Ale fajnie, masz 14 lat i już wiesz, że będziesz chciał jeździć DH. A ja głupi wtedy przed kompem siedziałem, nie wiedziałem co dobre
1. Skill
Mówisz, że chcesz w tym sezonie zacząć skakać. Nie mam pojęcia jak jeździsz, ale proponuję popracować nad podstawowymi umiejętnościami zanim przejdziesz do nauki skakania. Nie piszę tego, żeby sprowokować Cię do wrzucania filmików jak jeździsz czy zapewniania że umiesz -- sam się zastanów, na jakim jesteś etapie.
Skakanie to finalna umiejętność zjazdowa (może nie finalna, ale co jest dalej to ja jeszcze nie wiem). Po drodze do niej należy nauczyć się:
a) pompowania, po to żeby nauczyć się:
b) manuala (to nie wheelie!), po to żeby nauczyć się:
c) bunny hopa
...a dopiero wtedy warto zacząć skakać techniką jak w bunny hopie. Bez poprawnej techniki wybicia możesz co najwyżej nabrać złych nawyków, a w najlepszym wypadku nauczyć się lądowania. Plus i tak nie będzie wysoko.
Pułapką jest tu fakt, że tych umiejętności niezwykle trudno nauczyć się na rowerze zjazdowym z powodu jego masy, długości, opon i amortyzacji. Dlatego sugeruję poczekać cierpliwie przynajmniej jeszcze
jeden sezon przed kupnem NS Fuzza. Tych umiejętności najłatwiej nauczyć się na BMXie lub rowerze do streetu czy dirtu, a dopiero później popracować nad przeniesieniem ich na rower zjazdowy.
Zjeżdżanie bez umiejętności (a), (b) i (c) to jest turystyka górska, z downhillem niemająca wiele wspólnego. Innymi słowami: mówisz, że chcesz zjeżdżać, a ja mówię żebyś się wstrzymał, jeszcze nie zjeżdżał, a zamiast tego zawzięcie ćwiczył coś, czego być może nie lubisz, pomimo że pewnie nie wychodzi i frustruje -- a będzie to dobrze zainwestowany czas. Bunny daje większy szacun na dzielni niż ciuchy Jerseya.
Pooglądaj filmiki na youtube "how to bunny hop", "how to manual". Poproś kogoś, żeby Cię nagrał jak skaczesz i porównuj z w/w filmikami.
2. Sprzęt
Konsekwentnie z punktem (1) przerabiamy Unibike na rower, na którym dasz radę zrobić bunny hopa:
a) napraw wszystko, co nie działa zaczynając od tej ośki czy tam całej piasty
b) kup krótszy mostek, 35-50mm pod rurę sterową 1+1/8'' i pod kierownicę 31.8mm, <250g, bez wzniosu (z tzw. zerowym kątem)
c) kup pedały z pinami, bo na gładkich nie jesteś w stanie podnieść tylnego koła
Koniecznie kup ochraniacze na kolana, a bunny'ego ucz się w kasku, rękawiczkach i ochraniaczach na kolana. Nawet na miękkim podłożu warto mieć nakolanniki, bo rower może zrobić krzywdę.