Korba zee i suport gubbike krótka oś korby
-
- Kontakt:
Korba zee i suport gubbike krótka oś korby
Witam mam mały problem Zakupiłem korbe zee pod mufe 73mm dokupiłem do niej wkład suportu gubbike oraz śrube mocującą korbe gubbike. Założyłem 1 podkładkę pod suport od strony napędu i zamontowałem cały zestaw. Okazało się że korba nie nachodzi całkiem na wieloklin osi wystaje jakieś 4mm. Cały problem polega na tym że nie mogę teraz dokręcić śruby mocującej korbę śruba nakręca się ok 1mm ale nie mogę jej dokręcić bo zerwe gwint. Moje pytanie brzmi czy mogę zdjąć podkładkę dystansującą wkład suportu żebym mógł dokręcić śrubę która trzyma korbe. Zyskał bym jeszcze wtedy ze 2 mm i mógłbym dokręcić śrubę mocniej
Re: Korba zee i suport gubbike krótka oś korby
[quote="konrad1115"Okazało się że korba nie nachodzi całkiem na wieloklin osi wystaje jakieś 4mm. [/quote]
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli zostaje ci 4mm wielowpustu to co ci da wyciągnięcie poodkładki?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli zostaje ci 4mm wielowpustu to co ci da wyciągnięcie poodkładki?
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Raczej nie Mam Big Hit 3 2008 tam były 73 z tego co wyczytałem w sieci
Ściągnąłem podkładkę suportu korba doszłaprawie na 0 z osią i blaszka wchodzi do otworu. Co prawda do samego początku ale jak już wchodzi to jest coś
Czekam jeszcze na śrubę mocującą korbę tamta ma naderwany gwint :/ Próbował ktoś z was jeździć bez tej śruby ?

-
- Kontakt:
konrad1115 chodziło mi o gwint w ramieniu
nie powinieneś jeździć tylko na jednej śrubie skręcającej (nie licząc tej kolorowej). Tam powinieneś dać dłuższą śrubę (tam jest może M5) i nakrętkę. Problem jest taki, że mam wrażenie, że śruby tam nie są standardowe a o zmniejszonym łbie i pierwsza z brzegu z "metalowego" może nie podejść. Z tego też powodu gwintowanie na większy otwór tu nie wyjdzie. Chyba, że i powiększysz otwór na łeb śruby.

dziwne to troche bo mam identyczny zestaw: korba zee, mufe 73, taką samą nakrętke (korek) + jedna podkładka i wszystko pięknie śmiga.
Na pewno ramiona korby weszły do końca?
Powinno zakładać się następująco: złożyć ramiona, lekko nakręcić nakrętkę metalową (korek), później śruby imbusowe od ramion korb (nie za mocno nie za lekko
) i na końcu jeszcze raz mocniej ale nie za mocno nakrętka- korek 
Na pewno ramiona korby weszły do końca?
Powinno zakładać się następująco: złożyć ramiona, lekko nakręcić nakrętkę metalową (korek), później śruby imbusowe od ramion korb (nie za mocno nie za lekko