Początek- spec hardrock

dzierwiedź
Kontakt:

Początek- spec hardrock

Post autor: dzierwiedź »

Cześć wszystkim
Jestem nowy, jeżdżę tak lekko od kilku miesięcy- skacze na hopach i to coraz lepiej. Mam rower Specialized hardrock z 2009 roku
Specyfikacja mniej więcej:
Przerzutki tył: altus
Przód: c050 też shimano
Hamulce- standardowe v brake
Rama oryginalna 15'
Koła 26'- po " ostrzejszych" dla mnie zjazdach muszę wycentrować
Amor: suntour xct v2
I chciałbym zacząć bardziej poważnie zjazdy, ale żeby rower nie stracił uniwersaności, dalej fajnie jeździł po płaskim i pod górkę.
Mieszkam na górze na której mamy tor do dh.
Myślałem żeby wymienić amor na jakiś do enduro, używany, bo nie mam za dużo hajsu. I przynajmniej hamulec z przodu na jakąś tarczę może mechaniczną też niestety używka.
Co sądzicie? Pamiętajcie, że chce żeby rower dalej był uniwersalny i w miarę tanio.
dzierwiedź
Kontakt:

http://olx.pl/i2/oferta/amortyzator-sun ... 94ca908e81
Myśle nad tym ale to moze zmienić geometrię roweru?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Nie pisz posta pod postem :) Używaj opcji edytuj!
Zacznę od tego że ten rower do DH się nie nadaje, jednak zaczynać i uczyć się techniki można na wszystkim ;) Plus przydałoby się zdjęcie żeby pomimo wszystko mieć jakiś wzgląd choćby na Twoje preferencje.
Na start zacząłbym od założenia krótszego mostka, da Ci trochę lepszą pozycję na zjazdach a jest to względnie mały wydatek. Szersza kierownica też byłaby wskazana. Zmiana amortyzatora na Duro to tak jakbyś zamienił kijek na troszkę grubszy kijek.
Pchanie się teraz w hamulce tarczowe może być problematyczne, nie wiadomo czy masz piasty pod to gotowe.
Na razie przypuszczenia, nie wiadomo co za rower tak naprawdę masz ;)
dzierwiedź
Kontakt:

Re: Początek- spec hardrock

Dzięki za odpowiedź;)
Jest zdjęcie- mam dokładnie taki sam.
Dodam że 185 cm wzrostu a ważę prawie 70 kg, 15 lat
Rama mała jeśli chodzi o zwykle mtb, bo kupowana właśnie w 2009 albo podobnie. Tzn. cały rower.
Mówisz że nie opłaca się duro- ale jak zrobię zadowaląjący mnie skok to mój amor( 75 lub 80 mm) nie wytrzymuje przy lądowaniu i tracę równowagę, no i wiadomo gleba :(
image.png
Na tarcze można wymienić w serwisie mówili. Ale v-ki jak na razie dają radę.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

A masz mocowanie w pieście na tarcze na 6 śrubek lub centerlock?
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
dzierwiedź
Kontakt:

Center niestety bo piasty shimano
Vinrael
Kontakt:

Duża rama byłaby gorsza do grawitacji.
Nie chodzi o kwestie skoku a o kwestie jakości widelca. Duro to żadna poprawa jeśli chodzi o pracę a bez sensu wyrzucisz 250 złotych.
Ja bym na start wstawił krótszy mostek i szerszą kierownicę - to jest coś co zawsze możesz przełożyć do innego roweru. Pedały też raczej do wymiany - platformy + dobry but dadzą Ci dużo więcej pewności. Później zmienił korby i napęd na xX1. Dalej zostanie Ci zmiana ramy i widelca ;) Jeśli zakatujesz koła... Teraz zmiana kół nie ma zbytnio sensu. Docelowo idziesz w oś 20mm z przodu, więc przedniego koła raczej nie zmienisz. Tylne koło ewentualnie na takie skręcane na nakrętki - zawsze będziesz mógł znaleźć jakąś ramę na 135x10mm. Albo oś 135x12mm, i delikatny frez osi aby weszła w ramę.
dzierwiedź
Kontakt:

Czyli kierownica, mostek i pedały( z kolcami, nie?). A z tym lądowaniem to co zrobić?
A napęd to dopiero za jakiś czas, bo mój mi w zimie zardzewiał, i musiałem kasetę i łańcuch wymienić :(
Zalas
Kontakt:

Pedały platformowe z pinami jakieś. A co z lądowaniem? Nauczyć się lądować bo da się to ogarnąć nawet na w pełni sztywnym rowerze :) A jak się teraz nauczysz to w przyszłości odciążysz amortyzatory na pracy :P
dzierwiedź
Kontakt:

Ok. A jak rozwiązać problem spadającego łańcucha? Słuszałem o napinaczu, ale on tylko w jednorzędowych chyba?
Kask sixsixone używany kupić?
Zalas
Kontakt:

nie kupuj używanych kasków bo musi być dopasowany do głowy a że każdy ma inny łeb to inaczej się w środku wygniata :/
Napinacz jak masz przerzutkę z przodu to możesz założyć inny:
http://uzurpator.com.pl/self_data/tube-guide.jpg
Możesz taki sam wykonać jak na zdjęciu w linku albo są do kupienia na allegrach i innych takich
dzierwiedź
Kontakt:

Ale to na 2 rzędy, czyli będę musiał 1 zębatkę odkręcić?
Zalas
Kontakt:

taka z rureczki to i na 5 może być.
Wiesz co przypadkiem wysłałem ci zdjęcie ze strony uzurpatora. Wejdź na tą stronę i poczytaj o napinaczach. Z tej strony dowiesz sie jeszcze pare innych ciekawych rzeczy.
dzierwiedź
Kontakt:

:) czytałem zanim zamieściłeś post, ale tylko tak po łebkach, teraz doczytam. Chyba sobie taki zrobię, tylko nie wiem jak do ramy przymocować...
Kurcze, ciągnie mnie do tego Duro...
Vinrael
Kontakt:

To duro za te pieniądze to śmiech na sali. Na alledrogo możesz kupić nówkę Duro DJD za 400 złotych gdzie masz gwarancję i jako-taką pracę na początek ;) A co się później dzieje ze starymi sunturami każdy powinien wiedzieć - zejdzie powłoka na goleniach, uszczelki zaczną jakimś cudem jednocześnie stawiać opór i przepuszczać więcej oleju, olej w tłumiku zmieni konsystencję na gazowany kisiel (o ile coś takiego istnieje jak gazowany kisiel) i będziesz chciał tą sprężynę pogo wymienić na cokolwiek. Nawet na plastikowe linijki.
Serio, różnica pomiędzy XCT a Duro jest na tyle mała że nie warto wkładać w to 250 złotych. Tłumiki prawie takie same (konstrukcyjnie takie same), sprężyny takie same tylko w Duro dłuższe, a reszta to tak naprawdę kosmetyka...
dzierwiedź
Kontakt:

czyli nie wymieniać? Bo ten mój xct to słaby :( po zimie lagi były lekko zardzewiałe to zdzierałem papierem ściernym... Z jego pracą też nie za dobrze, bo skacze do około połowy oryginalnego skoku i tylko jak się go rozrusza
co sądzisz o tych?:
http://olx.pl/oferta/amortyzator-zoom-z ... efcf31de88 chociaż to marketowy chyba
http://olx.pl/oferta/amortyzator-rst-gi ... d9203aedf2
http://olx.pl/oferta/amortyzator-rowero ... d9203aedf2

http://olx.pl/oferta/sprzedam-amortyzat ... b5764679ab
ten ostatni to do duro podobny

Edit:
Jak na razie sobie amora odpuszcze. Pedały ns używane będą ok?
I ten zestaw:
http://olx.pl/i2/oferta/kierownica-dart ... 38308d368c
Tylko jak będę miał krótszy mostek to nie walne kolanami o kierę? Bo mi się zdarzało ;)
Vinrael
Kontakt:

Zasada nr. 1 - nie kupuj używanej kierownicy. Sorry, taka prawda - ktokolwiek sprzedaje używaną kierownicę naraża Cię na względnie niebezpieczeństwo jako że nie wiesz jak bardzo zmęczona jest.
Mostek używany spoko. Pedały używane spoko. Tylko oczywiście pamiętaj żeby były chociaż w przyzwoitym stanie ;)
Plus naprawdę - polecam dozbierać do czegoś naprawdę sensownego czego nie będziesz musiał zmieniać po pół roku - lepiej dołożyć stówkę i mieć z głowy niż kupić i zapłacić dwie stówki za naprawę ;)
Oszczędny 'cwaniak' płaci dwa razy.
Zalas
Kontakt:

Re:

dzierwiedź pisze: tylko nie wiem jak do ramy przymocować...
Opaski samozaciskowe + taśma izolacyjna i będzie cacy
dzierwiedź
Kontakt:

Ok. To szukam kierownicy i robię napinacz. ;)
Edit:
Cześć znowu :P
Znalazłem trasy, których nie znałem u mnie na górce i jakoś jeżdzę. Napinacz już jeden rozwaliłem, wczoraj drugi zrobiłem.
Polecicie jakieś tanie fajne pedały, najlepiej używane, a dobre?
I jeszcze jedno: na crc jest comp 2 za 40€ z wysyłką opłaca się? Pasuje mi biały, jest tylko xl a ja mam 59,5. Będzie dobry :) ?
ODPOWIEDZ