Cieknaca klamka M506 - rozerwana membrana?

MattPaturej
Kontakt:

Cieknaca klamka M506 - rozerwana membrana?

Post autor: MattPaturej »

Witam,
Ostatnio mialem watpliwa przyjemnosc wymiany klamki, zalewania i odpowietrzania ukladu Shimano. Niestety, klamka sie poci w okolicach dekielka membranynzbiornika wyrownawczego.

Z tego co wyczytalem, mozliwe jest, ze robilem to zbyt chamsko i rozerwalem membrane poprzez zbyt "mocne" tloczenie oleju przez zacisk. A Wy? Jak sadzicie?

Dodam, ze zalalem hamulec tydzien temu, klocki rowniez sa nowe i nie uswiadczylem zapadania sie klamki ani utraty sily hamowania.

Towarzysze, pomozecie? :wink:
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Odkręć i zobacz tą membranę bo tak to możemy bujać w obłokach. Jak ja lekko palcem po dociskasz to łatwiej ci będzie zobaczyć czy niema tam jakiejś drobnej dziurki etc
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
MattPaturej
Kontakt:

Nie zapowietrze przypadkiem w ten sposob hamulca?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Jeśli klamka Ci się poci i tak jest już zapowietrzony ;)
Zalas
Kontakt:

I tak jak już jest spiepszone to po serwisie będziesz musiał odpowietrzać więc hebel stoi do mometu naprawy :P
MattPaturej
Kontakt:

Wiem, ze pytanie bylo byc moze mega laickie, ale hamulec nie sprawia wrazenia zapowietrzonego. Z drugiej strony, oleju jest za duzo jak na zwykle wyplywanie z roznych zakamarkow (dosc ostro polalo mi sie przy zalewaniu :D )
Zalas
Kontakt:

To co w końcu sam rozlałeś czy cieknie? Hebel nie musi być zapowietrzony żeby któraś uszczelka padła i ciekło. Smigałem z cieknącym heblem jakieś 2 tygodnie i dopiero zaraz przed zmianą uszczelek się zapowietrzył.
MattPaturej
Kontakt:

Re:

Zalas pisze:To co w końcu sam rozlałeś czy cieknie? Hebel nie musi być zapowietrzony żeby któraś uszczelka padła i ciekło. Smigałem z cieknącym heblem jakieś 2 tygodnie i dopiero zaraz przed zmianą uszczelek się zapowietrzył.
Z racji szalejacej grypy i **ujowej pogody, nie jestem w stanie teraz tego sprawdzic. Ale przy okazji spytam, jest opcja przelozenia membrany z innej klamki? Mam klamke M447 z padnieta uszczelka, a nie widzi mi sie wydawac kolejnych 25£ na klamke.
Zalas
Kontakt:

Możesz kupić samą membranę.
Jeżeli membrana w innej klamce jest taka sama też możesz to zmienić.
Nie musisz kupować nowej klamki, możesz kupić używkę jakąś rozwaloną po glebie byle żeby membrana była cała i ją przełożyć a resztę możesz zostawić na części zamienne w razie wu.
MattPaturej
Kontakt:

Wszystko wzkazuje na to, ze jutro nastapi ten dzien, w ktorym bedzie mi dane rozwiklac sledztwo.

A wiec:
Czy jak rozbiore tylko klamke, to bede mogl odpowietrzyc caly hamulec (jesli zrobie wszystko zgodnie z ksiega ulicy, Biblia, Koranem, Pani Domu) wkladajac tylko lejek w odpowietrznik klamki, a ewentualne babelki wydmucham "pompowaniem klamki"?

Mam malo oleju, a jestem przed wyplata wiec pompowanie oleju zaciskiem nie usmiecha mi sie.
Zalas
Kontakt:

spróbować zawsze można :) Jak braknie to przerwiesz i wrócisz do zabawy po 10-tym. A jeśli faktycznie poszła membrana to nie opłaca ci się odpowietrzać do póki nie kupisz nowej. A jeżeli to nie membrana to musisz być przygotowany na większe rozbebeszanie klamki a wtedy bez płynu się już pewnie nie obejdziesz
ODPOWIEDZ