Witam wszystkich.
Potrzebuje małej rady od ludzi w temacie. Swojego czasu złożyłem Santa Cruz V10.2 z Fox40 (i chyba nawet wrzucałem w dział gdzie chwalimy się sprzętem) wymieniłem łożyska, zrobiłem komplety serwis amora po czy zmieniłem miejsce zamieszkania i teraz sobie stoi. W terenie jest cudownie, gorzej w trasy; geometria i rozmiar S po prostu męczy. I waga z 500 kilo. Zanim go z 3go piętra zniosłem miałem ochotę wracać.
Jestem zdecydowany na zmianę ramy (topic z Santą założę na giełdzie) tylko nie wiem co brać. Piasta 150x12, korba Hollzfeler koła 26 dosyć ograniczają wybór.
Zastanawiałem się też czy zmiana Foxa z 40 na niższy 36 by coś dała, ale raczej rewolucji się nie spodziewam w tej konfiguracji.
Chciałem coś lżejszego typu enduro/trial ze skokiem około 150-170. Możecie doradzić jakąś fajną ramę?
Co robić, co robić czyli na co zmienic V10 i Fox40..
Santa z damperem i paroma innymi rzeczami powinna pójść za ok 2500 więc plus minus w tych okolicach. Nowej dobrej marki w tych pieniądzach raczej nie kupie. Ale raczej patrzyłem za czymś markowym używanym.
Czy mi się zdaje czy ten hype na rowery minął już? Jakieś 2-3 lata temu na allegro było zatrzęsienie tego a teraz mało co warte uwagi. A przecież nowy sezon za pasem więc powinno się coś ruszyć.
Czy mi się zdaje czy ten hype na rowery minął już? Jakieś 2-3 lata temu na allegro było zatrzęsienie tego a teraz mało co warte uwagi. A przecież nowy sezon za pasem więc powinno się coś ruszyć.
Szukaj rowerów ala Spec Enduro, Kross Moon, NS Soda (w Lce), Dartmoor Wish (nowszy w Lce, starsze są bardzo małe), itp. Rower full 170/170 w wadze 15kg nie jest wyczynem, a jest naprawdę super sprawą. Żeby nie było, mój poprzedni rower to Big Hit z Monsterem 
Od siebie osobiście polecę NS Soda, na powietrznym zawieszeniu. Mój egzemplarz w wydaniu "ęduro" na lekkich kapciach schodzi poniżej 14 kg. Fajne regulacje długości wahacza i skoku, duże łożyska w ramie, itp. Rower znajdziesz w podpisie
A... piasta 150 to duuuuża przeszkoda. Będziesz raczej zmuszony na wymianę na 135x12 lub podobne.

Od siebie osobiście polecę NS Soda, na powietrznym zawieszeniu. Mój egzemplarz w wydaniu "ęduro" na lekkich kapciach schodzi poniżej 14 kg. Fajne regulacje długości wahacza i skoku, duże łożyska w ramie, itp. Rower znajdziesz w podpisie

A... piasta 150 to duuuuża przeszkoda. Będziesz raczej zmuszony na wymianę na 135x12 lub podobne.
Na Twoim miejscu sprzedałbym obecny rower jako całość (ewentualnie na części, dłużej potrwa, ale więcej wyciągniesz) i kupił jakąś fajną endurówkę. Np. tego Pitcha:
http://olx.pl/oferta/specialized-pitch- ... b89c94d092
http://olx.pl/oferta/specialized-pitch- ... b89c94d092