Hamulce maruga & avid juicy 5 problem z tłoczkami
-
- Kontakt:
Hamulce maruga & avid juicy 5 problem z tłoczkami
Witam zużyły mi się klocki w hamulcach postanowiłem wyciągnąć okładziny więc rozepchałem tłoczki wyciągnąłem klocki hamulcowe ale po naciśnięciu na klamkę tłoczki zostają w tym samym miejscu co były. Nie wysuwają się w jednym i w drugim hamulcu to samo. Dlaczego tak jest i co z tym zrobić ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Hamulce maruga & avid juicy 5 problem z tłoczkami
Nie porównuj do swoich. Juicy 5 nie da się rozpołowić 
Tłoczki zalej olejem sylikonowym , powinien pomóc im się wysunąć.
Wysłane z Commodore 64

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Re: Hamulce maruga & avid juicy 5 problem z tłoczkami
Po pierwsze zacisk Juicy 5 jest rozkrecany na dwie części po drugie nie każ komuś lać do Juicy 5 płynu na sylikonie bo to nie jest płyn do tych hamulców. Co do przyczyny to jak wciskałeś tłoczki które były brudne to mógł brud podejść pod oring i gotowe.Puncu pisze:Nie porównuj do swoich. Juicy 5 nie da się rozpołowić
Wysłane z Commodore 64
@krat - 'hamulców', 'brud' 
Plus. Puncu pisze bardzo słusznie, wyjąć, wyczyścić oringi, nawilżyć je delikatnie smarem silikonowym (staraj się aby nie dostał się do układu) i ostrożnie wcisnąć na miejsce. Ustawić w zacisku, zalać hebel, odpowietrzyć i będzie dobrze
Plus!
Silikonowy, nie sylikonowy. Do wszystkich to jest. Bo w oczy boli!

Plus. Puncu pisze bardzo słusznie, wyjąć, wyczyścić oringi, nawilżyć je delikatnie smarem silikonowym (staraj się aby nie dostał się do układu) i ostrożnie wcisnąć na miejsce. Ustawić w zacisku, zalać hebel, odpowietrzyć i będzie dobrze

Plus!
Silikonowy, nie sylikonowy. Do wszystkich to jest. Bo w oczy boli!

problem w tym że miałem na myśli płyn dot 5 który jest na bazie sylikonu, a nie olej sylikonowy sam napisałeś (Tłoczki zalej olejem sylikonowym) biorąc jeszcze pod uwagę to że napisałeś że zacisk w juicy 5 jest nierozkręcalny mogłem wątpić w to co Ty chcesz z tym zrobić ! btw do smarowania tłoczków nie jest olej tylko smar np http://freno.pl/smar-do-tloczkow-i-zaci ... -p-37.html ale widzę że "znani znawcy tematu" wiedzą lepiej
@krat - powtarzamy po mnie 'silikonowy' 
Plus - no spoko, cynicznie podchodzisz nazywając nas znawcami tematu... Robiłem Elixiry akurat, smar silikonowy (dosłownie tylko tyle aby uszczelki były tłuste w dotyku) i działa już 4 lata
Oczywiście, to co wysłałeś jest bardzo dobrym produktem - ale jakoś mi się nie widzi płacenia 17 złotych (smar + przesyłka) plus czekania aż to przyjdzie i odbierania tego z paczkomatu/szukania takowego smaru po mieście (wbrew pozorom mało firm ma go faktycznie na stanie ponieważ zestawy naprawcze samochodowe przychodzą od razu z taką tubeczką) - skoro smar silikonowy (który praktycznie każdy ma w jakiejś postaci) w małych ilościach da radę dokładnie tak samo jednocześnie niczego nie psując 

Plus - no spoko, cynicznie podchodzisz nazywając nas znawcami tematu... Robiłem Elixiry akurat, smar silikonowy (dosłownie tylko tyle aby uszczelki były tłuste w dotyku) i działa już 4 lata

Re:
Ej Ej ej chłopie spokojnie.krat pisze:problem w tym że miałem na myśli płyn dot 5 który jest na bazie sylikonu, a nie olej sylikonowy sam napisałeś (Tłoczki zalej olejem sylikonowym) biorąc jeszcze pod uwagę to że napisałeś że zacisk w juicy 5 jest nierozkręcalny mogłem wątpić w to co Ty chcesz z tym zrobić ! btw do smarowania tłoczków nie jest olej tylko smar np http://freno.pl/smar-do-tloczkow-i-zaci ... -p-37.html ale widzę że "znani znawcy tematu" wiedzą lepiej
Zalej tłoczki nie znaczy zalej zacisk.
Olej silikonowy nie pogryzie się za bardzo z dotem.
Kolejna sprawa to że istnieje smar do tłoków nie oznacza że nie sprawdzi się tam co innego... Ja mam hope enduro 4 z dotem 5.1 i tłoczki w oleju sylikonowym i tłoki chodzą jak opętane. Puncu to samo tylko na dot 4.
A czy się rozkręca czy nie to mniejsza bo tłoki można wyciągnąć na parę sposobów.
I bez spiny, ktoś może się mylić, ktoś może poprawić ale bez wyrzutów proszę

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm