, a nowe ciężko teraz dostać, trzeba sprowadzać z usa, kosztują ok 400zł. Geometria lepsza pod DH, praca równiez, uzzi było degresywne - początkowy skok utwardzony, dopiero po ok 70mm zaczynał wybierać lepiej, więc na szybkich tarkach trzęsło, socom jest progresywny, więc początek fajny miękki, a potem się utwardza, co jest lepsze do zjazdu.

Ogólnie jakbym miał kase to bym poskładał go dla przyjemności posiadania, bo rama jest - dla mnie - piękna, a poskładany rower jest genialny, ale żeby jeździć i użytkować dłużej teraz już się nie nadaje.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Bierz niedzielke, dobre geo, ze sterami -2* jest full rejsing, ale możesz jeździć na normalnym 65* i jest fajna geo na lokal i góry. Wytrzymała rama, dobrze wybiera, lżejsza od glorki znacznie, niżej support, dobry zawias. Sam stałem przed wyborem ramy do 2.5k sezon temu i kupiłem niedzielkę i nie żałuję.
maciekran
Kontakt:

Post autor: maciekran »

Pytanie, czy Iron Horse Sunday Factory 2007 M, będzie odpowiednią ramą dla osoby która ma 183cm wzrostu? Gdzieś słyszałem że ten model lubił pękać, to prawda czy raczej krążące plotki ?
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

to zależy jak jeździsz... będzie pasować
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Sunday? Pękać? Widziałeś to w jednym zdaniu? :D
Tak serio - jeśli poważnie nie zmolestujesz tej ramy to nie powinna pękać ot tak sama z siebie. Jeśli poważnie będziesz molestował ramę... Każda pęknie :) Ale ta jako takich wad konstrukcyjnych i 'tendencji' do pękania raczej nie ma.
Pawel.Boc
Kontakt:

Re: Wybór ramy full do 2k

Post autor: Pawel.Boc »

Aby rama pękła to albo trzeba ją wyjątkowo mocno katować, albo musi mieć wady w geometrii... Samo z siebie nic nie pęka, dlatego nie cierpie żartów o Konach(nie, nie jestem właścicielem Kony) ;)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Pawel.Boc - myślę że po prostu nie połączyłeś faktu że niektóre ramy mają wady w projektowaniu (geometria może byś idealna ale to nie zmienia faktu że rama może być źle policzona) przez co pękają. Norco z pustym trójkącikiem za główką potrafiły często i notorycznie pękać. Dartmoor Wish podobno pęka na dolnej rurze zaraz za główką. Kony Stab pękały w pół. Niektóre modele demówek miały w zwyczaju pękać przy mocowaniu dampera. Iron Horsy SGS pękały na wahaczu przy mocowaniu hamulca. Z resztą dalej pękają ;p

Niektóre ramy mają wadę której nie da się wytłumaczyć inaczej jak tym faktem że zwyczajnie były źle zaprojektowane. Wtedy potrafi pęknąć samo z siebie, nawet przy mało wymagającej jeździe :)

Żarty o konach? Nie są wyssane z palca więc... (fakt że śmieją się z karbonowego operatora że znajdzie swój sposób na pękanie... ;'D Trochę dystansu bez bolca w różnych miejscach)... Więc można się trochę pośmiać. Śmiech to zdrowie ;)

Plus nie polecać takich ram które mają taką właśnie wadę. O tym tutaj mowa :)
soltysfr1
Kontakt:

Post autor: soltysfr1 »

Ja bym śledził olxa itp bo ostatnio widziałem Banshee Darkside właśnie w Twoim budżecie. Nie pamiętam dokladnie ile to było, ale nieco ponad 2k. I tak stałby$ się posiadaczem pomarańczowej modliszki. Trzeba tylko cierpliwie czekać. Kupić coś co stale pojawia się na rynku wtórnym lub z niego nie znika to słaba opcja. Chyba że chcesz kupić ramę w cenie roweru xd
ODPOWIEDZ