Mavic deemax ultimate problem z opona.

baranina88
Kontakt:

Mavic deemax ultimate problem z opona.

Post autor: baranina88 »

Witam, stalem sie posiadaczem Deemaxow. Niestety po dlugiej walce, nie udalo mi sie wczoraj ulorzyc na obreczy, opony Maxxis Ardent 2,6 x 26. To znaczy zalorzyc mi sie udalo, ale po nabiciu powietrzem kolo zachowuje sie jak scentrowane. I teraz ma jeszcze komplet nowych Continental Kaiser 2,5 ktore przyjda poczta za pare dni. I nie wiem czego moge sie spodziewadz, i nie bede musial kupic calkiem nowego kompletu. Czy ktos mial juz moze taki problem, lub wie jakie opony napewno wchodza bez problemu na deemaxy. A i napewno nie chce opon bezdetkowych.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Napompuj lekko koło tak na "miękko" i weź powyginaj lekko oponę na boki, poodbijaj kołem od ziemi etc i zobacz czy pomogło.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
proxyone
Kontakt:

Post autor: proxyone »

Jeśli montujesz bez dętki, a dla mnie Deemaxy tylko wówczas mają sens, to najlepiej kompresorem napompować na duże ciśnienie (ja robię trochę większe niż dopuszczalne pisane na oponie), żeby opona dobrze się ułożyła na obręczy. Oczywiście dosłownie na chwilę, tylko do ułożenia, zaraz później spuścić powietrze do normalnego zalecanego ciśnienia.

Pomogą też specyfiki, którymi smaruje się rant opony, żeby miały poślizg przy układaniu, np. Schwalbe Easy Fit.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Napisał że chce dętki ;)
@baranina88 - Zalas dobrze prawi, poobkładaj troszkę oponkę. Chyba że masz czipsa zamiast obręczy, to nic wtedy nie pomoże.
Zalas
Kontakt:

Re:

Vinrael pisze:Napisał że chce dętki ;)
@baranina88 - Zalas dobrze prawi, poobkładaj troszkę oponkę. Chyba że masz czipsa zamiast obręczy, to nic wtedy nie pomoże.
Co nie pomoże :P Ja na szosie miałem lekkiego czipsa to jak oponę ułożyłem to miałem prosto xd ale jak już shota od auta dostałem w tylne koło, to kółko jest proste ale "powykręcane" i jak zakładam oponę to wygląda jak by się pół koła huśtało xd
Gość

Re:

Post autor: Gość »

Vinrael pisze:Napisał że chce dętki ;)
Tak właściwie, to nie napisał. Napisał, że nie chce opon bezdętkowych, a to różnica. Na dobrej obręczy i mleku bez problemu trzymają opony "dętkowe".

Pozdro :)
Gość

No co za Typy... widzę ze widzieliście na oczy obręcze Mavica pod UST....

Baranina przed założeniem opony na obręcz 2 rantową jak deemax trzeba ja nasmarować czymś co zmniejszy tarcie na lini opona/obręcz. Mówiąc po ludzku przed założeniem jakiejkolwiek opony smarujesz deemaxa płynem do mycia naczyń czy tam wodą z mydłem. Następnie tak jak ktoś już wyżej pisał. Zakładasz oponę z dętką czy tam bez i pompujesz aż całość wejdzie ładnie w zewnętrzny rant. Zwykle dzieje się to miedzy 3.5 a 5 bar i towarzyszy temu taki strzał jak w oponach od samochodu. Jak już ci ta opona wskoczy to popuszczasz sobie ciśnienie i walisz ile ci tam potrzeba.
PS. Opony UST układają się jeszcze ciężej niż normalne bo są lepiej spasowane. Jednym słowem bez poślizgu ułozenie takiej opony często graniczy z cudem...
Nieznajomy1596
Kontakt:

Re: Mavic deemax ultimate problem z opona.

Post autor: Nieznajomy1596 »

Podepnę się pod temat:) Mam starego deemaxa z przodu i jak na stożku miałem kilka razy kapcia to żeby zdjąć oponę (maxxis minion 2.50) musiałem prosić kilku dorosłych bo nie szło jej zdjąć. Przykleja się do rantów. Też muszę ranty czymś smarować?

Wysłane z mojego SM-T210 przy użyciu Tapatalka
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
Zalas
Kontakt:

kuźwa ludzie serio? Zawsze jest dobrze posmarować czymś oponę... Ja to robię na kremie nivea bo mam Double Tracki 24 i Rubbery stout na w podwójnym drucie i u mnie obowiązuje zasada "nie smarujesz to nie jedziesz :P " Mało która opona w moim życiu wchodziła gładko na koło. A jak pójdziesz do wulkanizatora z tym to on nie będzie patrzył czy wchodzi czy nie tylko od razu pastą smaruje.
Gość

Stary Deemax... Określ który ze starych Deemaxów
Jeśli któryś z modyfikowaną obręczą 823 bądź ten jeszcze starszy z modyfikowaną 3.1d UST to zakładanie bez smarowania jest jeszcze trudniejsze niż w przypadku ultimate, Jeśli masz ta wersja żółtą z modyfikowana obręczą 729 "bez UST" to nic nie musisz smarować.
Ze względu na trudności przy demontażu zakładam ze masz wersje z 823...
Co do zdejmowania... Problemy przy ściąganiu występują w przypadku kiedy do tych obręczy zakłada się grube dętki. Jeśli takowe masz wymień a poczujesz różnice. Po drogie polecam zestaw dobrych łyżek np Pedrosa na pewno pomogą. To "przyklejanie" się do obręczy jest jak najbardziej pożądane. Występuje przez specjalnie ukształtowane haczyki na rantach obręczy i dzięki nim opona lepiej się uszczelnia i mocniej siedzi w rancie.
Jak złapiesz Flaka to zanim zaczniesz próbować użyć łyżki ściśnij cała oponę rekami tak żeby właśnie się oderwała od zewnętrznego rantu i wpadła do środkowego a dopiero potem zacznij ściągać oponę.
Smarowanie Płynem mydłem czy innym badziewiem pomaga w ułożeniu się opony i nie ma znaczenia przy jej ściąganiu.
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Ja opona nie może się ułożyć to napompuj 5 bar i opona sama się ułoży ;)
Nieznajomy1596
Kontakt:

Mam cienką dętkę, a co do tego 823, 3.1 ust czy 729 to nie mam pojęcia. A żeby ścisnąć oponę to nie ma szans, bo nawet śrubokręta zaostrzonego nie idzie wcisnąć. Wszystkie deemaxy są bezdętkowe?

Gość

Nie nie wszystkie Deemaxy sa bezdętkowe. Pod dętkę jest właśnie stara żółta wersja z obręczą 729.
Z tym ściskaniem to nie zrozumiałeś. Przyjrzyj się swojej obręczy. Masz w niej 2 ranty jeden wąski idący przez jej środek z okrągłymi bokami no i drugi po obu zewnętrznych krawędziach obręczy w którym docelowo ma siedzieć opona. I teraz żeby ściągnąć oponę najpierw musisz ją "oderwać" od zewnętrznego rantu i "przesunąć" do środkowego. Czyli nic tam nie wsuwasz nie próbujesz "ściągnąć" opony tylko (dociskasz/szarpiesz) w stronę środka obręczy. I dopiero gry opona wejdzie na środkowy rant zaczynasz ściągać oponę.
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Mam takie pytanie odnośnie Deemax Ultimate. Opłaca się to kupic zestaw za 2000zł ?
Jak z wytrzymałością bo ponoć bardzo się gną ? Jak w porównaniu do Sun Ringle Add Comp ?
Nieznajomy1596
Kontakt:

No to jak złapię kapcia to spróbuję. Sezon już blisko więc nie muszę długo czekać[emoji12]

ODPOWIEDZ