Nowy rower freeride
Nowy rower freeride
Witam, planuje kupić rower freeride (głównie duże dropy i hopy). Najważniejsze żeby był w miarę lekki (około 15,5) i miał dobrą amortyzację np. Rock Shock lub Marzocchi (tylko nie Fox).Budżet który mogę przeznaczyć na rower to około 7-8tys zł. Jak znacie jakiś fajny rowerek do fr to dajcie znać.
Ps wolałbym żeby był nowy
Ps wolałbym żeby był nowy
Re: Nowy rower freeride
Zobacz oferte Canyon i YT.
Wysłane z Commodore 64
Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
YT nie ma typowych rowerów do freeride'u, ma tylko downhill i enduro. Canyon playzone jest całkiem spoko, ale jest ciężki. A co myślicie o Dartmoor Wish Bike Park 2015 i Scott Voltage fr 730 2015?
Moim zdaniem rower freeride powinien mień amortyzator max 180mm dlatego żeby mień lepszą skrętność i swobodę podczas lotu.
Mixxx180
Zależy do jakiej jazdy i do jakich lotów. W moim przypadku lepiej się sprawdzi jednopółkowy amor żeby można było robić różne triki podczas lotu i żeby była lepsza sterowność.
Zależy do jakiej jazdy i do jakich lotów. W moim przypadku lepiej się sprawdzi jednopółkowy amor żeby można było robić różne triki podczas lotu i żeby była lepsza sterowność.
Re:
Chociażby mniejszy promień skrętu? Mniejsza waga.Zalas pisze: Bernard jak jedno półka poprawia ci sterowność?
Do tego jeszcze możliwość robienia barspinów, X-upów

Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
To znacie jakiś fajny rower do freeridu z jednopółkowym amortyzatorze
?

Re: Re:
Waga swoją drogą ale z tym promieniem to bym się kłócił...Puncu pisze:Chociażby mniejszy promień skrętu? Mniejsza waga.Zalas pisze: Bernard jak jedno półka poprawia ci sterowność?
Do tego jeszcze możliwość robienia barspinów, X-upówAle to już nie dotyczy sterowności.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Nie kłóćcie się a pomóżcie 
@Bernard - dalej twierdzę że YT Capra spokojnie zniesie katy w FR. Widelce 160 czy 170mm, 170mm z tyłu - zbytnio nie wiem czego Ci więcej trzeba
Teraz firmy rowerowe nie robią 'freeride'ówek' bo są passe - ęduro się lepiej sprzedaje, dlatego mamy teraz taki wysyp, ale te rowery potrafią wiele.
Wish Park jest też bardzo spoko - ale jednak optowałbym za wersją na rok 2016 (bardziej ufam jednak RSowi niż Marzo w tych niepewnych dla nich czasach ;p) - wtedy jest to the most bang for the buck. O prawie 3 tysiące tańszy niż najtańsza capra, jednak z trochę słabszym osprzętem.
Voltage z tych trzech ma najgorszy osprzęt jak za tą cenę, za to podobno rama jest świetna (tutaj niestety opinie opieram tylko i wyłącznie na cudzych) no i ma najwięcej skoku - jest najbliżej takich 'pełnych' freeride'ówek.
(sprawdzałem jeszcze z ciekawości Konę Process 167 - ale jak zobaczyłem cenę 22 tysiące... ;x)
Gdybyś mógł wyłożyć trochę więcej jednak pieniędzy - stoi Canyon Torque EX za 11,600 - topowy model Lyrika sprzed tłumików Charger, CCDBAir, całkiem spoko napęd, bardzo dobre opony, i spoko hamulce. Plus masz sztycę myk-myk (jeśli Ci nie potrzebna to sprzedasz i będziesz do przodu ;p). Bardzo niska waga 15,6kg. Ja bym poszedł tym tropem.

@Bernard - dalej twierdzę że YT Capra spokojnie zniesie katy w FR. Widelce 160 czy 170mm, 170mm z tyłu - zbytnio nie wiem czego Ci więcej trzeba

Wish Park jest też bardzo spoko - ale jednak optowałbym za wersją na rok 2016 (bardziej ufam jednak RSowi niż Marzo w tych niepewnych dla nich czasach ;p) - wtedy jest to the most bang for the buck. O prawie 3 tysiące tańszy niż najtańsza capra, jednak z trochę słabszym osprzętem.
Voltage z tych trzech ma najgorszy osprzęt jak za tą cenę, za to podobno rama jest świetna (tutaj niestety opinie opieram tylko i wyłącznie na cudzych) no i ma najwięcej skoku - jest najbliżej takich 'pełnych' freeride'ówek.
(sprawdzałem jeszcze z ciekawości Konę Process 167 - ale jak zobaczyłem cenę 22 tysiące... ;x)
Gdybyś mógł wyłożyć trochę więcej jednak pieniędzy - stoi Canyon Torque EX za 11,600 - topowy model Lyrika sprzed tłumików Charger, CCDBAir, całkiem spoko napęd, bardzo dobre opony, i spoko hamulce. Plus masz sztycę myk-myk (jeśli Ci nie potrzebna to sprzedasz i będziesz do przodu ;p). Bardzo niska waga 15,6kg. Ja bym poszedł tym tropem.
11 tysięcy nie wchodzi w grę...
Spodobała mi się YT capra jak ma dobrą geometrię do fr to wezmę ją pod uwagę. Natomiast nadal mi sie bardziej podoba Scott, gdyż ma duży skok amora, bardzo fajną i wytrzymałą ramę, nie najgorszą wagę i dobrą cenę (mam -20% na rowery scotta).
Canyon torque ex jest świetny, ale tak samo jak NS sody air nie kupię bo nie mam takiego budżetu.
Dzięki za pomoc
Spodobała mi się YT capra jak ma dobrą geometrię do fr to wezmę ją pod uwagę. Natomiast nadal mi sie bardziej podoba Scott, gdyż ma duży skok amora, bardzo fajną i wytrzymałą ramę, nie najgorszą wagę i dobrą cenę (mam -20% na rowery scotta).
Canyon torque ex jest świetny, ale tak samo jak NS sody air nie kupię bo nie mam takiego budżetu.
Dzięki za pomoc

-
- moderator
- Kontakt:
W sumie to wchodź na stronę każdego producenta i sprawdź pod kątem
- Do 8000zł
- Skok w okolicach 180mm~
- Chainstay w okolicach 425mm~
- Koła 26"
Freeridówka jak znalazł. Mi się dobrze śmiga na session park, ale przekracza budżet.
Freeride ogólnie zniknął z rynku, nawet Trek się wycofał na 2016 z 26" chociaż domyślam się że coś szykują bo mają kilku ludzi w tym Semenuka który raczej nie będzie 27,5" używał.
Teraz już się nie robi bullitów, big hitów, super8, faithów itp bo ciężkie FR ewoluowały na 160mm endurówki na których można latać duże rzeczy. A jeżeli chcesz latać ogromne rzeczy, to zobacz na czym śmigają na rampage.
- Do 8000zł
- Skok w okolicach 180mm~
- Chainstay w okolicach 425mm~
- Koła 26"
Freeridówka jak znalazł. Mi się dobrze śmiga na session park, ale przekracza budżet.
Freeride ogólnie zniknął z rynku, nawet Trek się wycofał na 2016 z 26" chociaż domyślam się że coś szykują bo mają kilku ludzi w tym Semenuka który raczej nie będzie 27,5" używał.
Teraz już się nie robi bullitów, big hitów, super8, faithów itp bo ciężkie FR ewoluowały na 160mm endurówki na których można latać duże rzeczy. A jeżeli chcesz latać ogromne rzeczy, to zobacz na czym śmigają na rampage.
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
Trek session park
Piękny rower
Dobra metoda przeglądanie stron producentów.
Ale ja nie znam się na geometrii rowerów a enduro ma różną geo niektóre wytrzymają fr a niektóre nie. Dlatego patrzyłem tylko na rowery fr i dlatego potrzebuję pomocy.
A co myślicie o tym :
http://www.commencal-store.co.uk/suprem ... 2x19323252
Kris_w
Ja mam taki rabat dlatego że wszystko co potrzebuję ( na rower czy narty) kupuję w tym samym sklepie od paru ładnych lat i mam już stały rabat.

Dobra metoda przeglądanie stron producentów.
Ale ja nie znam się na geometrii rowerów a enduro ma różną geo niektóre wytrzymają fr a niektóre nie. Dlatego patrzyłem tylko na rowery fr i dlatego potrzebuję pomocy.

A co myślicie o tym :
http://www.commencal-store.co.uk/suprem ... 2x19323252
Kris_w
Ja mam taki rabat dlatego że wszystko co potrzebuję ( na rower czy narty) kupuję w tym samym sklepie od paru ładnych lat i mam już stały rabat.