SPD-ki do 200zł

TexonBikes
Kontakt:

SPD-ki do 200zł

Post autor: TexonBikes »

Cześć ;)
Wiem, że było już wiele podobnych tematów, ale nie widziałem jeszcze by ktoś kupował SPD do DH do 200zł.
A więc tak. Mają to być moje pierwsze SPD w ogóle- nigdy wcześniej nie jeździłem w blokach na jakimkolwiek rowerze. Nie chcę kupować zbyt drogich pedałów bo to na razie tylko próba czy będę się umiał przyzwyczaić- pewnie więcej będę jeździł w nich na zwykłym rowerze niż w górach żeby trenować odruchy wpinania i wypinania. Jednakże w końcu będzie ten pierwszy, i mam nadzieję nie ostatni, raz gdy wybiorę się w nich w góry.
No i tu moje pytanie, czy do 200zł znajdę coś co nada się na początek do DH?
Obadałem temat i Shimano oferuje:
M530 +/-130zł,
PD-M424 +/-144zł
no i jeszcze ewentualnie PD-M545 +/- 210zł ( przypominają mi trochę DX-y i mają aluminiowy korpus ) i PD MT50 +/- 220zł( chyba największa platforma z wszystkich Shimano do 200zł ),
Crank Brothers:
Mallet 1 +/- 200zł
Time:
TIME ATAC MX 2 +/- 190zł

No i teraz które wybrać? Mam buty Lake MX101, o takie:
https://www.google.pl/search?q=lake+MX1 ... 20&bih=955

Jestem przyzwyczajony do tego, że przednia część stopy znajduje się na pedale, nie środkowa. Tak jak już pisałem, będę się na nich uczył więc nie zależy mi na masie ale na niezawodności i bezawaryjności.

Pozdrawiam
Wojtek
Puncu
Kontakt:

Re: SPD-ki do 200zł

Post autor: Puncu »

Według mnie dobrze jest zacząć od pedałów Shimano M520/M530.
Fakt faktem nigdy nie mialem i nie jeździłem ale poważnie zastanawiałem się nad pierwszym zestawem. Po przeszukaniu internetu wybór padł na nie. Niestety do butów już nie dotarłem bo pomysł umarł śmiercią naturalną.

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Gość

Post autor: Gość »

No też najpoważniej rozważałem M530/M520 ( bardziej te pierwsze bo mają platformę ;) ) no ale porozglądałem się trochę i widzę, że są też inne ciekawe propozycje do 200zł. Ewentualnie zostają jeszcze M424 tylko one mają plastikową klatkę :/
Czyli na razie wybór pada na M530 chyba że doradzicie coś lepszego ;) Tak jak mówiłem nie mam swoich preferencji co do konkretnej firmy bo na żadnych SPD-kach nigdy nie jeździłem.
TexonBikes
Kontakt:

Post autor: TexonBikes »

Lel to ja jakby co xD ----^
Tylko się nie zalogowałem
ODPOWIEDZ