[Hamulce] Hayes MAG - wymiana przewodu

BajkKraft
Kontakt:

[Hamulce] Hayes MAG - wymiana przewodu

Post autor: BajkKraft »

Witam, zabrałem się za wymianę przewodu w moich starych MAGach (zmiana skoku amortyzatora => za krótki stary przewód) i mam kurka problem - jak wcisnąć nowy przewód w tę nakrętkę? Przewód kupiłem 5,4mm, zgadza się ze starym, który jakoś tam wlazł, ale za cholerę nie wiem jak :D.Próbowałem rozgrzewać nakrętkę i chłodzić przewód, próbowałem tylko rozgrzewać nakrętkę i też zarówno nakrętkę jak i przewód. Efekt? Musiałem już ze 3 cm obciąć, bo spieprzyłem :D. Jestem na granicy długości, której potrzebuję i brakuje mi pomysłów. Ktoś coś?

PS. Kupiłem też nowe oliwki, ale ich się tym modelu chyba nie stosuje?

Pozdro

EDIT: Dla głębszego wyjaśnienia chodzi o to:

Obrazek

Nawet na zdjęciu widać (zachowałem skalę), że przewód ma tą samą średnicę, co ten ściskacz w tej nakrętce, a jednak ma on swoją grubość i wewnątrz, jest względnie sporo węższy.
Stary nick: Damek-GDA (zapomniałem i hasło i maila :) )
krat
Kontakt:

Post autor: krat »

Ta baryłkę kładziesz za nakrętką i nie wiem jak w tym przypadku ale jeszcze trzeba "zarobić" końcówkę przewodu
BajkKraft
Kontakt:

Problem jest tylko taki, że tej baryłki nie ma opcji wyjąc z nakrętki :D. Muszę więc od razu przewód na raz przez baryłkę i nakrętkę. A jakbym tak oskrobał nieco nożykiem tą czarną gumę (nie do rdzenia) żeby wlazło a na końcu podtopił, żeby uformować taki lejek, coby się nie cofnęło? Ciśnienie nie wyjebie?
Co masz na myśli przez zarobić? Opalić, żeby się nie pruło?
Gość

Post autor: Gość »

Jak to baryłka nie chce wyjść z nakrętki? Kupując przewód kupiłeś nowe baryłki? Na przewód zakładasz nakrętke i dopiero potem baryłkę. Następnie nasówasz przewód na wystający boleć w klamce i nakręcasz nakrętkę z baryłką w środku. Sama się zaciśnie i wszystko będzie szczelne. Tylko pamiętaj źe to nie cep. Dokręcasz z wyczuciem źeby nie zerwać gwintu.
BajkKraft
Kontakt:

Chodzi o to, że stara baryłka się jakby zapiekła w nakrętce, muszę pokombinować albo szukać dwóch nowych nakrętek. Rozumiem, że nie chciał mi ten przewód przejść przez starą baryłkę, bo była zaciśnięta w nakrętce już, a nowa ma nieco większą wewn. średnicę?

EDIT: Kupiłem nowe baryłki/oliwki, jakieś uniwersalne do Hayesów (pod MAGi nie mieli). Średnicą pasuje, oby tylko się dobrze zacisnęły. Wciąż jednak nie mogę wydłubać starych oliwek. Jakieś pomysły?
Gość

Post autor: Gość »

Wiertarka i wiertło bo magi mają aluminiowe baryłki
BajkKraft
Kontakt:

Jakoś poszły, przepiłowałem na pół od wewnątrz. Udało się bez uszkadzania gwintu nakrętki. Wszystko trzyma ciasno, tylko teraz walczę, żeby to dobrze odpowietrzyć, bo klamka ciągle miękka...
ODPOWIEDZ